Η ΜΥΓΑ

«Να, τούτο βρήκα μονάχα· ότι ο Θεός έκανε τον άνθρωπο ευθύ, αλλ’ αυτοί επιζήτησαν πολλούς λογισμούς». (ΕΚΚΛ 7:29).

Μπορεί ο Θεός να μιλήσει μέσα από μια μύγα; Ένας άλλος τρόπος να κάνουμε την ίδια ερώτηση είναι: «Το σκουλήκι του Ιωνά που ξέρανε την κολοκυθιά ήταν τυχαίο;»

Μιλάει ο Θεός; Κι αν ναι πόσο συχνά; Χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους ή αποκλειστικά κάποιους;

Η απάντηση είναι ότι ο Θεός μιλάει συνέχεια με πολλούς και ποικίλους τρόπους και ποτέ δεν είναι προβλέψιμος. Υπάρχει πάντα η πνευματική ροή, το ποτάμι της ζωής που ρέει απ’ το θρόνο του Θεού. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί και με πνευματικό ραδιόφωνο που εκπέμπει απ’ την επουράνια συχνότητα.

Όπως η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από σωματίδια που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι έτσι και η πνευματική ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από περιεχόμενο ουρανού που δεν ακούγεται με κλειστά αυτιά.

Εάν δεν ακούς δεν σημαίνει ότι δεν εκπέμπονται σήματα από την επουράνια κεραία, απλά δεν έχεις συντονίσει ακόμα τα πνευματικά σου αυτιά στα FM του ουρανού. Είτε από τον φόβο της ενδεχόμενης πλάνης δεν θέλεις να ακούς καμία φωνή απ’ όπου κι αν προέρχεται κι έτσι για λόγους ασφάλειας κρατάς ερμητικά κλειστά τα πνευματικά σου «ρολά». Αυτές είναι δυο απ’ τις κυριότερες αιτίες που κάποιος καταλήγει σε θεολογικά συμπεράσματα τύπου: «Ο Θεός δεν μιλάει σήμερα».

Η πνευματική πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Θεός μας μιλάει. Κάποια απ’ τα κανάλια της πνευματικής Του ροής μπορεί να είναι ο γεγραμμένος λόγος, η Αγία Γραφή, η φύση, γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ζωή μας, άνθρωποι (πιστοί και άπιστοι) και το Άγιο Πνεύμα που είναι μέσα μας και γύρω μας ζωντανεύει τα πάντα και χρησιμοποιεί το κάθε τι για να μας μιλήσει. Μέσα απ’ την ζωντανή μας σύνδεση με το Άγιο Πνεύμα όλα αποκτούν ζωή όπως ήταν η δημιουργία πριν ο Αδάμ αμαρτήσει, όπου το πνευματικό ήταν ενωμένο με το φυσικό και η Παρουσία του Θεού δεν είχε αποχωριστεί την φυσική δημιουργία. Αυτή η πραγματικότητα τίθεται εν ενεργεία όταν κάποιος αναγεννιέται και λαμβάνει το Πνεύμα του Θεού στην καρδιά του.

Εάν κάποιος ομολογεί τον Ιησού ως Κύριο αλλά δεν ακούει την ζωντανή Του φωνή είτε δεν αναγεννήθηκε πραγματικά είτε αρνείται να θέσει σε λειτουργία το αναγεννημένο του πνεύμα. Το ότι αναγεννήθηκες δεν σε κάνει δεδομένα να ζεις με το Πνεύμα του Θεού.

Ο Ιησούς χτυπάει την θύρα της Λαοδίκειας που ήταν μια εκκλησία αναγεννημένων χριστιανών. Σε αναγεννημένους απευθύνει και τον λόγο: «Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα προς τις εκκλησίες» (ΑΠΟΚ 2:7). Με άλλα λόγια: «όποιος έχει αναγεννημένο πνεύμα ας το κρατάει σε λειτουργία για να συλλαμβάνει αυτά που δίνει το Πνεύμα!»

Για τον άνθρωπο όμως που επιλέγει να ζήσει αληθινά με πίστη (και η πίστη είναι εκ ρήματος Χριστού ΡΩΜ 10:17) δεν υπάρχει τύχη.

ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΠΙΣΤΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Η κατάθεση πίστης στην ικανότητα του διαβόλου να πλανάει περισσότερο απ’ την εμπιστοσύνη στην δύναμη του Αγίου Πνεύματος να σε μάθει να διακρίνεις, είναι που ώθησε μεγάλη μερίδα πιστών να φορέσουν τα ορθολογιστικά γυαλιά που ο κόσμος εφηύρε, κατά την έξοδο από τον Μεσαίωνα για να προστατεύεται απ’ τον διάβολο. Γυαλιά τα οποία είναι χρήσιμα για την ανάγνωση του φυσικού κόσμου. Για τον πνευματικό όμως είναι άχρηστα και εμπόδιο. Είναι σαν κάποιος που δεν έχει μυωπία να πειστεί ότι πρέπει να βλέπει τον κόσμο μέσα από γυαλιά πού χρειάζονται μόνο όσοι έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους.

Όπως ένα παιδί που δεν έχει μυωπία δεν χρειάζεται να φοράει γυαλιά, με τον ίδιο τρόπο η καρδιά μικρού παιδιού είναι αρκετή για να ανακρίνουμε τα πνευματικά και να διδασκόμαστε απ’ τον Κύριο. (ΜΑΡΚ 10:15).

Πρέπει να ξέρουμε ότι το ορθολογιστικό κουτί της μετά – μεσαιωνικής εποχής δεν εφευρέθηκε για την έρευνα του φυσικού κόσμου πρωταρχικά, αλλά για την προφύλαξη από την λανθασμένη ερμηνεία του πνευματικού. Τα πνευματικά όμως πνευματικώς ανακρίνονται και ο φυσικός άνθρωπος δεν δέχεται τα του Θεού αλλά φαίνονται σε αυτόν μωρία (Α΄ΚΟΡ 2:14). Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κοσμικό άθεο αλλά και για τον χριστιανό διανοούμενο, που εξαιτίας του ίδιου είδους φόβου με τον κοσμικό, αποδέχτηκε να βλέπει και τον φυσικό και τον πνευματικό κόσμο μέσα απ’ τα γυαλιά του ορθολογισμού και την ανθρώπινης λογικής.

Αυτός είναι ο λόγος που αδυνατούμε να δούμε τον Θεό πίσω από γεγονότα και μέσα από καταστάσεις, τις οποίες επιτρέπει για να μας δώσει συγκεκριμένα μηνύματα.

Τι συμβολίζει όμως μια απρόσκλητη μυγούλα;

Καταστάσεις φαινομενικά ασήμαντες που έρχονται απρόσμενα στην ζωή μας για να μας φέρουν στο σημείο να αμφισβητήσουμε την πεποίθηση στην διανοητική μας ικανότητα, να μας φέρουν αντιμέτωπους με τις ελλείψεις μας, να μας κατεβάσουν απ’ τα βάθρα μας και να γκρεμίσουν τα κοσμοείδωλα μας.

Να μας διδάξουν ότι οι ικανότητες μας συχνά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τα φαινομενικά απλά πράγματα της φυσικής ζωής. Πόσο μάλλον της πνευματικής που χωρίς την οδηγία και την μαθητεία του Αγίου Πνεύματος είναι ένας πλήρως άγνωστος χώρος.

Η ζωή με τον Θεό ξεκινάει απ’ την συνειδητοποίηση ότι χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα (ΙΩΑΝ 15:5).

Η φανέρωση των ελλείψεων και του μη μεταμορφωμένου χαρακτήρα λαμβάνει χώρα για λίγο, μέχρι να τελειώσει η κρίση, να ηρεμήσουν τα πράγματα και να επανέλθουν στην κανονικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε ολική ανακαίνιση. Γιατί δεν καθόμαστε να σκεφτόμαστε τον λόγο που συμβαίνουν όλα αυτά  στην ζωή μας. Αδυνατούμε να δούμε τον Θεό στα μεγάλα γιατί δεν τον βλέπουμε ούτε στα μικρά. Τα γυαλιά της ανθρώπινης λογικής δεν μας αφήνουν να δούμε ότι πίσω από φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα βρίσκεται Εκείνος.

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι η κολοκυθιά του Ιωνά δεν ξεράθηκε τυχαία. Δεν ήταν ένα γεγονός που προκάλεσαν οι δυνάμεις την φύσης και μόνο. Κι αυτό επειδή διαβάζουμε την ιστορία στην Αγία Γραφή χωρίς να είμαστε μέρος της, έχουμε την μακροσκοπική εικόνα και ανακρίνουμε τα γεγονότα όπως περιέγραψε το Άγιο Πνεύμα.

Τι συμβαίνει όμως με παρόμοια γεγονότα της δικής μας καθημερινής ζωής; Μπορούμε να δούμε τον Θεό πίσω από αυτά ή τα ερμηνεύουμε με αυστηρά φυσιοκρατικό τρόπο; Πρέπει να καταλάβουμε ότι η επίμονη στάση να ανακρίνουμε τα γεγονότα με απόλυτο γνώμονα την ανθρώπινη λογική είναι άρνηση να δούμε τον Θεό και να συλλάβουμε τα μηνύματα που έχει να μας δώσει. Είναι κρύψιμο απ’ τον Θεό και το ουσιαστικό έργο που θέλει να τελέσει στα ενδόμυχα της καρδιάς μας.

