Η ΥΠΕΡ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

   από τον Michael T. Snyder

Ο Ντέιβιντ Γουίλκερσον ήταν ένας θαρραλέος κήρυκας που μετέφερε αυτό που άκουγε από τον Θεό. Πριν 40 περίπου χρόνια είχε πει μια προφητεία, που φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα να πραγματοποιηθεί. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όταν κάποιος μου έδωσε να διαβάσω το μήνυμά του, γιατί συνέβη να είναι ακριβώς αυτό για το οποίο έχω βάρος να κηρύττω κι εγώ τα τελευταία χρόνια.

Στην προφητεία του, ο Γουίλκερσον λέει: «Είδα την ανάδυση μιας παγκόσμιας “Υπερ-εκκλησίας”. Είδα το σχηματισμό ενός παγκόσμιου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που θ’ αποτελείται από μια Ένωση φιλελεύθερων οικουμενικών εκπροσώπων Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών, με σκοπό τη δημιουργία της πιο ισχυρής θρησκευτικής δύναμης πάνω στη γη. H “Ένωση” αυτή θα παρουσιαστεί ως ανθρωπιστική (ουμανιστική) κίνηση και θα καταλήξει ως μια πολιτική οργάνωση. Αυτή η ορατή παγκόσμια δυναμική Υπερ-εκκλησία θα είναι μόνο θεωρητικά “πνευματική”, θα χρησιμοποιεί με έμφαση το όνομα του Ιησού Χριστού, αλλά θα λειτουργεί με αντίχριστο πνεύμα και πολιτικούς στόχους. Θα δραστηριοποιείται υπερβολικά σε κοινωνικούς τομείς με δυναμικά φιλανθρωπικά προγράμματα και διακονίες ελέους. Οι ηγέτες της θα αναφέρονται διαρκώς στην κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών. Θα είναι ένα κάλεσμα για κοινωνική δραστηριότητα, μια ανάμειξη στην Πολιτική, και μια ισχυρή φωνή για τα παγκόσμια ζητήματα. Πρόκειται να συμβεί μια μυστηριώδης, ξαφνική αλυσίδα γεγονότων. Ενώ θα έχει φανεί πως η Οικουμενική Κίνηση πάει να σβήσει οριστικά, μια μάλλον μυστηριώδης αλληλουχία γεγονότων θα επαναφέρει στην επιφάνεια το πλαίσιο αυτής της Ένωσης. Η Ρώμη θα απαιτήσει παραχωρήσεις από τους Προτεστάντες οικουμενικούς ηγέτες και θα λάβει προνόμια. Ο Πάπας θα αναδειχτεί ως πολιτικός, κυρίως, ηγέτης αυτής της Ένωσης, παρά ως πνευματικός.»

Αυτό το βλέπουμε ήδη να γίνεται. Οι περισσότερες εκκλησίες στον Δυτικό κόσμο βρίσκονται σε αποστασία. Υπάρχει μια τάση σε εκκλησίες και θρησκευτικές Οργανώσεις για ενότητα και συνεργασία που θα εξυπηρετεί πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Πιστεύω ότι ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες φάσεις της ανάδυσης αυτής της παγκόσμιας θρησκείας. Ο Πάπας και άλλοι εξέχοντες θρησκευτικοί ηγέτες αναφέρονται συχνά σε μια “προσέγγιση” αναγνωρίζοντας ότι “όλες οι θρησκείες είναι απλά τα διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν στον ίδιο Θεό”. Η ‘ενότητα’ έχει γίνει ένα κύριο θέμα και ο Πάπας δείχνει πολύ ενδιαφέρον στην προώθηση αυτής της ‘οικουμενικής’ τάσης.

Όμως εκείνο που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή μου, ήταν το δεύτερο μέρος της προφητείας του Ντ. Γουίλκερσον: «Είδα την ανάδυση μιας υπερφυσικής αόρατης Εκκλησίας, μιας ενότητας από βαθιά πνευματικούς οπαδούς του Ιησού Χριστού, ενωμένους με τους δεσμούς του Αγίου Πνεύματος και την αμοιβαία πίστη στον Χριστό και στον Λόγο Του. Αυτή η υπερφυσική Εκκλησία των πραγματικά πιστών θα είναι ένα είδος “υπόγειας εκκλησίας”. Θα περιλαμβάνει χριστιανούς όλων των δογμάτων, από όλα τα έθνη, νέους και ηλικιωμένους, λευκούς και μαύρους. Ενόσω η ορατή Υπερ-εκκλησία θα αυξάνει σε πολιτική ισχύ, το μυστικό σώμα των πιστών θα αυξάνει εκπληκτικά σε πνευματική δύναμη. Η δύναμη αυτή θα προέρχεται από τον διωγμό. Ένας φοβερός, μανιακός διωγμός θα σαρώσει τη γη και θα ενώσει τους πιστούς πιο σφιχτά μεταξύ τους και με τον Χριστό. Οι δογματικές διαφορές θα εξασθενούν μπροστά στην προσδοκία του ερχομού του Ιησού Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα θα τους ενώνει σ’ ένα Σώμα σε όλες τις εκφράσεις της ζωής τους».

