ΤΑΙΝΙΑ SILENCE: ΠΙΑΤΟ ΑΠ΄ ΤΟΝ MASTER CHEF ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

Αν δεν έχεις διαβάσει την κριτική ταινίας Silence μπορείς να την βρεις εδώ

Οι ταινίες πολλές φορές μοιάζουν με πιάτα που μαγειρεύουν μεγάλοι σεφ. Όλα παίζουν ρόλο για να είναι επιτυχημένο ένα πιάτο. Τα υλικά, ο τρόπος του μαγειρέματος, οι σάλτσες, τα μυρωδικά, ο σχεδιασμός για την τελική παρουσίαση του πιάτου. Μάλιστα στο τέλος οι σεφ δίνουν και ένα όνομα στο πιάτο τους, που να δίνει κύρος και να τους ξεχωρίζει ως δημιουργούς. Αυτό είναι και η ταινία SILENCE μια ταινία απ’ τον master chef της κόλασης τον διάβολο. Μάλιστα το πιάτο αυτό δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον Θεό, αλλά σε πιστούς. Λεπτοκομμένο φιλέτο με γέμιση σύγχυσης, μαγειρευμένο σε χαμηλή φωτιά, καπνισμένο σε φύλλα δάφνης, περιλουσμένο με μια ελαφριά σάλτσα αμφισβήτησης των πνευματικών αξιών, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένα κομματάκια αλήθειας και ψεύδους, σερβιρισμένο σε λεπτές φλοίδες πλάνης και με τελικό τίτλο SILENCE! Θα είναι τραγικό να παραλείψουμε να πούμε ότι αυτό το ουσιαστικό το οποίο χρησιμοποιείτε χωρίς να αλλάζει και σαν ρήμα, απευθύνεται απ’ τον αρχηγό του εχθρικού στρατεύματος στους στρατιώτες του στρατεύματος του Κυρίου. Αυτών των εσχάτων ημερών. Είναι μια προειδοποίηση πριν την τελική μάχη. Είναι σαν δυο στρατοί να είναι παραταγμένοι και πριν το ξεκίνημα της μάχης, ο αρχηγός του ενός στρατεύματος να στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα, στους στρατιώτες του αντίπαλου.

Κι αυτό το μήνυμα είναι: «Σιώπα! Κλείστο, βούλωστο, μην μιλάς για τον Θεό. Γιατί κοίτα τι μπορεί να πάθεις; Σε περιμένουν σκληρά βασανιστήρια. Δεν θα χάσεις την σωτηρία σου, απλά θα ταλαιπωρηθείς άδικα και θα ταλαιπωρήσεις και άλλους, όπου ύστερα την ευθύνη θα την έχεις εσύ! Άλλωστε ούτε ο Χριστός δεν στο ζητάει αυτό». Με λίγα λόγια: «Μην πολεμήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσεις, ούτε και να πληγωθείς. Δεν σου ζητάει αυτό ο αρχηγός του στρατεύματος σου κι αν αυτό κατάλαβες, έχεις καταλάβει λάθος. Μπορείς να είσαι στρατιώτης, αλλά δεν χρειάζεται να πολεμάς!». Και όλα αυτά σε μια εποχή προετοιμασίας της πλήρης φανέρωσης του ίδιου στους ανθρώπους μέσω του ανθρώπου της ανομίας και ενθρόνισης του, ως δικού τους βασιλιά. Είναι για να λιάνει το έδαφος πριν τον ερχομό του, όσον αφορά αυτούς που μπορεί να του δημιουργήσουν εμπόδια. Σε μια εποχή που η εκκλησία καλείτε απ’ τον Χριστό να δώσει την τελική μαρτυρία της επάνω στην γη, πριν τον δικό Του Δεύτερο Ερχομό. Σε μια εποχή που θα δοθεί η μεγαλύτερη μαρτυρία που γνώρισε η ανθρωπότητα, με την μεγαλύτερη δύναμη που γνώρισε ποτέ η εκκλησία. Απ’ τους τελικούς αντιπροσώπους της επάνω σε όλη την ιστορία της, σ’ αυτήν την  γη. Σε μια εποχή που ναι, καλείτε και να πάθει αν χρειαστεί, αλλά όχι να κλείσει το στόμα της. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Κυρίου μας: Εσείς είστε το αλάτι της γης. Αν το αλάτι διαφθαρεί με τι θα αλατιστεί; Δεν χρησιμεύει σε τίποτα παρά να καταπατιέται απ’ όλους τους ανθρώπους. Όμως ο άνθρωπος του Θεού είναι βαλμένος σε αυτό τον πονηρό κόσμο για να κάνει την διαφορά. Για να είναι άρωμα της γνώσης του Κυρίου του. Αν αυτό το χάσει, όχι απλά παύει να παίζει το ρόλο για τον οποίο τον έχει βάλει ο Κύριος, αλλά καταπατιέται και απ’ τους υπόλοιπους ανθρώπους. Χάνει την πνευματική αρχοντιά του, ξεφτιλίζεται και ταπεινώνεται, όχι με το είδος της ταπείνωσης Του Κυρίου. Δεν υπάρχει ενδιάμεση θέση. Ή θα είσαι στρατιώτης του Κυρίου ή σε ένα έστω μικρό βαθμό θα σε χρησιμοποιεί ο διάβολος και θα σε ξεφτιλίζει αφού θα έχει λάβει το δικαίωμα να βγάλει το άχτι του επάνω σου.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του φίλου μας Ροντρίγκεζ. Όταν υπέκυψε στις πιέσεις των Ιαπώνων άρχισε να ξεφτιλίζεται. Έχασε την δύναμη του (σαν τον Σαμψών που του έκοψαν τα μαλλιά) τα παιδιά στο δρόμο τον φώναζαν αποστάτη Παύλο και στο τέλος τον έβαζαν να ξεχωρίσει στο λιμάνι κάθε χριστιανικό σύμβολο που μπορεί να υπάρχει σε αποσκευές και να το παραδίδει στις αρχές.

Αυτό που πρέπει να κάνει λοιπόν ο πιστός της εποχής μας δεν είναι να σιωπήσει αλλά να κράξει, όπως λέει στον προφήτη Ησαϊα: Φώναξε! Εσύ που φέρνεις στην Σιών αγαθές αγγελίες στην Ιερουσαλήμ, ύψωσε δυνατά την φωνή σου. Ύψωσε, μη φοβηθείς, πες στις πόλεις του Ιούδα: Δέστε ο Θεός σας! Δέστε ο Θεός σας θα ‘ρθει με δύναμη και ο βραχίονας του θα εξουσιάζει γι’ αυτόν. Δέστε ο μισθός του είναι μαζί του και η αμοιβή του μπροστά του (ΗΣ 40:9).

Και όποιος νικάει και όποιος φυλάει μέχρι τέλους τα έργα μου, θα του δώσω εξουσία επάνω στα έθνη. Και θα τους ποιμάνει με σιδερένια ράβδο. Θα συντριφτούν σαν τα σκεύη του κεραμέα, όπως κι εγώ πήρα απ’ τον Πατέρα μου. Και θα του δώσω το πρωινό αστέρι (ΑΠΟΚ 2:26-27).