Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Όλη η ζωή με τον Θεό σε μια πρόταση: Η πίστη είναι διαμέσου της ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού (ΡΩΜ 10:17). Το κείμενο λέει: δια ρήματος Χριστού Θεού. Το εδάφιο αυτό δεν κάνει κάτι παραπάνω απ’ το να εξηγεί την αναγέννηση. Αυτό που λέει στην ουσία είναι ότι για να υπάρξει πνευματική ακοή πρέπει να υπάρξει ζωντανό ρήμα. Ο Αναστημένος Ιησούς δηλαδή να μιλήσει σε κάποιον. Αυτό ξυπνάει το νεκρό πνεύμα (ακοή) να ζήσει πάλι, να αποκτήσει την χρηστικότητα για την οποία δόθηκε, που είναι να λαμβάνει λόγους απ’ τον Θεό και να έχει κοινωνία μαζί του, όπου το αποτέλεσμα είναι η πίστη.

Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται μια φορά μόνο. Το λέω αυτό γιατί έτσι πολλοί αντιλαμβάνονται την ζωή του Θεού. Κάποτε μέσα από κάποιον εργάτη του ευαγγελίου άκουσαν τον Χριστό να τους μιλάει. Ύστερα πίστεψαν και συνέχισαν από άλλους εργάτες να ακούν τον λόγο του ευαγγελίου καθισμένες σε καρέκλες. Κι ότι αυτό θα συνεχίζεται μέχρι το τέλος κι αν καταφέρουν να μείνουν σε αυτές τις καρέκλες ακούγοντας αυτά τα λόγια μέχρι να πεθάνουν, θα πάνε στον ουρανό. Αυτή η εντύπωση έχει καλλιεργηθεί μέσα μας για την ζωή του Θεού. Όλη η υπόθεση ήταν να ακούσουμε εκείνη την μια φορά και να πιστέψουμε. Ύστερα δεν χρειάζεται δεύτερη, αλλά η μία φορά αρκεί, αφού όλος ο στόχος ήταν να αποκτήσουμε αιώνια ζωή. Η αιώνια ζωή όμως δεν είναι μόνο ένα τόπος ασφάλειας αλλά όπως είπε ο Ιησούς «το να γνωρίζουν εσένα τον μόνον αληθινό Θεό, και εκείνον τον οποίον απέστειλες, τον Ιησού Χριστό» (ΙΩΑΝ 17:3). Αυτό σημαίνει ο Θεός μας επισκέπτεται πάλι και μας αποκαλύπτει τον εαυτό Του. Ξανά και ξανά και ξανά. Γι’ αυτό η Γραφή λέει από πίστη σε πίστη (ΡΩΜ 1:17) και από δόξα σε δόξα (΄Β ΚΟΡ 3:18). Από ρήμα σε ρήμα. Κάθε φορά που ο Ιησούς σε επισκέπτεται σε μεταμορφώνει στην εικόνα του. Από επίσκεψη σε επίσκεψη και από μεταμόρφωση σε μεταμόρφωση.

Επίσης αυτό δεν είναι που γίνεται με ένα τρόπο μόνο. Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να ακούσεις τον Θεό είναι μέσα από έναν άλλο άνθρωπο, ένα ιεροκήρυκα που κάνει ένα κήρυγμα περί του Θεού πάνω από ένα ξύλινο κατασκεύασμα που λέγεται άμβωνας. Όπου αν βρίσκεται πίσω από εκεί ότι βγει από το στόμα του θα είναι λόγος Θεού. Ο Θεός όμως δεν μιλάει μόνο μέσα απ’ αυτό τον τρόπο, ούτε ο άμβωνας εξασφαλίζει πως ότι βγει από το στόμα του ομιλητή θα είναι λόγος Θεού. Ο Θεός μπορεί να σου μιλήσει μέσα απ’ τον ελάχιστο αδερφό πάνω σε μια συζήτηση. Μπορεί να σου μιλήσει μέσα από την φύση, από μια πινακίδα που είδες στον δρόμο, από ένα μήνυμα που ανέβασε κάποιος στο facebook. Μπορείς να χρησιμοποιήσει το οτιδήποτε για να φέρει σε σένα την φωνή Του. Το ζητούμενο είναι να θέλεις να ακούς την φωνή Του. Να ψάχνεις Εκείνον μέσα στις άλλες φωνές. Τότε ο Θεός είναι πιστός να μαρτυρεί Τον Εαυτό Του σε σένα. Να χτίζει την σχέση Του μαζί σου και να σε οικοδομεί σε βασίλειο ιεράτευμα. Δεν θα μπορείς όμως να ζεις όλο αυτό αν δεν είσαι ανοιχτός στο Άγιο Πνεύμα και ακριβέστερα αν δεν πιστεύεις ότι όλο αυτό υπάρχει.