Επιλέγουμε να διδάσκουμε μόνοι τον εαυτό μας μέσω της μελέτης της Αγίας Γραφής, πηγαίνοντας στις περικοπές της επιλογής μας, επεξεργαζόμενες τες με διανοητική επεξεργασία, για να κάνουμε αργότερα γνώμη, θεολογικό συμπέρασμα, κήρυγμα απ’ τον άμβωνα.

Έχουμε χάσει την απλότητα μας εν Χριστώ, την απλότητα που είχε ένας Εβραίος της Παλαιάς Διαθήκης όπως ο Ιωνάς, που αν και ανυπάκουος καταλάβαινε γιατί συνέβαινε το κάθε τι. Δεν έμενε μόνο στα γεγονότα αλλά αναγνώριζε τις πραγματικές αιτίες πίσω από τα γεγονότα.

Ο Ιωνάς μπορεί να ήταν ανυπάκουος στην εντολή που του δόθηκε να εκτελέσει, αλλά δεν ήταν κουφός και τυφλός στο να ανακρίνει σωστά τα γεγονότα κι ας ζούσε στην οικονομία που το Άγιο Πνεύμα δεν είχε ακόμα δοθεί!

Αν νομίζεις ότι Θεός = πολύπλοκες διανοητικές αλήθειες είσαι πλανημένος. Ο Θεός δεν βρίσκεται στις σφαίρες της ανθρώπινης σοφίας αλλά εκεί είσαι μόνος σου. Νομίζεις ότι έχεις γίνει σοφός ενώ την ίδια στιγμή έχεις γίνει μωρός. Μόνο αν γίνεις μωρός ως προς την ανθρώπινη σοφία μπορείς να βρεις τον Θεό και να λάβεις απ’ τον Θεό. Ο Θεός κατοικεί στην απλότητα. Εκεί αποκαλύπτει τον Εαυτό Του, μορφώνει το φρόνημα που θέλει να έχεις και οικοδομεί την σχέση Του μαζί σου.

ΠΟΙΑ Η ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ;

Η εκκλησία είναι ο προφήτης του Θεού στην Καινή Διαθήκη. Όταν λέμε εκκλησία δεν εννοούμε κάποιο κτίριο ή εκκλησιαστικό οργανισμό αλλά όλο το σώμα του Χριστού, το σύνολο των αναγεννημένων επάνω στο πρόσωπο της γης. Ο Ιησούς είχε πει ότι «ανάμεσα σ’ εκείνους που γεννήθηκαν από γυναίκες δεν σηκώθηκε μεγαλύτερος από τον Βαπτιστή Ιωάννη· όμως, ο μικρότερος στη βασιλεία των ουρανών είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν» (ΜΑΤΘ 11:11). Αυτό σημαίνει ότι ο  μικρότερος της εκκλησίας είναι μεγαλύτερος απ’ τον μεγαλύτερο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης. Γιατί έχει Εκείνον που αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς μέσα του!

Η εκκλησία δεν είναι μια παρέα αργόσχολων θρησκευόμενων αλλά στρατός που της δόθηκε να καταστρέψει τα έργα του διαβόλου και να εγκαθιδρύσει την βασιλεία του Θεού στην γη.

Το 2ο κεφάλαιο των Πράξεων αλλά και πολλά άλλα σημεία της Καινής Διαθήκης μας δείχνουν επίσης ότι ο Κύριος γέννησε ένα σώμα ιερέων, προφητών και πολεμιστών που θα σείσουν τις πύλες του Άδη και θα βάλουν τους εχθρούς Του κάτω από τα πόδια Του. Ένα σώμα που θα ζει σε ενότητα με Εκείνον στο θρόνο, θα είναι φορέας της φύσης Του στον κόσμο και θα διακηρύξει τις κρίσεις Του σε μια ανθρωπότητα που έχει ταυτιστεί με την Βαβυλώνα και πρόκειται να αφανιστεί.

