ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Αλλ’ εάν δεν μετανοείτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθή.»

 (Ευαγγέλιο Λουκά 13/1-5)

Κάποιοι έφεραν στον Ιησού την είδηση για δύο τραγικά συμβάντα. Το ένα με τους Γαλιλαίους που το αίμα ανέμιξε ο Πιλάτος με αυτό των θυσιών και  το άλλο με τον πύργο του Σιλωάμ που έπεσε και σκότωσε 18 άτομα. Δηλαδή σαν να λέμε κάποιος δικτάτορας σήμερα σκότωσε άδικα κάποιους ανθρώπους όσο αφορά το πρώτο γεγονός και κάποιο κτίριο έπεσε και σκότωσε κάποιους ανθρώπους όσο αφορά το δεύτερο.

Πως απαντά ο Ιησούς στο άκουσμα  αυτών των 2 ειδήσεων;

Πρώτα πρώτα  ο Ιησούς ξεκαθαρίζει ότι αυτά που συνέβηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους δεν έγιναν επειδή ήταν περισσότερο αμαρτωλοί από τους υπόλοιπους ανθρώπους της πόλης. Γιατί υπάρχει μια πλάνη που διδάσκει ότι αν κάποιος ή κάποιοι άνθρωποι πάθουν κάτι τραγικό τότε  αυτό σημαίνει ότι διέπραξαν κάποια αμαρτία ή ότι αυτοί που πέθαναν είναι οι μεγαλύτεροι αμαρτωλοί. Όμως ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει ξεκάθαρα «όχι δεν είναι έτσι». Κατόπιν στην συνέχεια είναι σαν να παίρνει τα μάτια από το φυσικό γεγονός του θανάτου και στρέφει την προσοχή σε κάτι πιο σπουδαίο και σημαντικό λέγοντας,   «αν δεν μετανοείτε, όλοι με τον ίδιο τρόπο θα απωλεσθείτε.»

[μετάνοια: αλλαγή οδού, μεταστροφή, αλλαγή συμπεριφοράς, νέος προσανατολισμός όλης της διαγωγής]

Τραγικά γεγονότα (ατυχήματα, θεομηνίες) είναι το καμπανάκι του Θεού για σένα, για να έρθεις σε στάση μετάνοιας. Όταν ακούς για τραγωδίες που συμβαίνουν ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου, για τροχαία, για συντριβές αεροπλάνων, για πυρκαγιές σε κτίρια τότε είναι η ώρα για μετάνοια. Όλες αυτές οι ξαφνικές δυσάρεστες για τον άνθρωπο ειδήσεις είναι το καμπανάκι του Θεού για σένα, για να μετανοήσεις εσύ προσωπικά και όχι για να κρίνεις αν αυτοί που έφυγαν από την ζωή ήταν αμαρτωλοί ή όχι.

 Ποιος είναι ο ρόλος της καμπάνας;

Ανάλογα με τον χτύπο της να σου υπενθυμίσει κάτι. Στις εκκλησίες βάζουν καμπάνες να χτυπούν για να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους κάτι συγκεκριμένο(είτε κάποια γιορτή, είτε κάποιο θάνατο ανάλογα με τον χτύπο της)

Ποιες είναι οι καμπάνες του Θεού στην γη;

Είναι όλα τα ατυχήματα, όλες οι θεομηνίες που έρχονται στ’ αυτιά σου και στα μάτια σου, στην ουσία αυτά τα τραγικά περιστατικά γίνονται αφορμή να σε ξυπνήσουν και να στρέψουν την προσοχή σου στον Θεό.

Μην ρωτάς λοιπόν για ποιον χτυπάει η καμπάνα, χτυπάει για σένα..

«Αλλ’ εάν δεν μετανοείτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθή.»

                                                                                    (Ευαγγέλιο Λουκά 13/3,5)

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;