ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Το 2020 δεν ήταν η καλύτερη χρονιά από ανθρώπινης πλευράς κι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θα την θυμούνται ως την χρονιά του Covid- 19. Μάλιστα στο κλείσιμο της γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά αρνητικά για αυτήν κάποια και με μορφή κατάρας, όχι μόνο από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον Κύριο αλλά και από ανθρώπους που ομολογούν ότι έχουν εμπιστευτεί όλη την ζωή τους στα χέρια Του. Οι χρόνοι και οι καιροί όμως είναι στην εξουσία του Κυρίου. Και είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε τα πράγματα μέσα απ’ την σκοπιά του Θεού και να τα ανακρίνουμε πνευματικά. Επειδή τότε αυτό που φαίνεται αρνητικό μπορεί να αποδειχθεί θετικό αν το δούμε μέσα απ’ τα μάτια του Θεού.

Είναι αλήθεια ότι η έντονη ευδαιμονία της εποχής μας και ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου μας κάνει να παραξενευόμαστε όταν συμβαίνουν γεγονότα που μας βγάζουν από αυτή, ακόμη κι αν αυτά είναι γραμμένα μέσα στην Αγία Γραφή. Αν όμως θυμηθούμε τον γραπτό λόγο τότε θα δούμε ότι τίποτα δεν είναι αφημένο στην «μοίρα» του. Δεν είναι εκεί τυχαία βαλμένα αλλά παίζουν κάποιο ρόλο στα σχέδια του Θεού, όχι μόνο για την ανθρωπότητα αλλά και για την εκκλησία.

Δεν πιστεύουμε ότι «ότι όλα συνεργούν στο αγαθό σε αυτούς που αγαπούν τον Θεό;» Σαν πιστοί ξέρουμε ότι όταν περνάμε κάποιες δυσκολίες πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Κύριο, γιατί Εκείνος μέσα απ’ αυτές στο τέλος θα βγάλει κάτι καλό. Και είναι αλήθεια ότι την στιγμή που τις περνάμε δεν ξέρουμε ακριβώς τον λόγο. Μπορούμε όμως να ρωτήσουμε κι αν ο Κύριος θέλει μπορεί να μας απαντήσει αφήνοντας μας για λίγο να δούμε μέσα απ’ τα δικά Του μάτια.  Στην πραγματικότητα ο Κύριος θέλει να μας μιλάει, να μας πληροφορεί και να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί Του. Αν δεν ίσχυε αυτό δεν θα μας προέτρεπε να προσευχόμαστε αδιαλείπτως. Προσευχή όμως δεν είναι μόνο μιλάω αλλά πρωτίστως ακούω! Όχι μόνο ζητάω αλλά και λαμβάνω, άλλωστε η ανάγκη μας είναι περισσότερο να ακούμε και λιγότερο να μιλάμε, κάτι που μαρτυρεί και η ίδια η κατασκευή του σώματος μας.  Έχουμε ένα στόμα και δύο αυτιά!

Ασταμάτητη προσευχή δεν σημαίνει κάτι άλλο παρά να κρατάμε ασταμάτητα ανοιχτή δίοδο μαζί Του, να έχουμε ανοιχτά αυτιά, αδιάκοπη επαφή και καρδιά που να λαμβάνει από το Άγιο Πνεύμα. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι ο Δανιήλ. Μετοικίστηκε στην Βαβυλώνα μαζί με τους υπόλοιπους. Στην δύσκολη αυτή κατάσταση δεν έμεινε μόνο στην εμπιστοσύνη στον Θεό αλλά εκζήτησε τον Κύριο για απαντήσεις. Το ερώτημα του ήταν πόσο θα διαρκούσε η αιχμαλωσία. Ο Θεός όχι μόνο του απάντησε σε αυτό το ερώτημα αλλά του έδωσε το σχεδιάγραμμα της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύριος κάνει υπέρ εκπερισσού απ’ όσα νοούμε ή ζητούμε.  Αυτά όμως δεν μπορούν να συμβούν χωρίς εκζήτηση, προσευχή, δοξολογία. Πληρούσθε δια του Πνεύματος μας λέει ο Παύλος. Όχι μόνο μια φορά αλλά συνεχώς!

Αν δεν τον ζούμε αυτό μοιάζουμε με τυφλούς που ψηλαφούν στο σκοτάδι χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν. Κι αν δεν έχουμε εμείς το φως πως θα είμαστε τα φώτα του κόσμου; Το φως δεν είναι κάτι αόριστο αλλά ο ζωντανός λόγος του Κυρίου, το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος, η αποκάλυψη του Κυρίου για το ΤΩΡΑ ΜΑΣ!