Μεγάλο μέρος της εκκλησίας όμως έχει σαλπάρει στο εμπορικό προς Θαρσείς, το πλοίο της κοσμικής φιλοδοξίας και των κοσμικών απολαύσεων. Κυνηγάει το χρήμα, την εξουσία και τις ανθρώπινες τιμές παρά την δόξα του Θεού. Παράλληλα κάνει και πράγματα για τον Θεό όχι όμως γιατί τα έλαβε από τον Κύριο αλλά γιατί ταιριάζουν περισσότερο στην δική της οπτική και επιθυμίες. Επιλέγει να ξοδεύει χρόνο σε διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες για Εκείνον παρά να περνάει χρόνο μαζί Του. Κρύβεται απ’ την Παρουσία Του στο αμπάρι των δικών της απόψεων περί Θεού.

Η τάση να κάνω πράγματα για τον Θεό χωρίς την Παρουσία του Θεού με οδηγεί να ψάχνω να αντλήσω ικανοποίηση από πράγματα αυτού του κόσμου.

Η διαφορά με τον Ιωνά είναι ότι εκείνος γνώριζε όταν έπαιρνε το πλοίο προς Θαρσείς πως έφευγε από το θέλημα του Θεού. Επίσης ηθελημένα κατέβηκε στο αμπάρι να κοιμηθεί για να κρυφτεί κι από την Παρουσία Του. Η εκκλησία όμως δεν γνωρίζει, γιατί έχει απολέσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με το πνεύμα επειδή έχει υψώσει σαν απόλυτο γνώμονα την ανθρώπινη λογική. Κοιμάται χωρίς να παραδέχεται ότι βρίσκεται σε πνευματικό ύπνο.

Όπως η φουρτούνα ανάγκασε τον Ιωνά να ξυπνήσει από τον λήθαργο, με τον ίδιο τρόπο οι κρίσεις του Θεού που θα είναι αυξανόμενες θα αναγκάσουν την εκκλησία να εγερθεί από τον δικό της. Γι’ αυτή την ομάδα πιστών είναι γραμμένος και ο λόγος:«Σήκω εσύ που κοιμάσαι, και αναστήσου από τους νεκρούς, και θα σε φωτίσει ο Χριστός» ΕΦ 5:14).

Οι άνθρωποι του κόσμου θα της ζητήσουν να προσευχηθεί στον Θεό που διακηρύττει ότι γνωρίζει για να επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια. Θα καταλάβουν σε μεγάλο βαθμό ότι η θαλασσοταραχή γίνεται εξαιτίας της. Δεν θα της επιτρέψουν άλλο να συμπορεύεται μαζί τους και θα την πετάξουν από το καράβι των ηδονικών απολαύσεων και της εγωιστικής φιλοδοξίας. (ΑΠΟΚ 17:16).

Αν οι μύγες του Θεού (όπου μια από αυτές μπορεί να είναι και αυτό το μήνυμα) δεν μας ξυπνήσουν απ’ το διανοητικό μας αμπάρι και τον πνευματικό μας ύπνο τότε θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το κήτος απ’ την θάλασσα.

Τότε θα την καταπιεί το θηρίο που θα έρθει από την θάλασσα (ΑΠΟΚ 13:7) που είναι το σύστημα του αντίχριστου, το πνεύμα και οι δομές του οποίου είναι ήδη εδώ. (Β΄ΘΕΣΣ 2:7). Εκεί στην κοιλιά του θηρίου θα κράξει αληθινά στον Θεό της, θα καθαριστεί από την σοφία του κόσμου και θα αποκτήσει καρδιά εκζήτησης. Τότε θα την ξεράσει στην γη και θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ρόλο και στην αποστολή που της έχει ανατεθεί έστω και την ύστατη στιγμή. Τότε θα έχει την δύναμη να ελέγξει τον κόσμο περί κρίσεως, αμαρτίας και δικαιοσύνης.

Ιωνά ξύπνα! Εκκλησία του 21ου αιώνα ξύπνα!

Βγες έξω από το κουτί του ορθολογισμού και της «ορθής αιτίας των πραγμάτων» που μόνο ορθή δεν είναι. Άσε κατά μέρος την ερμηνεία των δικών σου απόψεων και εκζήτα το Πρόσωπο Του σαν να μην Τον είχες γνωρίσει ποτέ. Φέρε στο φως του Προσώπου Του κάθε έργο σου και επίτρεψε Του να σε καθαρίσει από κάθε τι που δεν ήταν γέννημα δικό Του. Παραδώσου στην εξουσία Του και βρες την θέση σου μέσα σε αυτό που αληθινά εργάζεται και πρόκειται να κάνει επάνω στο Πρόσωπο ολόκληρης της γης. Ξύπνα με τον εύκολο τρόπο για να μην βρεθείς στην θέση να ξυπνήσεις με τον επώδυνο. Ζήσε για την επουράνια Βασιλεία και φέρε τον καρπό που έχει προσδιορίσει μέσα απ’ την δική σου ζωή!