SUPERMAN: MAN OF STEEL

Είναι γνωστό σε όσους γνωρίζουν τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής ότι οι σούπερ ήρωες των κόμιξ είναι κάτι παραπάνω από χάρτινες φιγούρες που εμφανίζονται στις σελίδες κάποιου περιοδικού. Στην πραγματικότητα, αποτελούν πνευματικές προσωπικότητες που δρουν στον πνευματικό χώρο και επιδιώκουν να κάνουν φανερό τον εαυτό τους στις ζωές των ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι  -στην εποχή μας- τον χώρο της φαντασίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εκεί παρουσιάζονται ως ήρωες με υπερφυσικές δυνάμεις που τις χρησιμοποιούν για να σώζουν τους ανθρώπους και να πολεμούν υπέρ του καλού. Όμως, το μόνο που θέλουν, είναι να γίνονται αντικείμενο λατρείας από αυτούς και να τους οδηγήσουν στην ίδια μοίρα με τη δική τους, στον αιώνιο χαμό. Κάποιος, ίσως, θεωρήσει υπερβολικά αυτά που λέω και ότι κανείς δεν παίρνει αυτούς τους ήρωες στα σοβαρά. Εάν όμως είναι έτσι, τότε γιατί αφίσες με τις φιγούρες τους κοσμούν τους τοίχους εφηβικών δωματίων;  Γιατί πολλοί πωρώνονται τόσο με τις σειρές που συζητούν γι’ αυτούς λες και πρόκειται για αληθινά περιστατικά; Μήπως γιατί το ασυνείδητό μας γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα το συνειδητό που προσποιείται πως όλα αυτά δεν είναι αληθινά, αν και βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι υπάρχει και μιαν άλλη πραγματικότητα πέραν των ορατών συνόρων αυτού του κόσμου;  Δεν υποστηρίζω πως κάθε καρτούν που βγαίνει υπάρχει πραγματικά, όμως κάποια από αυτά δεν αποτελούν μόνο κινούμενες εικόνες. Ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για αρχές, εξουσίες, κοσμοκράτορες του σκότους, πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια (προς Εφεσίους επιστολή 6:12).

Είναι τυχαίο ότι κάθε  φορά που ο Spiderman εκτοξεύει ιστούς απ’ το χέρι του σχηματίζει ταυτόχρονα το σήμα του τράγου, που είναι σύμβολο του ίδιου του διαβόλου και το οποίο χρησιμοποιείται από  συγκροτήματα της rock και της heavy metal μουσικής, σατανιστές και άλλες αποκρυφιστικές οργανώσεις; Χαρακτηριστικά δαιμονικών προσωπικοτήτων -που δεν θα αναλύσουμε τώρα- έχουν κι άλλοι ήρωες, όπως ο Hulk, ο Venom, ο Hell boy, ο Daredavil, ο Ghost Rider, ο Batman (άνθρωπος – νυχτερίδα), ο Thor (που είναι παράλληλα και αρχαίος Σκανδιναβικός «θεός»).

Στην πραγματικότητα, στη σύγχρονη εποχή, οι πεσμένοι άγγελοι του σατανά (δαίμονες), που στην αρχαιόητα γίνονταν αντικείμενο λατρείας σαν θεοί,  έχουν αλλάξει μάσκες και φανερώνονται στους ανθρώπους ως σούπερ ήρωες. Μια λεπτομερέστατη ανάλυση πάνω σε αυτό, μπορείς να βρεις στο παρακάτω άρθρο, εάν γνωρίζεις αγγλικά: http://www.darknessisfalling.com/darknessisfallingblogblog/the-jesuits-hollywood-and-the-new-age-of-super-hero-gods

Κάποιος θα ρωτούσε: “πού κολλάει ο  Superman  με όλα αυτά”; Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν ως τον πιο «αθώο» απ’ όλους. Ο Superman έχει άμεση σχέση με τον σατανά και μάλιστα με τον Αντίχριστο. Όλο το concept του είναι μια προετοιμασία για την έλευσή του στον κόσμο. Για να το καταλάβουμε αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να κάνουμε μια παρένθεση και να μιλήσουμε για το ποιος είναι ο διάβολος και για το πώς επαναστάτησε στον ουρανό, καθώς η ταινία περιέχει σχετικά μηνύματα.

