Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Από τον Γιώργο Μαρκάκη

Tι μετρά περισσότερο για σένα; Η αλήθεια ή οι συνέπειες της αποδοχής ότι είχες κάνει λάθος;

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί δυνητικά να είναι ΑΛΗΘΕΙΑ σχετικά με κάθε θέμα.

Αυτό οφείλεται στο ότι η αλήθεια δεν είναι κάτι υποκειμενικό αλλά από τη φύση της η ΑΛΗΘΕΙΑ μπορεί να είναι μόνο μια/ένα – κάτι που η ΠΗΓΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ το έχει θεσπίσει/θεσμοθετήσει σαν την «αλήθεια». Η μόνη πιθανή και ικανή πηγή της αλήθειας είναι εξ ορισμού ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ και ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΚΡΙΤΗΣ των πάντων, ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ των πάντων, και εξ ορισμού ο δημιουργός και της αλήθειας. Πλάνη και ψέμα είναι κάθε τι που διαφοροποιείται από την απόλυτη κρίση του απόλυτου Κριτή, έστω και λίγο.

Το μεγάλο θέμα όσον αφορά τα περί αλήθειας και πλάνης έγκειται στο ότι ο Θεός δεν ρώτησε τη γνώμη σου/μου περί της αλήθειας. Απλά μας κάνει γνωστή την αλήθεια, κάτι σαν ανακοίνωση, σαν μια ανάρτηση ενός γεγονότος που δεν επιδέχεται περαιτέρω συζήτηση. Ένα γεγονός, είτε έχει συμβεί, είτε δεν έχει συμβεί. Εάν εσύ (ή εγώ) προσπαθείς να το παρουσιάσεις έστω και λίγο διαφορετικά από αυτό που είναι, τότε αυτομάτως είσαι μια πηγή πλάνης και όχι αλήθειας.

Η Αγία Γραφή μας γνωστοποιεί την αλήθεια του Θεού. Είτε την αποδέχεσαι έτσι όπως είναι, είτε προσπαθείς μέσα από συζητήσεις, απόψεις, γνώμες, διαφορετικές οπτικές γωνίες και άλλου είδους τεχνάσματα να την παρουσιάσεις έτσι όπως ταιριάζει στα δικά σου μέτρα και σταθμά, θεολογίες και εκκλησιαστικές παραδόσεις, καθώς και προσωπικές τοποθετήσεις που απορρέουν από συναισθήματα και άλλου είδους σαρκικότητες και συμφέροντα. Επομένως, είτε είσαι αναμεταδότης της αλήθειας, είτε είσαι πηγή πλάνης.

Η καρδιά σου γνωρίζει την αλήθεια, και όσο κι αν προσπαθείς να πείσεις τους άλλους για την γνώμη σου, η καρδιά σου μαρτυρά ότι είσαι σε πλάνη, και είσαι πηγή πλάνης για άλλους. Εάν προσπαθείς να μεταβάλεις έστω και στο ελάχιστο την αλήθεια του Θεού, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη δική σου θεολογία ή άποψη, τότε κάποια μέρα, ΑΝ παρασταθείς στο Βήμα του Χριστού, θα λογοδοτήσεις για την πλάνη σου. Αν ΔΕΝ φτάσεις μέχρι το Βήμα του Χριστού ΕΠΕΙΔΗ τάχθηκες με την πλάνη και όχι με την αλήθεια, τότε απλά θα πας στη Λίμνη της Φωτιάς όπως και όλοι οι άλλοι που μίσησαν την αλήθεια.

