ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ DNA (βίντεο)

Το 2003 ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, καταγράφηκαν, δηλαδή, όλες οι βάσεις και τα ζεύγη των νουκλεοτιδίων που αποτελούν τα «σκαλοπάτια» της έλικας όλων των μορίων του DNA του. Αλλά, το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια έρευνας οι επιστήμονες μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν  το DNA δεν σημαίνει ότι είναι σε θέση να κατανοούν και  πώς ακριβώς λειτουργεί. Κατά τη χαρτογράφηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία διαφόρων χωρών και εργαστηρίων στα χρόνια 1990-2003, εντοπίστηκαν  30.000 – 40.000 γονίδια (ούτε κι αυτός ο αριθμός κατέστη δυνατό να αποσαφηνιστεί). Ωστόσο, όλα αυτά τα γονίδια καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος του DNA μας, ίσως και μόνο το 5% ή και λιγότερο.

Για το υπόλοιπο, οι επιστήμονες κάποια πράγματα καταλαβαίνουν, αλλά, στο μεγαλύτερο μέρος του, το DNA παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Στο βίντεο που ακολουθεί επιστήμονες που πιστεύουν στον Θεό μιλούν για το DNA.

Είναι καλό να τα γνωρίζουμε όλα αυτά, διότι έχουμε αναλωθεί τόσο πολύ στη συζήτηση για το αν ο άνθρωπος μοιάζει με τον πίθηκο και αν ο πίθηκος μπορεί να γίνει άνθρωπος και ξεχνάμε ότι η βάση της  αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δημιουργία από τον Θεό και την άποψη ότι όλα έγιναν με τυχαίες διαδικασίες είναι το κατά πόσο αυτός ο θαυμαστός μηχανισμός του κυττάρου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσα από τυχαίες διαδικασίες. Ποιος νόμος των πιθανοτήτων μπορεί να υποστηρίξει ότι με τη μέθοδο της δοκιμής και του σφάλματος θα μπορούσαν ποτέ να δημιουργηθούν μόρια με δισεκατομμύρια δομικά υλικά; Και δεν είναι μόνο τα μόρια του DNA, είναι και τα μακρομόρια των πρωτεϊνών, οι οποίες για τον άνθρωπο υπολογίζονται ότι είναι πάνω από 50.000. Και κάθε μόριο πρωτεΐνης αποτελείται από δεκάδες  έως και χιλιάδες αμινοξέα. Πόσος χρόνος, πόση τύχη, πόσες ευτυχείς συγκυρίες θα απαιτούνταν, ωσότου συντελεστεί κάτι τέτοιο; Κι ακόμη, όταν αυτό που παρατηρούμε γύρω μας είναι η συνεχής φθορά και αποδιοργάνωση, για ποιο λόγο να φανταστούμε ότι η ύλη μπόρεσε να οργανωθεί τόσο αξιοθαύμαστα από μόνη της και να δημιουργήσει όχι μόνο ένα είδος οργανισμού, αλλά δισεκατομμύρια διαφορετικούς οργανισμούς, που καθένας τους είναι ένα θαύμα τελειότητας;

Και τέλος, αφού οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα γνωρίζουν τόσα λίγα για το DNA, πώς μπορούν εδώ και αρκετά χρόνια να διατείνονται ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς δημιουργήθηκε;

Πριν από 2.000 χρόνια – επειδή και τότε, και από πολύ νωρίτερα, ακούγονταν αυτές οι ίδιες ιδέες, περί της δημιουργίας του κόσμου από εξελικτικές διαδικασίες – ο απόστολος Παύλος απάντησε σ’ αυτά τα ερωτήματα με ξεκάθαρο τρόπο, λέγοντας πως η Δημιουργία πραγματικά αποκαλύπτει το ποιος είναι ο Θεός, αλλά οι άνθρωποι επέλεξαν να αποκρύψουν αυτή την αλήθεια και αναζήτησαν μάταιες σκέψεις, που σκότισαν τις καρδιές τους και τους οδήγησαν να τιμούν την κτίση (την ύλη), αντί για τον Κτίστη της (Προς Ρωμαίους 1:18-32). Και μέσα από τα λόγια του Ιησού μπορούμε να αντιληφθούμε το γιατί: «Οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως· για τον λόγο ότι, τα έργα τους ήσαν πονηρά. Επειδή, όποιος πράττει τα φαύλα, μισεί το φως, και δεν έρχεται στο φως, για να μη έρθουν σε έλεγχο τα έργα του» (Κατά Ιωάννην  3:19-20).