Η ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΜΒΩΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

του Γιώργου Μαρκάκη

Ο θεσμός του άμβωνα δημιουργεί ένα περιβάλλον ακαδημαϊκού στυλ μάθησης και προάγει τις διαλέξεις περί Θεού και διδασκαλίες περί πίστης κλπ, αλλά έχει αποδειχτεί μέσα από γενεές πιστών ότι αστοχεί στο να καταρτίζει τους πιστούς για το έργο της Διακονίας, και στο να οικοδομεί μια ζωντανή και ενεργή σχέση με τον Κύριο Ιησού. Ο άμβωνας δημιουργεί γνώσεις περί του Θεού, ενώ η συμμετοχή των μελών της Οικογένειας στις οικογενειακές Συναντήσεις δημιουργεί μέλη της Οικογένειας που είναι ικανά να κάνουν έργο.

Στην προηγούμενη γενιά της Εκκλησίας υπήρξαν μεγάλες εκκλησιαστικές κινήσεις που ξεχώριζαν για τα σημεία της διδασκαλίας τους, και τις εντολές που τους διαχώριζαν από τις άλλες εκκλησίες. Η έμφαση ήταν στη διδασκαλία ώστε οι πιστοί να έχουν τη γνώση των διδαχών. Εντούτοις αυτή η γνώση κυρίως παρέμεινε σε διανοητικό επίπεδο αλλά αστόχησε στο να κάνει πιστούς που είναι πιστά αντίγραφα του Ιησού στη γη.

Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, και πιστεύω ότι ο Κύριος συγκεντρώνει τους ανθρώπους Του σε νέες ομάδες για να τους προετοιμάσει για το έργο που θα αυξάνει με γρήγορο ρυθμό όσο περνά ο καιρός. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σωστά τοποθετημένοι για να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με την κίνηση του Αγίου Πνεύματος που (θα) είναι αυξανόμενη και με επιτάχυνση.

Όλα έχουν ένα τελικό σκοπό και στόχο – την συνεχιζόμενη ανάπτυξη και εξάπλωση της Βασιλείας του Θεού στη γη, μέσα από το Ευαγγέλιο που δεν είναι απλά ένα κήρυγμα, είναι τρόπος ζωής!