ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

του Σπύρου Καραλή

Ποιοι είναι οι πραγματικοί χριστιανοί. Τι θα πει «Χριστιανός».

Διαμέσου των αιώνων πολλά πράγματα αλλάζουν. Αλλάζουν και οι έννοιες των λέξεων. Αν τον 1ο αιώνα μετά Χριστό έλεγες ότι ένας άνθρωπος είναι Χριστιανός, όλοι θα καταλάβαιναν τι έλεγες. Σήμερα τον 20ο αιώνα μετά Χριστό, λίγοι καταλαβαίνουν την πραγματική έννοια της λέξης. Πράγματι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα στις κατά παράδοση χριστιανικές χώρες, Χριστιανό εννοούν, πρώτα απ’ όλα αυτόν που τον βάπτισαν παιδάκι και του έδωσαν ένα «χριστιανικό» όνομα. Άλλοι, πιο φιλελεύθεροι στις ιδέες τους, νομίζουν ότι καθένας που είναι «καλός» άνθρωπος, ηθικός, κάνει «καλές» πράξεις, δε βλαστημάει κτλ. είναι χριστιανός, ακόμα κι αν είναι γεννημένος σε μη χριστιανική χώρα. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.

Τι είναι «χριστιανός».

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να τονίσαμε το γεγονός ότι η λέξη «χριστιανός» δεν υπήρχε από την αρχή στην εκκλησιαστική ορολογία. Στην αρχή οι μαθητές του Ιησού αποκαλούνταν από τους άλλους: «εκείνοι της οδού». Η χριστιανική διδασκαλία ονομαζόταν: «Η οδός». (Πράξεις 9:2, 19:9). Άλλοι ονόμαζαν τους οπαδούς του Ιησού: «Η αίρεση των Ναζωραίων». (Πράξ. 24:5). Για πρώτη φορά οι μαθητές του Ιησού Χριστού, ονομάστηκαν χριστιανοί στην Αντιόχεια της Μ. Ασίας, όπου είχε δημιουργηθεί και η πρώτη μεγάλη εξ εθνών εκκλησία (Πράξ. 11:26). Ήταν λοιπόν οι μη πιστοί, οι εθνικοί που ονόμασαν τους μαθητές του Ιησού, «χριστιανούς». Ήταν κάτι μεταξύ ειρωνείας και βρισιάς. Αφήνοντας τώρα κατά μέρος την ετυμολογία και τους ιστορικούς λόγους, ας δούμε τη σημασία αυτής της λέξης. Χριστιανός είναι ο μαθητής του Ιησού. Μαθητής είναι αυτός που μαθαίνει κάτι από ένα δάσκαλο. Αν λοιπόν θέλομε να ονομαζόμαστε «χριστιανοί», πρέπει να έχομε μέσα μας αυτό το πνεύμα της μαθητείας. Ο Ιησούς πριν αναληφθεί στον ουρανό, έδωσε αυτήν την εντολή στους πρώτους μαθητές του και αποστόλους: «Πηγαίνετε να κάνετε μαθητές σε όλα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντας τους να τηρούν όλα όσα σας έδωσα εντολή». (Ματθ. 28:19-20). Αν ένας λοιπόν δεν έχει αυτό το πνεύμα της μαθητείας, να είναι έτοιμος δηλαδή να μάθει το δρόμο και το θέλημα του Θεού, όσο ώριμος και ηλικιωμένος αν είναι κατά σάρκα ή κατά πίστη, δεν μπορεί να ονομάζεται «χριστιανός». Χριστιανός είναι μόνο αυτός που μαθαίνει και θα μαθαίνει πάντοτε μέχρις ότου πεθάνει, και θα μαθαίνει ακόμα και στην αιωνιότητα. Ας μη νομίζομε ποτέ λοιπόν τους εαυτούς μας πλήρως ώριμους, τόσο που δεν έχουν πια ανάγκη να μάθουν τίποτε. Και μόνο θα διδάσκουν. Ας μην ξεχνάμε το ρητό του Σόλωνα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Να γιατί μας είπε ο Κύριος μας: «Αλήθεια σας λέγω, αν δεν αλλάξετε και γίνετε σαν τα παιδιά, δε θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 18:3). Το παιδί μαθαίνει. Είναι επιδεκτικό μαθήσεως. Είναι πιο εύκολος μαθητής από το μεγάλο.

Ποιος είναι λοιπόν ο «χριστιανός»; Είναι αυτός που είναι έτοιμος να εμπιστευθεί τη ζωή του στον Ιησού Χριστό, να μάθει από Αυτόν τι είναι σωστό και τι λαθεμένο, και να Τον ακολουθήσει και να Τον μιμηθεί στα λόγια και στα έργα. (Α Ιωάννου 2:6). Είναι αυτός που είναι πρόθυμος να μάθει από τον ένα Δάσκαλο, το Χριστό (Ματθ. 23:8,10). Αλλά και από τους αγνούς και ειλικρινείς οπαδούς του, που έχουν το χάρισμα της διδασκαλίας, όπως και άλλα χαρίσματα. (Ματθ. 23:34, Εφεσίους 4:11-16). Σε κάθε αληθινό χριστιανό έχει επέλθει μια εσωτερική αλλαγή, που ο Χριστός την ονόμασε «γέννηση άνωθεν» ή «αναγέννηση». Αυτή η αναγέννηση γίνεται από το Άγιο Πνεύμα σε όσους πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του θεού του Ζωντανού, τον έχουν δεχτεί στην καρδιά τους ως Κύριο και Σωτήρα τους, έχοντας μετανοήσει από τις αμαρτίες τους και ζητήσει συγχώρεση στο όνομα Του. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος, ο αφέντης της ζωής τους και δεν προσπαθούν να κάνουν τίποτε που να αντιτίθεται στο άγιο θέλημα Του. Η αναγέννηση είναι το πιο βασικό πράγμα, για να καταλάβαμε αν ένας άνθρωπος είναι πραγματικός χριστιανός ή απλώς θρήσκος ή χριστιανός της «ταυτότητας». (Ιωάνν. 1:12, 3:3-8, 14-21. Ρωμαίους 10:9-10, Α΄ Ιωάννου 5:9-13).

Μόνο οι αναγεννημένοι χριστιανοί είναι αληθινοί χριστιανοί και τότε μόνο έχει έννοια ένας άνθρωπος να ονομάζεται με αυτόν τον ωραίο τίτλο: Χριστιανός. Αλλιώς είναι κοροϊδία και πέφτομε σε σύγχυση ιδεών και εννοιών.