Η Αγία Γραφή μάς πληροφορεί ότι ο διάβολος, πριν εκπέσει από το αξίωμά στον ουρανό, ήταν ένας άγγελος με υψηλή θέση και ρόλο μέσα στη βασιλεία του Θεού (“Ήσουν χρισμένο χερούβ, για να επισκιάζεις· και εγώ σε έστησα” Ιεζ 28:14). Κάποια στιγμή όμως, πίστεψε ότι του είχαν δοθεί λίγα και επιθύμησε μέχρι και τον ρόλο του Θεού!(“Εσύ έλεγες στην καρδιά σου: ‘Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια τού Θεού· θα ανέβω επάνω στα ύψη των σύννεφων· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο’ ”  Ησ 14:13-14). Το βασικό επιχείρημα  που “παπαγαλίζει” από τότε είναι ότι ο Θεός δεν δίνει ελευθερία στα πλάσματά Του, επειδή δεν τον άφησε ουσιαστικά να πάρει τη θέση Του. Διαλαλεί ότι ο Θεός θέλει σκλάβους τους οποίους κρατά στο «σκοτάδι» για να τους εκμεταλλεύεται για τους σκοπούς Του, ενώ παρουσιάζει το εαυτό του ως τον «ελευθερωτή» που οδηγεί τους ανθρώπους προς το «φως!» (“Και το φίδι είπε στη γυναίκα: Σίγουρα δεν θα πεθάνετε, αλλά ο Θεός ξέρει ότι την ίδια ημέρα που θα φάτε απ’ αυτόν, τα μάτια σας θα ανοιχτούν και θα είστε σαν θεοί, γνωρίζοντας το καλό και το κακό” Γεν 3:4-5). Εκμεταλλεύτηκε τη δοκιμασία εμπιστοσύνης των ανθρώπων απ’ τον Θεό για να Τον κατηγορήσει ως κρυψίνου, φοβικό, ανασφαλή, δικτατορικό και για να σφετεριστεί τη θέση Του στις ζωές τους.

Από τότε, με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο επαναλαμβάνει αυτές τις κατηγορίες, μία εκ των οποίων είναι και αυτή η ταινία. Ο Θεός αντιπροσωπεύεται από τον Ζοντ, μια λέξη που ηχεί σαν το αγγλικό “God” που σημαίνει Θεός, και που χρησιμοποιείται εσκεμμένα ώστε υποσυνείδητα να παραπέμπει εκεί. Ο σατανάς και ο γιος του αντιπροσωπεύονται από τους Τζορ-Έλ και  Καλ-Έλ αντίστοιχα. Το “Ελ” δεν χρησιμοποιείται τυχαία. “Ελοχίμ” είναι ένα απ’ τα Ονόματα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη και αποδίδεται κάποιες φορές και στους αγγέλους γιους Του. Για παράδειγμα, στο βιβλίο της Γένεσης αναφέρεται ότι οι Μπεν Ελοχίμ (οι γιοί του Θεού) βλέποντας ότι οι θυγατέρες των ανθρώπων  ήσαν ωραίες, διάλεξαν για τον εαυτό τους κάποιες από αυτές ως γυναίκες τους(ΓΕΝ 6:1). Ονόματα αγγέλων καταλήγουν συχνά με τη λέξη “Έλ”, όπως Μιχα-έλ, Γαβρι-έλ. Το στόρυ του κόμιξ, λοιπόν, και συνεπώς της ταινίας, αν και έχει στοιχεία που αντλεί από την φαντασία, εμπλέκει και άλλα τα οποία δεν είναι μόνο φαντασία, αλλά πνευματική προϊστορία της οποίας ο αντίκτυπος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Και επειδή στην παρούσα φάση άρχων του κόσμου αυτού είναι ο διάβολος, κάθε ιστορία που ειπώνεται είναι απ’ την δική του σκοπιά. Ο διάβολος, λοιπόν, φορώντας τον ευγενικό προσωπείο του Τζόρ-Έλ μάς λέει ότι ο Θεός (Ζοντ) είναι αυταρχικός, θέλει να εξοντώσει όντα και επιλέγει αυθαίρετα τις γενιές που κρίνονται άξιες επιβίωσης. Η ταινία βάζει λόγια στο στόμα Του, όπως: «Θα αποκόψουμε τις έκφυλες γενεές που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση» και Τον κατηγορεί ως κακό επειδή τον «έδιωξε». Αυτό που πιστεύει είναι ότι ο Θεός ήταν υποχρεωμένος να τον κρατήσει στον χώρο Του παρόλη την αναστάτωση που επέφερε, και έτσι Τον κατηγορεί ως ανελεύθερο επειδή δεν του επέτρεψε να Τον πετάξει απ’ τον θρόνο Του για να καθίσει αυτός. Παρουσιάζει την αγιότητα και τη δικαιοσύνη ως παραλογισμό, καταπίεση και ανελευθερία, ενώ τον εαυτό του ως επαναστάτη – απελευθερωτή που ενδιαφέρεται για την «ελευθερία» των πλασμάτων που δημιούργησε ο Θεός.