Χωρίς να γνωρίζω αυτή την προφητεία, κηρύττω κι εγώ αυτό το ίδιο μήνυμα τα τελευταία χρόνια:

Ο Θεός σηκώνει ένα Υπόλοιπο σ’ αυτές τις έσχατες ημέρες, κι αυτό το Υπόλοιπο πρόκειται να συγκλονίσει τον κόσμο. Αυτό το Υπόλοιπο θα εφαρμόζει τις εντολές του Θεού, θα πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο θερισμό ψυχών που έχει γίνει ως τώρα, και θα κινηθεί μέσα σε τέτοια δύναμη του Αγίου Πνεύματος, που δεν έχει ξανασυμβεί από τον καιρό των Πράξεων των Αποστόλων. Θα κάνει μια τομή μέσα απ’ όλες τις εκκλησίες όλων των ομολογιών και δεν θα υπάρχει οργανισμός ή άτομο που θα μπορεί να το κηδεμονέψει. Θα είναι μια ζωντανή, οργανική κίνηση του Θεού που θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη, και παρόλο που θα το ξέρουμε ότι θα συμβαίνει, δεν είναι σίγουρο ότι ο καθένας από μας θα πάει να ενωθεί με αυτό. Ας προσευχόμαστε να γίνουμε κι εμείς μέρος αυτής της μεγάλης κίνησης που έρχεται για να εκπληρώσει του σκοπούς του Θεού στη γη.

Όπως ένας γίγαντας που σηκώνεται από τον ύπνο του, το Υπόλοιπο ξυπνάει για να κινηθεί έξω από το θρησκευτικό κατεστημένο. Η επίσημη εκκλησία κινδυνεύει να μείνει εντελώς αποκομμένη απ’ όλη αυτή την κίνηση του Θεού. Ξέρω ότι πολλοί ηγέτες εκκλησιών δεν θέλουν ν’ ακούν κάτι τέτοιο, όμως είναι αλήθεια. Ήδη ένα μεγάλο μέρος της επίσημης εκκλησίας βρίσκεται σ’ αποστασία κι ένα άλλο σε βαθύ θανάσιμο ύπνο.

Δυστυχώς οι περισσότερες εκκλησίες σήμερα δεν λαβαίνουν ένα τέτοιου είδους μήνυμα. Ακόμη και ποιμένες που γνωρίζουν τι έρχεται, δεν προειδοποιούν το ακροατήριό τους. Φοβούνται μήπως τα μέλη ενοχληθούν, μήπως πάψουν να έρχονται στα κηρύγματα, μήπως σταματήσουν να δίνουν την προσφορά τους. Έτσι πολλές εκκλησίες έχουν υιοθετήσει ένα ευαγγέλιο ‘αυτοβοήθειας’ για τα μέλη, όπου ο Ιησούς είναι ο προγυμναστής που τους βοηθάει να είναι ‘fit’ από κάθε άποψη. Αποφεύγουν να χρησιμοποιούν λέξεις όπως “αμαρτία”, για να μη νιώσει κανένας τους άβολα, και διαλέγουν από τη Βίβλο τις περικοπές που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα. Όμως αυτό το νερωμένο Ευαγγέλιο έχει θλιβερές συνέπειες για την εκκλησία στην Αμερική. Ένας μεγάλος αριθμός σταμάτησε να εκκλησιάζεται και ιδιαίτερα οι νέοι αναζητούν αλλού τις απαντήσεις τους. Στις συναθροίσεις θα δεις κυρίως γκρίζα κεφάλια. Αγαπώ τους ηλικιωμένους φίλους μου, αλλά πού έχουν πάει οι νέοι; Ναι, θα δεις και μερικούς απ’ αυτούς εκεί πέρα, αλλά όλες οι σχετικές καταμετρήσεις δείχνουν ότι οι σημερινοί νέοι στην Αμερική είναι πολύ λιγότερο “χριστιανοί” σε σχέση με τους γονείς τους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όλα έχουν χαθεί. Υπάρχει μια τεράστια πνευματική πείνα εδώ, και οι άνθρωποι ψάχνουν για κάτι ουσιαστικό, αληθινό. Σε όλη την Αμερική υπάρχουν άνθρωποι που μαζεύονται σε σπίτια για μελέτη της Γραφής ή απαρτίζουν “κατ’ οίκον εκκλησίες” και η υπόγεια Εκκλησία που προφήτεψε ο Ντέιβιντ Γουίλκερσον γίνεται ήδη μια πραγματικότητα.

