ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Στην Ελλάδα κηρύττονται δυο ειδών ευαγγέλια. Το ευαγγέλιο της ζωής και το ευαγγέλιο της διάνοιας. Το διανοητικό ευαγγέλιο σου μαθαίνει πολλά για τον Θεό, σε κάνει να ξέρεις την Γραφή, σου δίνει κάθε απαραίτητη πληροφορία που χρειάζεται να γνωρίζεις. Το ευαγγέλιο της διάνοιας σου παρέχει τα καλύτερα κηρύγματα, ρητορείες, θεολογική μόρφωση, πτυχία και μπόλικη εκκλησιαστική δραστηριότητα. Αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την καρδιά σου, να σε ξεδιψάσει και να σε οδηγήσει σε αληθινή εκζήτηση προς το Πρόσωπο Του. Το ευαγγέλιο της διάνοιας δεν σε φέρνει σε ζωντανή κοινωνία με τον Θεό, ούτε πιστεύει ότι μπορείς να Τον ακούσεις με άμεσο τρόπο. Αρνείται πεισματικά κάθε έκφραση του Αγίου Πνεύματος, και εναντιώνεται με πάθος στα πνευματικά χαρίσματα, τα οποία πολεμάει να ακυρώσει κατασκευάζοντας θεολογίες που τα σκοτώνουν μέσα στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Χτίζει έπαρση στον εαυτό και μια δυνατή πεποίθηση ότι τα ξέρω (και μάλιστα καλύτερα απ’ όλους) και δεν χρειάζομαι τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύει ότι αυτά που ο Θεός έκανε χτες μπορεί να τα κάνει και σήμερα, αλλά ότι ήταν να κάνει το έκανε. Δεν πιστεύει ότι έχει σχέδια για τα παιδιά Του και μπορεί να τα οδηγήσει με συγκεκριμένο τρόπο. Τοποθετεί τον Χριστό εκεί ψηλά στον ουρανό και το μόνο που υπόσχεται είναι ότι μια μέρα θα πάμε κι εμείς να τον συναντήσουμε. Το ευαγγέλιο της διάνοιας φτιάχνει ανθρώπους υπερτροφικούς διανοητικά, αλλά ατροφικούς πνευματικά, με τεράστια κεφάλια, αλλά πολύ λεπτό και αδύναμο σώμα. Παράγει ανθρώπους κουρασμένους, τυπολατρικούς, στην πραγματικότητα κενούς που ψάχνουν να γεμίσουν από αλλού.

Το ευαγγέλιο της ζωής απελευθερώνει την βασιλεία του Θεού και την Παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή σου. Δεν είναι μόνο λόγια για τον Θεό, αλλά κάνει το γράμμα πνεύμα και ζωή στην ζωή σου. Δεν σου μαθαίνει μόνο το βιβλίο που μιλάει για τον Θεό, αλλά σου μαθαίνει πως να έχεις κοινωνία με τον ίδιο τον Θεό. Χτίζει την συναίσθηση ότι είναι Πρόσωπο και είναι παρών. Ότι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί Του και να λάβεις λόγους από το Πνεύμα Του στην καρδιά σου. Σου μαθαίνει πως να ακούς την φωνή Του καθημερινά και να την ξεχωρίζεις από άλλες φωνές. Δεν είναι κάπου εκεί ψηλά όπου μια μέρα θα τον συναντήσεις, αλλά μέσα σου και γύρω σου με χειροπιαστό τρόπο. Με τρόπο που κάθε είδους ζωή είναι δοσμένη άμεσα σε σένα. Η πλήρωση του Αγίου Πνεύματος, χαρά, ειρήνη, σοφία, οδηγία, λύσεις στα προβλήματα και στις καταστάσεις, δύναμη να αντιμετωπίσεις δυσκολίες, νίκη πάνω στις δυνάμεις του σκότους και την αμαρτία, δημιουργικότητα, φρέσκες ιδέες για καινούργια πράγματα. Το ευαγγέλιο της ζωής ξεκλειδώνει σε σένα κάθε υπόσχεση που μας χαρίστηκε δια του σταυρού, ώστε  να την κάνεις δική σου και να την ζήσεις. Σου φανερώνει τα σχέδια του Θεού για την ζωή σου και την ταυτότητα που πάντα είχε για σένα στη καρδιά Του. Οικοδομεί πίστη και γεννάει σε σένα την επιθυμία να ζήσεις για Εκείνον και να δεις την δόξα Του να φανερώνεται όπως στον ουρανό έτσι και στην γη. Το ευαγγέλιο της ζωής πιστεύει ότι ο Θεός είναι ο ίδιος χτες σήμερα και στους αιώνες. Δεν τοποθετεί την δόξα Του στο παρελθόν και σε μια ομάδα πιστών μόνο, αλλά διακηρύττει ότι είναι για σήμερα για κάθε ένα που πιστεύει, που θέλει και θα πάει να λάβει. Πιστεύει στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και σε ένα ζωντανό περπάτημα με τον Χριστό. Φτιάχνει ανθρώπους γεμάτους με όρεξη για ζωή, γεμάτους περιεχόμενο απ’ τον Θεό, με σταθερό πνεύμα εκζήτησης και πίστης που εκπληρώνουν τις βουλές του Θεού για την γενιά τους.