Αυτό είναι ένα πραγματικό δίλημμα που έχει τεθεί απ’ την αρχή της ανθρωπότητας και κάθε άνθρωπος καλείται να δώσει απάντηση και να τοποθετηθεί ανάλογα. Απόλυτη ελευθερία ή περιορισμένη για το καλό του συνόλου;  Σε τι κόσμο προτιμάς να ζεις; Σε έναν που περιβάλλεται από νόμους δικαιοσύνης οι οποίοι προάγουν την ειρήνη και την συνύπαρξη των πολιτών ή σε έναν που όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν με οποιοδήποτε κόστος; Αυτό προάγει ο διάβολος. Ο πρώτος «νόμος» της σατανικής βίβλου λέει: «Κάνε ό,τι θέλεις», ακόμη και φόνο. Στον δικό του κόσμο όλα επιτρέπονται και ισχύει ο «νόμος» του πιο δυνατού.  Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι περισσότεροι επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Αυτό δείχνουν οι εκτρώσεις -διότι τι άλλο είναι η έκτρωση παρά φόνος- ο πανσεξουαλισμός, η απαίτηση να διαλέγω τι φύλο θέλω να είμαι, ενώ όλοι οι άλλοι θα πρέπει να συμφωνούν μαζί μου και να κάνω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν.  Ενώ στη βασιλεία του Θεού, δεν επιτρέπεται να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ο Θεός έχει νόμους που προστατεύουν τη ζωή, όρια, τάξη και τρόπο λειτουργίας για το καθετί σύμφωνα με τον οποίο όλα κινούνται. Οι νόμοι αυτοί δεν επιβάλλονται, όμως αν θέλεις να ανήκεις σε αυτήν τη βασιλεία, οφείλεις να τους ακολουθείς.

Ο σατανάς είναι αυτός που παρουσιάζει τους νόμους του Θεού σαν «δυσβάσταχτα δεσμά», ενώ τις δικές του προτάσεις σαν λύσεις απ’ αυτήν τη «δυστυχία»! Αυτό είναι ένα ταξίδι που έχει ξεκινήσει απ’ την αρχή της δημιουργίας, με την ανθρωπότητα να είναι το επιβατικό κοινό επάνω στο βαγόνι, του οποίου η ταχύτητα, όσο περνούν τα χρόνια,  αυξάνεται επικίνδυνα. Αυτή η ελευθερία και αυτό το ταξίδι θα φτάσουν στο κατακόρυφο με την έλευση αυτού που αποκαλείται “αντίχριστος”, του υιού τού διάβολου, ο οποίος στη Γραφή αποκαλείται «υιός της ανομίας». Αυτός που θα ζει χωρίς κανέναν νόμο και θα προωθεί ένα τέτοιο «καθεστώς». Θα υποσχεθεί ελευθερίες που δεν έχουν ξαναδοθεί ποτέ. Στην περίοδο της διακυβέρνησής του, θα γίνει η μεγαλύτερη δοκιμή απόλυτης ελευθερίας που έχει υπάρξει και  ενός τρόπου ζωής πέρα από κάθε «νόρμα» και κανονισμό. Αυτό μας λέει και η ταινία και γι’ αυτήν την πραγματικότητα μας προετοιμάζει. Ο εκδιωγμένος άγγελος του «κακού» Θεού στέλνει στη γη τον υιό του για να βοηθήσει τους ανθρώπους να «ελευθερωθούν». Όλοι θα μπορούν να «επιβιώσουν» υπό την ηγεσία του και να είναι «ελεύθεροι» να πράττουν ό,τι θεωρεί καλό  καθένας για τον εαυτό του. «Τι κάνατε;» ρωτάει ο Ζοντ (God) τον Καλ-Έλ και τη Λάρα. «Κάναμε ένα παιδί Ζοντ» του απαντάει ο Τζορ Έλ, «ένα αγόρι». «Και θα είναι ελεύθερος. Ελεύθερος να φτιάξει ο ίδιος το πεπρωμένο του». «Αίρεση» φωνάζει ο Ζοντ. Εδώ πάλι παρουσιάζει τον Θεό ως αυτόν που ορίζει από πριν το πεπρωμένο κάποιου στερώντας του τη δυνατότητα να αποφασίζει για τον εαυτό του. Ο ίδιος παρουσιάζεται σαν να είναι αυτός που ξυπνάει στα υπόλοιπα όντα την επιλογή της χειραφέτησης την οποία ο δήθεν ανασφαλής Θεός θεωρεί σαν αίρεση ενώ τα «άβουλα όντα» είναι αυτά που θωρεί ως το σωστό. Αυτό είναι ένα τεράστιο κακόηθες ψέμα. Είναι αλήθεια ότι ο Θεός έχει σχέδια για τα παιδιά Του με σκοπό να περπατήσουν πάνω σε αυτά. Σχέδια όμορφα, σοφά, δημιουργικά, που από τα οποία δεν υπάρχει κάτι ανώτερο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τους εξαναγκάζει να τα ζήσουν ή ότι τα επιβάλει. Η ελεύθερη επιλογή και η ανεξάρτητη πορεία έχει δοθεί απ’ την αρχή. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχει αφήσει ο Θεός τελείως ελεύθερα τα πλάσματά Του να πορευθούν στον δρόμο που καθένα θεωρεί «καλό» για τον εαυτό του, να γνωρίσουν τα ίδια πού οδηγεί αυτή τους η επιλογή, πώς μεταβάλλεται η ζωή τους κρατώντας τον ίδιο απ’ έξω. Και πάλι , ωστόσο, εκείνα Τον κατηγορούν ως άδικο επειδή δεν επεμβαίνει όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελαν! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμος να τους δεχτεί όταν παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν σε Εκείνον και να Τον αναγνωρίσουν ως Κύριο και Πατέρα τους (βλέπε παραβολή άσωτου υιού (ΛΟΥΚ 15:11-32).