Όπως συνεπάγεται κι από τη διαδρομή της Ιστορίας, καθώς η επίσημη εκκλησία γεράζει και μπαγιατεύει μέσα στις παραδόσεις και το κατεστημένο της, ο Θεός κάνει μια στερνή υπενθύμιση προτού την εγκαταλείψει για την επόμενη κίνηση. Φυσικά υπάρχουν και εκκλησίες που κάνουν ένα θαυμάσιο έργο, και όποιος έχει βρει μια τέτοια εκκλησία πρέπει να το εκτιμήσει αυτό πάρα πολύ, γιατί δεν συναντά κανείς συχνά στις μέρες μας εκκλησίες που να κινείται ο Θεός πραγματικά ανάμεσά τους.

Πολλοί άνθρωποι στη σκέψη των έσχατων ημερών νιώθουν φόβο και τρόμο, όμως αυτό δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Υπάρχουν τόσο πολλά που μας γεμίζουν ελπίδα σ’ αυτή την αναμονή! Για το Υπόλοιπο υπάρχουν προφητείες από τον απόστολο Ιωάννη εδώ και 2000 χρόνια (Αποκάλυψη 12:17, 14:12). Πλησιάζει η πιο σημαντική ώρα για τον λαό του Θεού και πρέπει πια η Εκκλησία να ξυπνήσει! Ας ετοιμαστούμε να γράψουμε το τέλος της Ιστορίας και να συντελέσουμε στον μεγαλύτερο θερισμό ψυχών που έχει γίνει ποτέ.

Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τους δύσκολους καιρούς που έρχονται και τον σκληρό διωγμό. Ο Ιησούς μάς προειδοποίησε, ότι η περίοδος που θα προηγηθεί του ερχομού Του θα είναι η χειρότερη σ’ όλη την ανθρώπινη Ιστορία, όμως αυτή ακριβώς θα είναι και η περίοδος του καθαρισμού και της ετοιμασίας της Νύμφης Του.

Σίγουρα χωρίς τη βοήθειά Του δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, όμως αυτήν ακριβώς τη βοήθεια μας την έχει υποσχεθεί. Με αυτήν θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη κίνηση του Θεού που έχει γίνει ποτέ στη γη, κι έτσι θα γίνει η Εκκλησία η ένδοξη Νύμφη που Του ταιριάζει να σταθεί στο πλάι Του. Γιατί ο Ιησούς περιμένει μια Νύμφη που θα είναι τρελά και παθιασμένα ερωτευμένη μαζί Του. Η Νύμφη προετοιμάζεται, ο Ιησούς έρχεται! Αυτή είναι η πιο δραματική και συγκλονιστική εποχή όλης της ανθρώπινης Ιστορίας.

Σε σχέση με όλα αυτά, δεν υπάρχει καλύτερος τόπος απ’ αυτόν που τώρα βρισκόμαστε, ούτε καλύτερη χρονική στιγμή απ’ αυτή που τώρα ζούμε. Προσεγγίζουμε στην ολοκλήρωση αιώνιων σχεδίων του Θεού και ο μεγαλύτερος πνευματικός αγώνας που έγινε ποτέ, είναι ακριβώς μπροστά μας! Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα υποκύψουμε, δεν θα συμβιβαστούμε! Μέσα στις ανυπέρβλητες καταστάσεις θα σταθούμε και θα πολεμήσουμε για τον Κύριο και Σωτήρα μας και θα λάβουμε το στεφάνι της ζωής!

Αν το Πνεύμα του Θεού αγγίζει τώρα την καρδιά σου, σε ενθαρρύνω να ενωθείς με το Υπόλοιπο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς σε κάποια Οργάνωση ή να στείλεις κάπου τα λεφτά σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παραδώσεις ολόκληρη την ύπαρξή σου στον Ιησού και να Του ζητήσεις να σε κάνει το πρόσωπο για το οποίο σε δημιούργησε.

Σκοτάδι έρχεται καλύπτοντας τη γη, αλλά έρχεται και το Υπόλοιπο! Και κάποια μέρα θα στέκονται στη δόξα άνδρες και γυναίκες που είχαν αποφασίσει να μην υποταχθούν στην ανομία και δεν αγάπησαν τη ζωή τους, δεν λύγισαν γι’ αυτήν ούτε μπροστά στο θάνατο. Στο βιβλίο της Αποκάλυψης μάς δίνεται η υπέροχη εικόνα αυτών των πιστών, που νίκησαν τον εχθρό με το αίμα του Αρνίου, με τη μαρτυρία τους και με τη θυσία τους.

Ας ζωστούμε, λοιπόν, το ξίφος μας, ας διαλέξουμε το φως, και ας γίνουμε έτοιμοι για το μεγαλύτερο κάλεσμα που έγινε ποτέ προς τους πιστούς στον Ιησού. Εμπρός για την προετοιμασία της ένδοξης επιστροφής του Κυρίου μας! Γεννηθήκαμε γι’ αυτήν ακριβώς την ώρα!

O Michael T. Snyder είναι ένας δικηγόρος που εργαζόταν στην Ουάσινγκτον. Τώρα όμως ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων, ομιλίες, και το Blog του «Η οικονομική κατάρρευση». Το παραπάνω μήνυμά του είναι το κεντρικό θέμα του.