ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ

Οι μελετητές του πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στον πλανήτη τα τελευταία 200.000 χρόνια αποτελούν απογόνους ενός μόνο ζευγαριού ανθρώπων που εικάζεται ότι έζησε την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Μαρκ Στέκλε του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης και ο συνάδελφός του Ντέιβιντ Τάλερ από το αντίστοιχο ίδρυμα της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν γενετικό υλικό από 100.000 διαφορετικά είδη. Μιλάμε για εκατομμύρια δείγματα, μια μορφή γενετικού barcode, μοναδικού ανά περίπτωση, σε μια έρευνα για την οποία συνεργάστηκαν εκατοντάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας επί μία δεκαετία όλα τα στοιχεία σε μία και μοναδική βάση δεδομένων. Και μάλιστα όχι οποιαδήποτε, αλλά στην GenBank, που ελέγχεται από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση και όχι ένα απλό ερευνητικό ίδρυμα αμφιβόλου αξιοπιστίας. Τα αποτελέσματα τους άφησαν με το στόμα ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι –όπως εξομολογήθηκε ο Δρ Τάλερ στο Associated Press– «προσπάθησε με κάθε τρόπο να τα αντικρούσει μέσα στο κεφάλι του».

Η βασική ένσταση προς την Εξελικτική Θεωρία που έρχεται μέσα από την μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Human Evolution» σχετίζεται με το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Δαρβίνο και τους υποστηρικτές του, όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός ενός είδους τόσο μεγαλύτερες οφείλουν να είναι και οι διαφοροποιήσεις που μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε αυτό. Όμως τελικά το DNA barcode, όπως το αποκαλούν και πιστεύουν ότι με βάση αυτό πρέπει να μελετηθούν τα είδη, έδειξε πως ακόμη και σε περιπτώσεις οργανισμών σαν τα μυρμήγκια των οποίων ο αριθμός είναι ασύλληπτος, δεν υπάρχει η ποικιλομορφία την οποία θα περίμενε κανείς. Αντίθετα και αυτά, όπως και τα 7.6 δισεκατομμύρια ανθρώπων που κατοικούν σήμερα στη Γη, εμφανίζονται να έχουν αντίστοιχες «παραλλαγές», εντελώς άσχετες με τον αριθμό των ατόμων που αποτελούν τον πληθυσμό τους. Για την ακρίβεια, το 90% όλων των ειδών του πλανήτη έχουν αντίστοιχες διαφοροποιήσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η μελέτη τους (υπενθυμίζουμε εδώ ότι πρόκειται για επιστήμονες και όχι για παπάδες) δείχνει πως 9 στις 10 περιπτώσεις των έμβιων οργανισμών φαίνεται πως προέρχονται από προγόνους που υπήρχαν… εδώ γύρω μόλις πριν από περίπου 200.000 χρόνια. Ακόμη κι αν πρόκειται για είδη των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη του χρόνου, η συνέχεια στην μεταβίβαση γενετικού υλικού μοιάζει να σπάει ακριβώς σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Είναι σαν να συνέβη κάποιο γεγονός που απείλησε την ύπαρξη όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και όλων των οργανισμών τότε», παρατηρεί ο Δρ Στέκλε, προσπαθώντας και ο ίδιος να εξηγήσει το φαινομενικά ανεξήγητο.

Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έρχεται το απόλυτο σοκ. «Για αυτά τα είδη, άρα και τον άνθρωπο, η έρευνα δείχνει πως οι σημερινοί πληθυσμοί τους προέρχονται από ένα προγονικό ζευγάρι. Ίσως εκείνο που απέμεινε από κάποιο καταστροφικό γεγονός το οποίο εμείς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουμε», προσθέτει ο Τάλερ, συμπληρώνοντας ότι αυτό συνέβη αμέσως μετά από κάποια εποχή παγετώνων. Αν εδώ βλέπετε κι εσείς μια παραλλαγή της all time classic ιστορίας του Κατακλυσμού και της Κιβωτού του Νώε, δεν είστε οι μόνοι…

Σύμφωνα με την δημοσίευσή τους, το 90% των ειδών που κατοικούν σήμερα στον πλανήτη προέρχονται από ένα μοναδικό ζευγάρι γονέων και εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τον άνθρωπο πάνω στη Γη. Σοκαριστικό, αν μην τι άλλο, και σίγουρα αμφισβητήσιμο από πολλούς συναδέλφους τους. Ένας από αυτούς, ο Τζέσε Όσαμπελ, διευθυντής προγραμμάτων βιοποικιλότητας, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κολούμπια και επί σειρά ετών μέλος στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση. Αυτό που υποστηρίζει είναι ότι μετά από συμβάντα, όπως εκείνα των Παγετώνων ή το ξέσπασμα μιας πανδημίας, οι πληθυσμοί πολλών μορφών ζωής μπορούν να φτάσουν στα όρια της εξαφάνισης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνεχίζει, είναι πιο εύκολο να δημιουργείται ένα «νέο είδος» από την αρχή, παρά να μεταλλάσσεται σε ένα άλλο.

Η θεωρία των δύο ανθρωπολόγων, καταρρίπτει σε μεγάλο βαθμό της εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, προκαλώντας έναν μικρό «σεισμό» μεταξύ των επιστημόνων, καθώς μέχρι πρότινος η θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών θεωρούνταν η επικρατέστερη εκδοχή για την πορεία του ανθρώπου στον πλανήτη στο πέρασμα των αιώνων.

Πηγή: THE ROCKEFELLER UNIVERSITY