Την ιδέα της απελευθέρωσης από το πεπρωμένο του Θεού βλέπουμε και στην ερώτηση της Λάρας προς τον Τζορ-Έλ. «Τι θα γίνει αν ένα παιδί θελήσει να είναι κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που έχει ορίσει η κοινωνία;» ρωτάει. Αν και οι νόρμες της κοινωνίας δεν είναι πάντα διαμορφωμένες από το Πνεύμα του Θεού, κάποιες ωστόσο κρατούν υπολείμματα της συνείδησης που άφησε μέσα μας ο Θεός ως φρένο προς τη διαφθορά. Αυτό παραπέμπει και σε καθέναν που διεκδικεί μια άλλη σεξουαλική ταυτότητα απ’ τη βιολογική φανωρώνοντας την επιδίωξη του διαβόλου να ταυτίσει τέτοιους ανθρώπους με τον δικό του Superman, που θα είναι ο άνθρωπος της ανομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ταινία του 1978 έχει τον κεραυνό (ένα από τα σύμβολα του σατανά) ντυμένο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που έχει και η LGBTQ κοινότητα. Πίσω απ’ όλη αυτή την κίνηση, βρίσκεται εκείνος και εκείνος είναι που την υποκινεί. Η ρίζα αυτής της κίνησης βρίσκεται στην επανάσταση απέναντι στον Θεό, στην αντίθεση στο πεπρωμένο του Θεού μέχρι και στον τομέα του φύλου.  Η σκέψη που ψιθυρίζει σε καρδιές και η οποία τελικά απευθύνεται στον Θεό είναι: «Δεν θα ορίσεις Εσύ τι φύλο θα είμαι. Εγώ θα διαλέξω». Η αποδοχή της δικής τους «διαφορετικότητας» από την κοινωνία θα προετοιμάσει τον δρόμο και για αποδοχή της δικής του, μόνο που η διαφορετικότητα που θα κατέχει εκείνος, θα βρίσκεται στις υπερφυσικές δυνάμεις που θα ενεργεί  διαμέσου αυτού ο διάβολος, του οποίου θα είναι κατοικητήριο. Αυτό μας λέει και το κόμιξ με τους X-Men, τους μεταλλαγμένους. Θα θεωρηθεί μεταλλαγμένος, δηλ. ό,τι καλύτερο έχει καταφέρει η «εξέλιξη» (θεωρία που προάγει η ταινία), ένα είδος υπεράνθρωπου – μέχρι και εξωγήινος από πολλούς. «Είσαι η απάντηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν», του λέει ο θετός του πατέρας. Μέσα απ’ αυτήν τη διαφορετικότητα, θα διεκδικήσει να κυβερνήσει επάνω σε όλους τους διαφορετικούς σαν ελευθερωτής τους που τους οδηγεί έξω απ’ τα «δεσμά του Θεού», ενώ στο τέλος θα απαιτήσει να λατρεύουν αυτόν ως θεό! Γι’ αυτό μας πληροφορεί και ο απόστολος Παύλος: “Ο οποίος θα ‘ρθει με ενέργεια του σατανά με κάθε δύναμη και σημεία και τέρατα ψεύδους.. “(΄Β ΘΕΣΣ 2:9).  “Θα αντιτάσσεται και θα υπερυψώνει τον εαυτό του ενάντια σε καθέναν που λέγεται θεός ή σέβασμα, ώστε να καθήσει στον ναό τού Θεού ως Θεός, αποδεικνύοντας τον εαυτό του ότι είναι Θεός” (΄Β ΘΕΣΣ 2:4). Γι’ αυτό μας προετοιμάζει η ταινία και γενικότερα το concept του Superman. «Θα τον βλέπουν σαν παρία» λέει η Λάρα στον Τζορ-Έλ, όταν παίρνουν την απόφαση να τον στείλουν στη γη. «Όχι», της απαντάει εκείνος «θα τον βλέπουν σαν θεό!».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ S;