Και τώρα η μεγάλη απορία είναι… Τι μετρά περισσότερο για σένα; Η αλήθεια ή οι συνέπειες της αποδοχής ότι είχες κάνει λάθος; Δηλαδή, έστω κι αν η εκκλησία σου, έστω κι αν τα παλαιότερα κηρύγματα σου, έστω κι οι θέσεις που υπερασπίστηκες με σθένος στο παρελθόν… αν ο Κύριος σου φέρει την αποκάλυψη στην καρδιά ότι είχες κάνει λάθος, ότι είχες πλανηθεί, και ότι έχεις ανάγκη να μετανοήσεις και να αποδεχτείς την αλήθεια… τι θα κάνεις αν αυτή η αλήθεια σημαίνει ότι θα σε πετάξουν έξω από την εκκλησία σου;

Αν είσαι Ποιμένας/κήρυκας και πρέπει να παρουσιάζεις μια συγκεκριμένη θεολογία που επιβάλει η εκκλησία σου, αλλά τώρα ο Θεός σου φανερώσει τη δική Του αλήθεια και δεις ότι ήσουν σε πλάνη, κι εσύ και η εκκλησία σου… τι θα κάνεις; Θα σταθείς ΜΕ την αλήθεια, ΓΙΑ την αλήθεια, ή θα συνεχίσεις να παρουσιάζεις τα πράγματα διαφορετικά, έστω και λίγο… δηλαδή… θα σταθείς στην αλήθεια ή θα προτιμήσεις την πλάνη λόγω υπερηφάνειας, ή συμφερόντων;

Δεν υπάρχει δικαιολογία που σου δίνει το δικαίωμα να μένεις στην πλάνη… κάθε τι που μπορεί να σκεφτείς σαν δικαιολογία, σημαίνει ότι απλά αρνείσαι να δεχτείς την αλήθεια. Επομένως ταυτίζεσαι με την πλάνη.

Η ώρα της κρίσης είναι τώρα. Ο Θεός βάζει το δάχτυλο Του επάνω στο θέμα της πλάνης μέσα στο Σώμα του Χριστού. Αλλοίμονο σε όσους προτιμήσουν την πλάνη επειδή φοβούνται τις συνέπειες της αλήθειας. Από την άλλη, ο Θεός στους ταπεινούς δίνει χάρη. Αν ταπεινώσεις τον εαυτό σου, όποιο κι αν είναι το κόστος, θα σε υψώσει ο Κύριος ακόμη κι αν χάσεις τη θέση σου και όλους τους φίλους σου επειδή «άλλαξες θεολογία» (κατά την ταπεινή τους γνώμη).

Όπως είπα… η ώρα της κρίσης είναι τώρα. Και όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει. Οι άλλοι, θα πέσουν πίσω και θα συντριφτούν. Θα τους ψάξεις αλλά δεν θα τους βρεις και θα αναρωτιέσαι… μα τι έγινε ο τάδε και ο δείνα; Κάποτε ο Κύριος έδειχνε μακροθυμία επί μακρόν. Οι πλάνοι κρατούσαν τις θέσεις τους για χρόνια και χρόνια και συνέχιζαν να πλανούν…

Όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το πέπλο αφαιρέθηκε. Το Φως ανατέλλει στο Σκοτάδι. Ο Κύριος έρχεται να πάρει πίσω την Εκκλησία του και τίποτε δεν θα μπορεί πλέον να Τον σταματήσει. Η πλάνη δεν έχει πλέον την εξουσιοδότηση που κατείχε παλαιότερα για να σταθεί. Και η κρίση του Θεού θα φανεί επάνω σε όλους όσους κατακρατούν την αλήθεια με μέσα αδικίας, και προωθούν την πλάνη επειδή έχει γίνει πλέον το προσωπικό τους συμφέρον.

Όποιος ταπεινώσει την καρδιά του και αποδεχτεί την βαθύτερη αποκάλυψη του Προσώπου της Αλήθειας αυτό τον καιρό, θα είναι σκεύος καθαρό και ετοιμασμένο για να εκχέει την Δόξα του Κυρίου στους καιρούς που έρχονται. Όποιος σκληρύνει την καρδιά του, ο Θεός θα σκληρύνει το Πρόσωπο Του απέναντι του, και… ποιος θα σταθεί μπροστά στο Θεό που κρίνει το λαό Του, και είναι «πυρ καταναλίσκον»…