Το ευαγγέλιο στης διάνοιας δεν είναι τίποτα άλλο από μια λεπτή κρούστα στις ζωές ανθρώπων όπου πέρα από μια νομικιστική ηθική (που πάλι ανήκει στην κρούστα) στο εσωτερικό δεν υπάρχει τίποτα, είναι κενού περιεχομένου. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που είναι μέσα σε αυτό ψάχνουν ζωή στον κόσμο. Προσπαθούν να γεμίσουν το μέσα της κρούστας από πράγματα του κόσμου και γι’ αυτό στην αρχή μαζί με την εκκλησιαστική «ζωή» δημιουργούν και μια παράλληλη. Μια κοσμική. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά, με μικρούς συμβιβασμούς και εκλογικεύσεις που δίνουν δικαίωμα σε πράγματα να περνούν στην ζωή τους. Στην αρχή προσπαθούν να την κρατούν κρυφή, αλλά όσο βλέπουν ότι δεν ενοχλεί τους άλλους, την αφήνουν να γίνεται φανερή σιγά-σιγά. Όταν μάλιστα βλέπουν κι εκείνους να κάνουν το ίδιο, τους φεύγει κάθε αναστολή και αυτός ο τρόπος ζωής εδραιώνεται στις συνειδήσεις και στις ζωές τους. Σε δεύτερη φάση και καθώς όλα αυτά έχουν αποκτήσει μια φόρμα κανονικότητας, τα μεταφέρουν μέσα στην εκκλησία. Και δεν είναι πλέον κάποιοι λίγοι που το κάνουν, αλλά όλη η εκκλησία αποκτάει τέτοια μορφή. Το αποτέλεσμα εκκλησίες με κρούστες βιβλικών γνώσεων και το εσωτερικό γεμάτο από κοσμική ζωή. Με ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει τον Κύριο με προσωπικό τρόπο και είναι πολύ πιθανό να ακούσουν το «δεν σε γνωρίζω».

Αυτό δεν το λέω για να κατηγορήσω ή να φοβίσω πιστούς. Αλλά για να τους πω ότι το ευαγγέλιο με το οποίο μεγάλωσαν δεν είναι αυτό που άφησε ο Χριστός. Και δεν έχουν πλήρως εκείνοι την ευθύνη, αλλά πρωταρχικά το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Ο Κύρος είπε ότι λίγη ζύμη κάνει όλο το φύραμα ένζυμο. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από ένα λάθος συστατικό για να μετατραπεί το ευαγγέλιο σε κάτι τελείως διαφορετικό. Σε ένα νεκρό πράγμα που δεν έχει να σου δώσει ζωή. Αυτό είναι και το ελαφρυντικό απ’ την μεριά του Κυρίου σε ανθρώπους, που επειδή δεν γνώρισαν την ζωή έψαχναν να ξεδιψάσουν τις ψυχές τους από τα λασπόνερα του κόσμου. Θέλω λοιπόν να τους πω ότι ο Χριστός τους αγαπάει, δεν τους έχει απορρίψει και τους περιμένει. Τους περιμένει να χτίσουν μια σχέση απ’ την αρχή και να Τον γνωρίσουν με ένα νέο (γι’ αυτούς) τρόπο. Τον τρόπο που είναι ο μόνος στην πραγματικότητα, ο εν πνεύματι και αλήθεια. Θέλω να τους προσκαλέσω στο ευαγγέλιο της ζωής που είναι το νόημα για τον οποίο υπάρχουμε. Εκεί θα βρουν σιγουριά και ασφάλεια πραγματική. Θα βρουν ζωή και ανάπαυση. Θα βρουν περιεχόμενο απ’ τον ουρανό. Θα βρουν παρηγοριά και περίθαλψη. Θα βρουν σκοπό, θα βρουν αληθινά τον Κύριο.