Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΟΙΧΟΣ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΟΙΧΟΣ

Ο μεγάλος τοίχος της ιστορίας έχει μια διπλή σημασία. Από την μια πλευρά συμβολίζει τον νόμο του Θεού, ο οποίος μας δείχνει την αγιότητα του  Θεού. Ταυτόχρονα όμως μας δείχνει την αμαρτία μας.

Ο νόμος υψώθηκε εξαιτίας του τοίχους που έβαλε η αμαρτία μας, η οποία μας εμποδίζει να πλησιάσουμε τον Θεό και να μπούμε στον χώρο Του.

Τον νόμο του Θεού πολλοί προσπάθησαν να τηρήσουν με τις δικές τους δυνάμεις αλλά δεν τα κατάφεραν.

Δεν μπορείς να τον ρίξεις κάτω ή να τον διατρυπήσεις. Να κάνεις δηλαδή κάτι για να μην ισχύει. Είτε σου αρέσει, είτε όχι ο νόμος υφίσταται και θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Ο Χριστός είπε: σας διαβεβαιώνω, μέχρις ότου παρέλθει ο ουρανός και η γη, ένα γιώτα ή μία κεραία δεν θα παρέλθει από τον νόμο, έως ότου όλα εκπληρωθούν. Ο απόστολος Πέτρος επίσης παρομοίασε τον Χριστό με πέτρα, που όποιος προσπαθήσει να την βγάλει απ’ την μέση θα σκοντάψει, σε όποιον πέσει πάνω θα τον συντρίψει.

Με τον ίδιο τρόπο δεν μπορείς να ρίξεις κάτω και την αμαρτία που σε χωρίζει.

Δεν μπορείς να τον παρακάμψεις ή να βρεις ένα σημείο που δεν υπάρχει νόμος ή η αμαρτία σου δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να καταφέρεις να είσαι όπως ζητάει ο Θεός και να δικαιούσαι να εισέλθεις στην Παρουσία του Θεού.

Τι συμβολίζει η προσπάθεια να περάσω από πάνω ή από κάτω. Η κάθε θρησκεία έχει την δική της τεχνική για το πως να επιστρέψεις στον παράδεισο. Οι ανατολικές θρησκείες σου μιλούν για γιόγκα και διαλογισμό. Άλλες για καλές πράξεις και ηθικές συμπεριφορές. Ακόμα ο αποκρυφισμός διαφημίζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως ένας δρόμος για να επιστρέψεις στον «χαμένο παράδεισο». Τίποτα απ’ αυτά όμως δεν είναι  πράγματι ικανό να σε κάνει να γυρίσεις πίσω.

Ούτε μπορείς να υποκρίνεσαι ότι τα κατάφερες. Αυτό θα είναι μια προσποίηση και ένα ψέμα. Ακόμα κι αν καταφέρεις να κοροϊδέψεις όλους τους άλλους, τον εαυτό σου όμως όχι. Μέσα σου θα ξέρεις ότι βρίσκεσαι στην «από εδώ μεριά του τοίχους».

Μόνο ένας κατάφερε να ρίξει κάτω τον τοίχο και μάλιστα για λογαριασμό όλων μας. Κι αυτός δεν είναι άλλος απ’ τον ίδιο τον Θεό, ο Οποίος περπάτησε πάνω σε Αυτή τη γη με σωματική μορφή. Κοιτάξτε τι διακηρύττει ο Ιησούς: Μη νομίσετε ότι ήρθα για να καταργήσω τον νόμο ή τους προφήτες· δεν ήρθα να καταργήσω, αλλά να εκπληρώσω. Τι μας λέει στην πραγματικότητα; Δεν ήρθα να ρίξω κάτω τον τοίχο, αλλά για να τον περάσω από πάνω. Ώστε να μην είναι πλέον η τήρηση του νόμου το κριτήριο της αποδοχής μας από τον Θεό, αλλά η πίστη στον Μόνο που μπόρεσε να περάσει τον τοίχο, αλλά και να τον ρίξει κάτω όσον αφορά την αμαρτία! Ο απόστολος Παύλος μας λέει για τον Ιησού: Επειδή, το αδύνατο στον νόμο, καθότι ήταν ανίσχυρος εξαιτίας της σάρκας, ο Θεός, στέλνοντας τον δικό του Υιό με ομοίωμα σάρκας αμαρτίας, και σε σχέση με την αμαρτία, κατέκρινε την αμαρτία στη σάρκα· Ο Ιησούς με την άγια ζωή του και καθώς δεν αμάρτησε ποτέ, έριξε κάτω τον τοίχο της αμαρτίας περνώντας στην άλλη μεριά, έτσι ώστε τώρα να μπορεί να πάρει μαζί του καθένα που Τον εμπιστεύεται και κάνει ότι του λέει.

Μόνο όποιος εμπιστεύεται  τον Ιησού μπορεί να επιστρέψει πίσω και ο ίδιος θα τον οδηγήσει στον Πατέρα του. Εκείνος είπε: Εγώ είμαι ο δρόμος, αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει στον Πατέρα παρά μόνο μέσα από μένα. Και δεν υπάρχει άλλο όνομα δοσμένο από τον ουρανό στους ανθρώπους διαμέσου του οποίου μπορούμε να σωθούμε.

Και μια τελευταία σκέψη πάνω στην ερώτηση που μπορεί να κάνει κάποιος, αν ο νόμος ισχύει για μας σήμερα. Ο «τοίχος υπάρχει», αλλά ο Θεός δεν μας ζητάει να τον πηδήξουμε, γιατί γνωρίζει ότι είναι αδύνατον. Γράφει όμως τον νόμο Του στην καρδιά μας και κάνει εμάς τους ίδιους νόμο Του, αφού Εκείνος γίνεται το θέλειν και το ενεργείν μέσα μας. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει παράδεισος η καρδιά μας. Με το έργο του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά, ο τοίχος της αμαρτίας πέφτει κάτω και εμείς γινόμαστε παράδεισος του Θεού, κομμάτι απ’ την βασιλεία Του.