Ο Ιησούς είπε όποιος πιστεύει σε μένα δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι αλλά θα έχει το φως της ζωής. Σκοτάδι δεν είναι μόνο η ανομία και η ανηθικότητα που απλώνεται σαν πανούκλα και σαν καθεστώς πάνω σε όλη την γη, που για τους περισσότερους έχει γίνει ο αυτονόητα φυσιολογικός τρόπος του βίου. Σκοτάδι είναι και η άγνοια ως προς το που βρισκόμαστε σε σχέση με  την έλευση του Νυμφίου και τα σχέδια που έχει να πραγματοποιήσει με την εκκλησία Του πριν τον δεύτερο ερχομό Του. Σκοτάδι είναι να μην καταλαβαίνω τι εργάζεται, που κατευθύνει τα πράγματα και τι θέλει από μένα προσωπικά. Επίσης φως δεν είναι οι γνώσεις που έχω αποθηκευμένες στον φυσικό μου εγκέφαλο περί του Θεού, αλλά αυτό που κάνει ΤΩΡΑ ο Θεός στον κόσμο, το οποίο είναι προφητευμένο μέσα στην Αγία Γραφή και το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτει στα μάτια μου. Είναι επίσης αυτό που εργάζεται ΤΩΡΑ στην προσωπική μου ζωή, το οποίο μαρτυρεί στο πνεύμα μου και στην καρδιά μου καθώς εγώ βαδίζω ενωμένος μαζί Του.

Αν δεν περπατώ με αυτό τον τρόπο μοιάζω με τις μωρές παρθένες. Είχαν λυχνάρια αλλά ήταν σβηστά, γιατί δεν είχαν μέσα λάδι. Ο προφητικός λόγος, η Αγία Γραφή γίνεται φανερή και ο Θεός μπορεί να μου μιλήσει μέσα από αυτή μόνο αν έχω μια ζεστή και στενή σχέση με το Άγιο Πνεύμα. Διαφορετικά δεν θα ξέρω που βρίσκομαι και δεν θα καταλαβαίνω γιατί συμβαίνουν διάφορα γεγονότα γύρω μου.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ας δούμε που βρισκόμαστε με βάση το ζωντανό λυχνάρι που μας έχει προμηθεύσει ο Κύριος και ποια είναι τα εδάφια που θα ρίξουν φως στα πόδια μας.

 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Είμαστε σε μια εποχή που η αμαρτία που είχε σπαρθεί στο παρελθόν πρέπει να θεριστεί. Την εποχή του Νώε η Γραφή μας λέει ότι η γη είχε γεμίσει κακία και όλες οι σκέψεις των ανθρώπων όλες τις μέρες της ζωής τους ήταν μόνο το κακό. Αυτό επέφερε το κατακλυσμό με τον οποίο ο Θεός τερμάτισε τον τότε κόσμο. Πόσοι από αυτούς που ζούσαν τότε μπόρεσαν άραγε να το συνδέσουν με τις ανομίες τους; Αν ένας επιστήμονας που ζει κάτω από το πνεύμα του ορθολογισμού ζούσε τότε και επιβίωνε του κατακλυσμού θα σου έλεγε ότι οι αιτίες αυτής της μεγάλης καταστροφής ήταν η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών κ.α. Αυτή είναι η εποχή που ο σύγχρονος άνθρωπος αδυνατεί να δει πνευματικά και τα ερμηνεύει όλα μέσα από το πρίσμα της λογικής. Εμείς όμως σαν άνθρωποι του Θεού πέρα από λογικά πρέπει να ανακρίνουμε και πνευματικά για να μπορούμε να βλέπουμε πίσω από τα φαινόμενα τις βαθύτερες αιτίες. Όταν ο Ιησούς μίλησε στους μαθητές του για την συντέλεια του αιώνα αυτό αμέσως μας λέει ότι για μια ακόμα φορά θα έχει προηγηθεί η πλήρωση της ανομίας. Οι αρχές ωδίνων που περιέγραψε είναι αρχή θερισμών από ανομίες που έχουν σπαρθεί στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν και είναι η ώρα να πληρωθούν.

Δεν πρέπει να βλέπουμε ξέχωρα από συγκεκριμένες αμαρτίες που διαπράχθηκαν συλλογικά και κατ’ εξακολούθηση τους πολέμους, τις πείνες, τις μεταδοτικές ασθένειες και τους σεισμούς κατά τόπους. Ο λόγος:  «οι άνθρωποι θα λιποψυχούν από τον φόβο και την προσδοκία των δεινών που επέρχονται στην οικουμένη» μας λέει ότι οι άνθρωποι βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι έχουν πράξει άδικα και τώρα δεν μπορούν να ξεφύγουν από το να πληρώσουν. Άλλωστε αυτό μαρτυρεί η Γραφή και σε άλλα σημεία της: ότι «δεν θα ξεφύγουν» (Α΄ ΘΕΣΣ 5:3). Με βάση αυτή την πραγματικότητα ο Κύριος μου έδωσε το εξής εδάφιο στο ξεκίνημα του πρώτου lockdown εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Έλα, λαέ μου, μπες μέσα στα ταμεία σου, και κλείσε τις θύρες σου από πίσω σου· κρύψου για λίγο καιρό, μέχρις ότου περάσει η οργή.  Επειδή, δέστε, ο Κύριος βγαίνει από τον τόπο του για να παιδεύσει τούς κατοίκους τής γης εξαιτίας τής ανομίας τους· η δε γη θα ξεσκεπάσει τα αίματά της, και δεν θα σκεπάσει πλέον τους φονευμένους της. (ΗΣ 26:20-21).