Στην ταινία κάποια στιγμή γίνεται λόγος για το σήμα του Superman, το γράμμα S και τι ακριβώς συμβολίζει. Η Λόις λέει ότι σημαίνει Superman, αλλά αυτό είναι μόνο η δική της ερμηνεία. Ο ίδιος ο Superman μας λέει ότι στον πλανήτη του συμβολίζει την ελπίδα, αλλά δεν ξεκινάει από Η (Hope). O Τζορ-Έλ (διάβολος) μας δίνει περισσότερα στοιχεία, όταν εξηγεί στον γιό του τι σημαίνει. «Είναι η θεμελιώδης πίστη ότι ο καθένας μπορεί να γίνει μια δύναμη προορισμένη για το καλό». Αυτό είναι πάλι το χιλιοειπωμένο του στόρι περί ελευθερίας, και καθοδήγησης της ανθρωπότητας σε αυτονομία, δύναμη και δόξα! Στην πραγματικότητα το S σημαίνει Satan και από εκεί προέρχεται. Ο Ιησούς είπε: Έβλεπα τον σατανά που έπεσε από τον ουρανό σαν αστραπή (ΛΟΥΚ 10:18). Ο προφήτης Ησαϊας μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για αυτό: πώς έπεσες από τον ουρανό, Εωσφόρε, γιε τής αυγής! Συντρίφτηκες καταγής, εσύ που καταπατούσες τα έθνη! Εσύ έλεγες στην καρδιά σου: «Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια τού Θεού· και θα καθήσω επάνω στο βουνό τής σύναξης, προς τα μέρη τού βορρά·  θα ανέβω επάνω στα ύψη των σύννεφων· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο (ΗΣ 14:12-14). Φαίνεται λοιπόν ότι το S (μοιάζει με την αστραπή) το έχει υιοθετήσει ο ίδιος ως ένα από τα σύμβολα του και έχει να κάνει με την πτώση του από τον ουρανό. Την αστραπή σαν σύμβολο την συναντάς στον αποκρυφισμό, σε συγκροτήματα της rock μουσικής που γράφουν τραγούδια για τον διάβολο, στον στρατό του Χίτλερ (τα περίφημα SS) μέχρι στο μέτωπο του Χάρι Πότερ, μιας ταινίας που επιδιώκει να διεγείρει τα παιδιά στον κόσμο της μαγείας. Γενικότερα όπου υπάρχει δική του ενέργεια, υπάρχει και η φανέρωση αυτού του συμβόλου.

Το αφήγημα ότι σημαίνει «ελπίδα», έχει να κάνει με την δική του αλήθεια που στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο ψέμα, ένα σύμπλεγμα ψεμάτων μέσα στα οποία έχει περιπλέξει μέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Χριστός όμως τον αποκαλεί πατέρα του ψεύδους, ανθρωποκτόνο και ότι τριγυρίζει σαν ωρυόμενο λιοντάρι κοιτώντας ποιόν να καταπιεί. Εκείνος αντιστρέφοντας τα πράγματα αποδίδει κάθε διαστροφή που έχει στον Θεό, πετώντας Του όση περισσότερη λάσπη μπορεί. Αυτό που μας προπαγανδίσει είναι ότι η λέξη σατάν (στα εβραϊκά ο όρος satan είναι ουσιαστικό, και όχι όνομα, προερχόμενο από ρήμα που σημαίνει εμποδίζω ή είμαι αντίθετος και κυριολεκτικά μεταφράζεται ως κατήγορος) είναι τελικά ελπίδα (!) και μας έχουν πει ψέματα! Το ποιόν θα επιλέξεις να πιστέψεις είναι δική σου επιλογή με την ευθύνη που αυτό επιφέρει. Πάντως ο Θεός προσκαλεί τον καθένα πριν Τον απορρίψει ή βγάλει συμπεράσματα να Τον δοκιμάσει: Γευθείτε και δείτε ότι ο Κύριος είναι αγαθός· μακάριος ο άνθρωπος, εκείνος που ελπίζει σ’ αυτόν (ΨΑΛ 34:8).

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία ακόμα σχετικά με την αστραπή και τον συμβολισμό της. Στο τραγούδι των Kiss «God of thunder», (Θεός της αστραπής) λέει: «I was raised by demons, trained to reign as the one. I am the lord of the wastelands, a modern day man of steel. I gather darkness to please me,and I command you to kneel».  Μετάφραση: «Μεγάλωσα από δαίμονες και εκπαιδεύτηκα να κυβερνάω ως ο ένας. Είμαι ο κύριος της άγονης γης, ένας μοντέρνος άνθρωπος από ατσάλι. Μαζεύω το σκοτάδι για να με ευχαριστήσει και διατάζω να με προσκυνήσεις». Αυτό είναι μια ξεκάθαρη διακήρυξη του αντίχριστου και παράλληλα του δαίμονα που θα κατοικεί μέσα σε αυτόν, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άρχοντα τον δαιμόνων, τον διάβολο. Ποιος είναι άλλωστε ο κύριος της άγονης γης; (Ο Κύριος είχε πει ότι όταν βγαίνει ένας δαίμονας από κάποιο άνθρωπο πάει σε άγονους τόπους -ΜΑΤΘ 12:43 – όπου είναι ο χώρος εξορισμού όλων των δαιμόνων από τότε που έπεσαν από τον ουρανό). Απ’ αυτό τον χώρο είναι που θα έρθει ο διάβολος για να κατοικήσει μέσα στον υιό του και να κυβερνήσει σε ολόκληρη την γη μέσω αυτού. Το θηρίο που είδες, ήταν, και δεν είναι, και πρόκειται να ανέβει από την άβυσσο και να πάει σε απώλεια· και θα θαυμάσουν αυτοί που κατοικούν επάνω στη γη, των οποίων τα ονόματα δεν είναι γραμμένα στο βιβλίο τής ζωής από τη δημιουργία του κόσμου (ΑΠΟΚ 17:8). Αυτός είναι  που ζητάει προσκύνηση και θα την λάβει μέσω του υιού του. Αυτού που έχει εκπαιδεύσει για να κυβερνήσει επάνω σε ολόκληρη την γη. Και ο δράκοντας έδωσε σ’ αυτό τη δύναμή του, και τον θρόνο του, και μεγάλη εξουσία. Και προσκύνησαν τον δράκοντα, που έδωσε εξουσία στο θηρίο, και προσκύνησαν το θηρίο, λέγοντας: Ποιος είναι όμοιος με το θηρίο; Ποιος μπορεί να πολεμήσει μαζί του; (ΑΠΟΚ 13:2,4)