Πως μπορείς να ονομάζεσαι πιστός και να λες ο Θεός δεν μιλάει; Μα ο πιστός ακούει το ρήμα του Χριστού. Η πίστη είναι από την ομιλία του Θεού. Χωρίς ομιλία Θεού πίστη δεν υπάρχει. Δεν συμφωνεί το «ο Θεός δεν μιλάει» και η ομολογία «είμαι πιστός». Είναι σαν τους ανθρώπους αυτής της χώρας που λένε ότι είναι χριστιανοί αλλά ούτε καν γνωρίζουν τι πάει να πει αυτό. Είναι το ίδιο με το να λες «δεν είμαι κουφός», «αλλά δεν μπορώ να ακούσω τίποτα!». Αν δεν μπορείς να ακούσεις τίποτα μάλλον είσαι κουφός που δεν θες να το παραδεχτείς και σου αρέσει να έχεις την ταμπέλα υγιής. Ο κυριότερος λόγος που κάποιος αναγεννιέται είναι για να έχει κοινωνία με τον Θεό με άμεσο και προσωπικό τρόπο και όχι απλά να πηγαίνει στην εκκλησία, να διαβάζει την Γραφή του, να συμμετέχει σε ιεραποστολικές δραστηριότητες. Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο, αλλά έχει δοθεί για να σε φέρνει σε επαφή με τον Θεό και να δίνει σε σένα τους λόγους Του.

Αν δεν ζεις με αυτό το βίωμα είναι σημαντικό να σκεφτείς μήπως η αναγέννηση σου δεν έγινε ποτέ, αλλά είναι περισσότερο μια διανοητική συμφωνία πάνω σε κάποιες αλήθειες. Ή αν έχει λάβει το Άγιο Πνεύμα αλλά Του απαγορεύεις να σου μιλάει κρατώντας Το κλειδωμένο σε κάποιο δωμάτιο της ψυχής. Είναι σημαντικό να δεις πάλι τον σκοπό για τον οποίο κάποιος αναγεννιέται, ο οποίος δεν εξαντλείται στην αποφυγή της κόλασης και στην εξασφάλιση του ουρανού. Θα σε πρότρεπα να διαβάσεις τα παρακάτω εδάφια τα οποία στο χώρο σου είναι εξουθενωμένα και λιγότερό διαβασμένα. ΜΑΤΘ 4:4, ΙΩΑΝ 5:39-47, 14:5-26, 15:1-8, 16:1-16, 17:3, ‘Β ΚΟΡ Όλο το 3ο Κεφάλαιο, ΑΠΟΚ 3:1-6 & 14-22. Είναι όμως στην διαθήκη του Θεού και πρέπει να διαλέξεις σε ποιόν θέλεις τελικά να αρέσεις, στον Θεό ή στους ανθρώπους. Για ποιόν θέλεις να ζήσεις; Για αυτόν που πέθανε και αναστήθηκε για χάρη σου ή για ανθρώπους που συστήνουν μια συγκεκριμένη εκδοχή του Θεού, που αν κάποιος Τον βλέπει διαφορετικά απορρίπτεται από ανάμεσα τους;