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Είμαστε σε μια φάση που ο Κύριος καλεί την εκκλησία του σε προσεκτική αντανάκλαση. Τα δεινά του κόσμου είναι η μαιευτική κλινική για την εκκλησία, οι δικές της ωδίνες τοκετού για να γεννήσει ώριμους πνευματικούς άνδρες που να μπορούν να λάβουν το ευαγγέλιο της βασιλείας και να το διακονήσουν στον κόσμο ώστε να εκπληρωθεί ο λόγος του Ιησού: «Και τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη· και, τότε, θάρθει το τέλος».  

Γι’ αυτό την ώρα που ο Κύριος παιδεύει τον κόσμο για την ανομία του με σκοπό να την οδηγήσει σε μετάνοια, καλεί τον λαό Του να μπει στα  ταμεία του. Παρατηρούμε ότι αν και αναφέρεται σε ένα λαό μιλάει για ταμεία στον πληθυντικό, γιατί αυτό είναι ένα συλλογικό κάλεσμα για όλο το σώμα Του. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός θα εργαστεί διαφορετικά απ’ τους τρόπους που είχαμε γνωρίσει και συνηθίσει μέχρι τώρα. Γι’ αυτό σε αυτή την νέα μέρα παύει τον λαό του από δραστηριότητες και τον καλεί σε κοινωνία με το Πρόσωπο και αυτό είναι το κλειδί για όσους θέλουν να ζήσουν στο νέο πράγμα που  θα κάνει και ήδη είμαστε στην προπαρασκευή του: «Επειδή, έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός, ο Άγιος του Ισραήλ: Στην επιστροφή και ανάπαυση θα σωθείτε· στην ησυχία και πεποίθηση θα είναι η δύναμή σας» (ΗΣ 30:15). Και αυτό που θέλει είναι να δώσει φως, ένα πνευματικό περιεχόμενο, ένα μέρος από την δόξα Του σε αυτούς που θα ανταποκριθούν, όπου την εποχή που θα βγει απ’ το ταμείο θα μετατραπεί στην δάδα που θα φωτίζει το σκοτάδι του κόσμου και θα ελκύσει ψυχές σε Αυτόν. Αντιπροσωπευτικό εδάφιο για την εκκλησία αυτή την περίοδο είναι το Ησαΐας 60:1-3.

ΣΗΚΩ, φωτίζου· επειδή, το φως σου ήρθε, και η δόξα τού Κυρίου ανέτειλε επάνω σου. Επειδή, δες, σκοτάδι θα σκεπάσει τη γη, και παχύ σκοτάδι τα έθνη· επάνω, όμως, σε σένα θα ανατείλει ο Κύριος, και η δόξα του θα φανερωθεί επάνω σου. Και τα έθνη θαρθουν στο φως σου, και οι βασιλιάδες στη λάμψη τής ανατολής σου (ΗΣ 60:1-3).

Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτό άκουσε το παρακάτω μήνυμα στο οποίο απαντάω σε ερωτήσεις όπως: Πως σχετίζεται το ΜΑΤΘ 24:1-15 με το ΑΠΟΚ 12:1-12; Ποια είναι η γυναίκα που έκραζε για να γεννήσει στο 12ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης και ποιος είναι ο Υιός ο Άρρενας; Ποιος είναι ο κατέχον για τον οποίο μιλάει ο απόστολος Παύλος; Ποια είναι η γη της υπόσχεσης που ο Θεός θέλει να κατακτήσουμε και τι σημαίνει ο λόγος του Ιησού «και πύλες Άδου δεν θα ισχύσουν εναντίον της εκκλησίας;» Ποιο είναι το όπλο που χρησιμοποιεί ο εχθρός στους ανθρώπους του Θεού και πως νικιέται;  Με πιο τρόπο κρατάει νήπια πιστούς και γιατί δεν θέλει να μεγαλώσουν; Γιατί ο Ιησούς ψάχνει για Υιούς; Ποιος είναι ο στρατός του Κυρίου και τι έργο θα επιτελέσει μαζί του στο πρόσωπο όλης της γης;