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε τι σημαίνει ο άνθρωπος ατσάλι. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τίτλο του «Superman», το βρίσκουμε σε ένα τραγούδι με σατανιστικούς στίχους. Είναι γιατί όλα αυτά έχουν την ίδια πηγή προέλευσης που είναι ο δαιμονικός κόσμος. Άνθρωπος ατσάλι σημαίνει ότι ο τρόπος της διακυβέρνησης του θα είναι τόσο σκληρός που δεν θα μπορεί κανείς να τα βάλει μαζί του. Τόσο δυνατός που κανείς να του αντισταθεί. Η πειθαρχία του θα είναι πανίσχυρη που όποιος τολμάει έστω να προφέρει κάτι αντίθετο θα συντρίβεται. Θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν θα μπορεί να καμφθεί. Γι’ αυτό ο Θεός στον Άγιο Λόγο Του, τον ονομάζει θηρίο. Να τι μας λέει ο προφήτης Δανιήλ ο οποίος προφήτεψε για αυτή την εποχή. Τότε, ήθελα να μάθω την αλήθεια για το τέταρτο θηρίο, που ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα, υπερβολικά τρομερό, του οποίου τα δόντια ήσαν σιδερένια, και τα νύχια του χάλκινα· κατέτρωγε, κατασύντριβε, και καταπατούσε το υπόλοιπο με τα πόδια του· Το θηρίο θα είναι η τέταρτη βασιλεία επάνω στη γη, η οποία θα διαφέρει από όλες τις βασιλείες, και θα καταφάει ολόκληρη τη γη, και θα την καταπατήσει, και θα την κατασυντρίψει. (ΔΑΝ 7:19,23). Παρόμοια μας λέει και ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη: Και προσκύνησαν τον δράκοντα, που έδωσε εξουσία στο θηρίο, και προσκύνησαν το θηρίο, λέγοντας: Ποιος είναι όμοιος με το θηρίο; Ποιος μπορεί να πολεμήσει μαζί του; (ΑΠΟΚ 13:4)

Ο μόνος που μπορεί να τα βάλει μαζί του είναι ο Θεός και αυτός είναι που θα βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό. Αυτοί θα πολεμήσουν με το Αρνίο, και το Αρνίο θα τους νικήσει, επειδή είναι Κύριος κυρίων και Βασιλιάς βασιλιάδων· (ΑΠΟΚ 17:14). Άλλωστε αυτό τον σκοπό παίζουν και όλες οι φοβερές και τρομερές κρίσεις που περιγράφονται στην Αποκάλυψη. Κάτι που γνωρίζει ο διάβολος και γι’ αυτό κάνει ότι μπορεί για να προδιαθέσει τους ανθρώπους αρνητικά. Παρουσιάζει τον Θεό ως παρανοϊκό στρατηγό, τυφλωμένο από θυμό και μισαλλοδοξία. «Θα τον βρω» λέει με λύσσα ο Ζοντ στην Λάρα όταν πλέον έχει στείλει με το διαστημόπλοιο τον γιό της στην γη. Ο διάβολος που ξέρει τι θα επακολουθήσει κάνει κινήσεις στο να προετοιμάσει το έδαφος υπέρ του. Για να δώσει από πριν την εντύπωση πως ότι γίνει στην γη θα είναι επειδή ο «κακός» Θεός εκδικείται τον «καλό» γιό του Εωσφόρου.

