ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

“..εσύ, όμως, όταν προσεύχεσαι, μπες μέσα στο ταμείο σου, και, αφού θα έχεις κλείσει την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου που είναι στον κρυφό χώρο· και ο Πατέρας σου που βλέπει στον κρυφό χώρο, θα σου ανταποδώσει στα φανερά” (ΜΑΤΘ 6:6).

Την εποχή εκείνη ταμείο ονομαζόταν κάποιος κλειστός χώρος του σπιτιού, πιθανόν αποθήκη, που ένας άνθρωπος  μπορούσε να απομονωθεί. Η γενική έννοια είναι ένας προσωπικός χώρος που εκεί να μπορείς να βρεις τον Θεό και να συνομιλήσεις μαζί Του. Από μια πιο βαθιά σκοπιά, το ταμείο είναι το πνεύμα σου, εκείνο το μυστικό δωμάτιο που έβαλε ο Θεός μέσα σου  για να συναντιέσαι μαζί Του. Επίσης ταμείο είναι το μέρος που κάποιος πάει για πληρωθεί. Στην βασιλεία του Θεού πας στον Θεό για να πληρωθείς με Άγιο Πνεύμα, από λόγους ζωής, απ’ την αγάπη του Πατέρα. Δωρεάν δια της πίστεως, επειδή, αυτός που προσέρχεται στον Θεό, πρέπει να πιστέψει, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης σ’ αυτούς που τον εκζητούν ΕΒ (11:6).

“..και, αφού θα έχεις κλείσει την πόρτα σου”. Όταν μπεις στο ταμείο θα σου χτυπήσουν την πόρτα μέριμνες, προβλήματα και σκέψεις που πολλές από αυτές μπορεί να έχουν σαν πηγή τους δυνάμεις του σκότους. Για να βρεις τον Κύριο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πόρτα πίσω σου να έχει κλείσει. Να μην υπάρχει τίποτα που να φέρνει ενόχληση, περισπασμό απόσπαση απ’ τον στόχο σου που είναι  η συνάντηση με τον Αγαπημένο της ψυχής σου. Θα πρέπει η προσοχή σου να είναι αποκλειστικά στον Κύριο και στην αναμονή του Προσώπου Του.  Γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ησυχάσεις.

“Ησυχάστε και γνωρίστε ότι είμαι ο Θεός”. Η λέξη “ησυχάστε” δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που μόλις πληροφορήθηκε πως ένα σοβαρό του ζήτημα επιλύθηκε. Φανταστείτε τον μόλις ακούει τα καλά νέα να ξεφυσάει με ανακούφιση. Στην καρδιά του έρχεται ειρήνη. Έχει ησυχάσει. Το κάλεσμα του Θεού είναι να φέρεις την ψυχή σου σε αυτή την κατάσταση ησυχίας, χωρίς απαραίτητα να έχει έρθει λύση σε κάθε πρόβλημα της ζωής σου. Αλλά η πηγή της ησυχίας να είναι η εμπιστοσύνη στο Πρόσωπο που ξέρεις ότι κατασιγάζει τρικυμίες,  που κρατάει τα πάντα στα χέρια Του, που είναι πάνω από κάθε τι και τίποτα δεν έχει ξεφύγει απ’ τον δικό Του έλεγχο. Τότε μπορείς να  Τον αφουγκραστείς. Όταν είσαι σε θέση όπου καμία μέριμνα, κανένας περισπασμός, κανένα σκοτάδι δεν μπορεί να εισχωρήσει. Όταν έχω στρέψει κάθε κομμάτι της ύπαρξης μου (καρδιά, νου, ψυχή, δύναμη) σε Αυτόν, έχω φύγει απ’ τον εαυτό μου και ότι περιλαμβάνει το εγώ μου. Όταν αδειάζω απ’ τον εαυτό μου, είμαι σε θέση να γεμίσω απ’ τον Θεό.

Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω της αδυναμίας της σάρκας μας, συχνά ο Θεός μας επισκέπτεται στον ύπνο μας, με όνειρα και ενύπνια που δίνει. Γιατί είναι η μόνη ώρα που έχουμε ησυχάσει εντελώς. Το έργο του Θεού ξεκινάει απ’ την μεγαλύτερη δυνατή ησυχία και εκεί που τελειώνουμε εμείς έρχεται Αυτός. Η “ησυχία Εν Κυρίω” δεν είναι κάτι που το μαθαίνεις σε μια στιγμή, αλλά μάλλον σε μια ζωή και είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα σχολεία του Κυρίου.