Ας μην γέλιουνται λοιπόν όσοι νομίζουν ότι ο Superman είναι μια παραβολή του Χριστού, διότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε η σκηνή που συμβουλεύεται έναν ιερέα στην εκκλησία με background ένα βιτρό με τον Ιησού στην Γεσθημανή, δεν είναι για να τον παραλληλίσει, αλλά για να δώσει άλλα μηνύματα. Ο Χριστός παρουσιάζεται ως αρχετυπική παραβολή της ανάγκης των ανθρώπων για ένα σωτήρα, όπου την ίδια ανάγκη εξυπηρετεί και ο Superman, μόνο που είναι μια πιο μοντέρνα έκδοση. Στην πραγματικότητα το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι όπως ο Superman είναι ένα παραμύθι, έτσι και ο Χριστός, απλά μιαν άλλης εποχής. Μάλιστα ο Superman μοιάζει πιο αληθινός απ’ τον Χριστό, ο οποίος παριστάνεται ως μια θρησκευτική φιγούρα, ενώ εκείνος έχει σάρκα και οστά και φαντάζει πιο χειροπιαστός στον νέο της εποχής, ο οποίος μπορεί να ταυτιστεί πολύ πιο εύκολα μαζί του. Άλλωστε την ύπαρξη του Χριστού έρχεται να αμαυρώσει αμέσως μετά, πλασάροντας την θεωρία της εξέλιξης. «Είσαι αδύναμος, αβέβαιος για τον εαυτό σου» λέει η λοχαγός του Ζοντ στον Superman κατά την διάρκεια της μάχης τους. «Το γεγονός ότι κατέχεις το αίσθημα της ηθικής ενώ εμείς όχι μας δίνει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα. Κι αν η ιστορία έχει αποδείξει κάτι είναι ότι η εξέλιξη πάντα θριαμβεύει». Το γεγονός ότι θέτει την εξέλιξη ως αδιαφιλονίκητη πραγματικότητα σημαίνει ότι θέτει την ύπαρξη του Θεού εκτός πλάνου και κατ’ επέκταση του Χριστού. Ο Χριστός τοποθετείται στην θρησκευτική φαντασία, ενώ ο Superman στην εξελικτική αλυσίδα, όπου ακόμη κι αν δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, δίνει το μήνυμα στους ανθρώπους ότι μπορούν να γίνουν supermen η να αποδεχτούν κάποιον που θα έχει τέτοιες ιδιότητες.

Άλλωστε το μήνυμα του διαβόλου στους ανθρώπους: «θα είστε σαν θεοί», είναι πανάρχαιο (ΓΕΝΕΣΗ 3:4) και επαναλαμβάνεται κάθε τόσο, μέσα από διάφορα στόματα (βλέπε Νίτσε και υπεράνθρωπο) και ποικίλους τρόπους, που περιλαμβάνουν φιλοσοφικές και θρησκευτικές κοσμοθεωρήσεις μέχρι Κόμιξ για ενήλικες! Επίσης μέσα απ’ την φράση αυτή περιφρονείται κάθε ηθική και προωθείται η στεγνή επιβολή και ο «νόμος» του πιο δυνατού. Αυτό μας δίνει και την πληροφορία ότι ο διάβολος και οι δαίμονες έχουν αποβάλει κάθε έννοια ηθικής, έχουν εξαχρειωθεί πλήρως, κινούνται από αισθήματα απύθμενου μίσους και γι’ αυτό είναι αδύνατο γι’ αυτούς να επιστρέψουν πίσω.

Γι’ αυτό τα θαύματα που ενεργεί ο διάβολος ποτέ δεν εξυπηρετούν την ηθική, αλλά έχουν σαν σκοπό να κολακεύουν τον άνθρωπο και να τον κρατούν στο σκοτάδι. «Θα δώσεις στους κατοίκους της γης ένα ιδανικό για να αγωνιστούν και στον καιρό τους θα τους βοηθήσεις να κάνουν θαύματα!» λέει ο Τζόρ-Έλ (σατανάς) στον γιό του (αντίχριστο). Στο σημείο αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τα θαύματα του Θεού σε σχέση με αυτά που ενεργεί ο σατανάς, καθώς ο Superman σώζει τους ανθρώπους από καταστάσεις που ο Θεός συνήθως δεν επεμβαίνει, όπως θεομηνίες, ανωμαλίες της φύσης και διάφορες καταστροφές, που στα μάτια όλων δεν φαίνονται ως κάτι φυσιολογικό και πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί; Δεν αναρωτιόμαστε όμως ποια μπορεί να είναι η αιτία όλων αυτών, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να σκεφτούμε σοβαρά. Η απάντηση δεν είναι πολύπλοκη. Μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό η φύση να υποτάσσεται σε εμάς, αλλά και απόλυτα φυσιολογικό εμείς να μην υποτασσόμαστε στον Θεό! Η άρνηση υποταγής στους νόμους του Θεού, οδηγεί οι νόμοι της φύσης να μην υποτάσσονται στους ανθρώπους, αλλά πολλές φορές να λειτουργούν ενάντια. Όλη αυτή η αναταραχή δηλώνει την διατάραξη της σχέσης με τον Θεό και την τρομερή αταξία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα μας. Τι είναι αυτό που κάνει ο  Superman λοιπόν; Σώζει τους ανθρώπους απ’ τις συνέπειες που φέρνει η ανυπακοή, δικαιώνοντας το πνεύμα της ασέβειας προς τον Θεό (μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και να την γλυτώνουμε) σκεπάζοντας την αιτία του πραγματικού προβλήματος. Το ίδιο κάνουν και το είδος των θαυμάτων που ενεργεί ο διάβολος. Δίνουν προσωρινές λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, χωρίς να αλλάζουν το εσωτερικό είναι που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Καλύπτει εξωτερικές ανάγκες, επιφανειακές, στρέφοντας την προσοχή μακριά από τα ουσιαστικά ζητήματα και διατηρώντας την στάση του εγωκεντρισμού και της ανταρσίας απέναντι στον Θεό. Τέτοιος θα είναι και ο Αντίχριστος. Θα δώσει στους ανθρώπους τα θαύματα που επιζητούν. Θαύματα που θα τονίζουν το μεγαλείο του ανθρώπου και την δυνατότητα να ζει χωρίς Θεό βρίσκοντας λύσεις για τα πάντα από τον εαυτό του, δοξάζοντας τον εαυτό του. Θα δώσει χρήματα, ευημερία και τεχνολογική πρόοδο σε απίστευτο βαθμό. Η αποκάλυψη μας λέει ότι θα κατεβάζει μέχρι και φωτιά από τον ουρανό. Ένα πράγμα δεν θα μπορεί μόνο να προσφέρει: Να λυτρώσει τον άνθρωπο από την ξεπεσμένη φύση του. Από τα άγρια ένστικτα του, τον εγωκεντρισμό, την φιλοδοξία, το μίσος του ένα για τον άλλο, την ζήλεια, την έπαρση, την αλαζονεία, την σύγκρουση. Όλες οι ακαθαρσίες του εσωτερικού του ποτηριού δεν θα αργήσουν να ξεχειλίσουν προς τα έξω, για άλλη μια φορά στην ταλαίπωρη ιστορία της ανθρωπότητας. Ύστερα θα ακολουθήσει το χάος που μόνο ο διάβολος μπορεί να φέρει και πάντα έφερνε όταν του δινόταν χώρος από κοινωνίες ανθρώπων. Τότε η ανθρωπότητα θα γνωρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος Σωτήρας πέραν του Ιησού. Θα έχει γνωρίσει ότι το πείραμα της ανεξάρτητης απ’ τον Θεό πορείας απέτυχε και μόνο δεινά έφερε στο ανθρώπινο γένος. Τότε θα είναι ώριμη να δεχτεί Αυτόν που κάποτε κάρφωσε σε ένα ξύλο ως Κύριο και βασιλιά της.

Ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Σωτήρας. Δέχθηκε επάνω Του την τιμωρία για όλες τις δικές μας παραβάσεις και είναι ο μόνος που λυτρώνει από την ρίζα του πραγματικού προβλήματος καθώς οδηγεί σε μετάνοια και χαρίζει μια νέα φύση, μια φύση άνωθεν. Ο Ιησούς ήρθε να μας σώσει από κάτι χειρότερο ακόμη κι απ’ τον ίδιο τον θάνατο, τον δεύτερο θάνατο που είναι ο αιώνιος αποχωρισμός από τον Θεό και η τιμωρία για κάθε παράβαση. Ο Ιησούς ήρθε να μας σώσει απ’ τον διάβολο (ο οποίος έρχεται να κλέψει, να καταστρέψει και να απολέσει) και απ’ την φρίκη που δοκιμάζει η ψυχή όταν διαλέγει να περάσει μαζί του την αιωνιότητα της. Στα graphic novels αλλά και στις ταινίες, σε πολλές ιστορίες δείχνει τους σούπερ ήρωες να παλεύουν με δαίμονες και τέρατα που βγαίνουν απ’ τα βάθη της γης και να σώζουν την ανθρωπότητα. Απ’ αυτούς τους δαίμονες σώζει μόνο ο Χριστός όπου στην πραγματικότητα οι σούπερ ήρωες αποτελούν μέρος τους ως ανώτερες εξουσίες. Ο Χριστός επάνω στο σταυρό τους αφαίρεσε όλα τα νομικά δικαιώματα που είχαν επάνω μας διαμέσου της αμαρτίας και της κατηγορίας, αφού πλήρωσε για χάρη μας. Με αυτό τον τρόπο μας σώζει ο Κύριος και δεν γνωρίζω μια πιο μεγάλη σωτηρία. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μωρία, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της σωτηρίας γίνονται πιο αισθητά από ποτέ, όταν μια ψυχή εγκαταλείπει το γήινο κατοικητήριο της.  Όταν κατά πρόσωπο έρχεται αντιμέτωπη με αυτά τα πλάσματα και τις διαθέσεις τους εναντίον της. Μπορείς να πάρεις μια γεύση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=P0bjgwr3FQI&t=2s

Είναι σημαντικό η ψυχή από τώρα να αναγνωρίσει πιο είναι το πραγματικό καλό της, το κίνδυνο που υπάρχει και να κατευθύνει τον εαυτό της προς το αιώνιο όφελος της πριν να είναι αργά.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ

Ο ένας έχει ειλικρινές ενδιαφέρον ο άλλος κοιτάει το δικό του το συμφέρον.

Ο ένας ελευθερώνει απ’ την αμαρτία, ο άλλος απελευθερώνει την αμαρτία.

Ο ένας οδηγεί στην αιώνια ζωή, ο άλλος στον αιώνιο θάνατο.