ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΗ;

indianexpress

Για κάθε ένα ο διάβολος έχει ένα ψέμα. Σε αυτούς που δεν θέλουν τον Θεό και θέλουν να ζουν όπως τους αρέσει, τους λέει «δεν υπάρχει Θεός». Σε αυτούς που έχουν περιέργεια για το υπερφυσικό και δεν έχουν πρόβλημα να έρθουν σε επαφή μαζί του, τους λέει «ότι ο Θεός είναι κακός και εκείνος καλός που θα τους οδηγήσει στο φως». Γι’ αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, αλλά δεν θέλουν να αφήσουν την ζωή της σάρκας και το μόνο που ζητούν είναι να κατευνάσουν την φωνή της συνείδησης τους, τους δίνει θρησκείες. Τελετές, έθιμα, παραδόσεις, γιορτές για να ικανοποιήσει το θρησκευτικό συναίσθημα, να καθησυχάσει τη συνείδηση τους και να τους οδηγήσει να ζήσουν μια ζωή συμβιβασμένη χωρίς ποτέ να γνωρίσουν Τον ίδιο ή να τον λατρεύσουν αληθινά.

Σ’ αυτούς που δεν θέλουν να δουν την αυστηρότητα του Θεού και την πλευρά του χαρακτήρα Του που λέγεται δικαιοσύνη, τους λέει ότι δεν υπάρχει κόλαση. Είναι παραβολική. Δεν υπάρχει ψυχή μετά τον θάνατο, δεν υπάρχουν βασανιστήρια, δεν υπάρχει καταστροφή της γης, δεν υπάρχουν νέοι ουρανοί και νέα γη, δεν υπάρχει επουράνιο δικαστήριο, κρίση, μόνο αφανισμός των ψυχών. Κι αυτός είσαι εσύ «Μάρτυρα του Ιεχωβά».

Πρέπει να ξέρεις ότι η πλάνη δεν περιέχει μόνο ψέμα, είναι ψέμα ανακατεμένο με αλήθειες. Ωραία, εποικοδομητικά πράγματα από τον Λόγο του Θεού μαζί με δόση ψεύδους έτσι ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι τι. Εάν μάλιστα πιστεύεις ότι εσύ δεν μπορείς να κάνεις λάθος, εσένα δεν μπορεί να σε πλανήσει ο διάβολος και βρίσκεσαι στην καλύτερη θρησκεία, είναι διπλά δύσκολο να βγεις γιατί πριν από οποιοδήποτε ψέμα, υπάρχει η πεποίθηση στην δύναμη της δική σου διάνοιας, η ισχυρογνωμοσύνη και η καύχηση ότι τα ξέρεις πιο καλά από όλους και αυτή είναι μια διπλή κλειδαριά.

Όταν ο απόστολος Πέτρος λέει: εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί, (Α’ ΠΕΤ 5:8) δεν απευθύνεται σε άπιστους, αλλά σε πιστούς. Σε ανθρώπους που έχουν γνώση των πραγμάτων του Θεού, ακούνε τον λόγο του, εκκλησιάζονται, προσεύχονται, είναι στην ζωή της πίστης. Στ’ αλήθεια θεωρείς αδύνατο ο διάβολος να πλανήσει πιστούς;

krugerpark.co.za

Πρέπει να πούμε κάτι για τον εχθρό της ψυχής μας. Ο διάβολος είναι ένα ον που έχει επαναστατήσει απέναντι στον Θεό, δεν επιστρέφει πίσω, δεν μετανοεί. Έχει απύθμενο μίσος για τον Θεό, το οποίο εκφράζει στα πλασμένα εξαρχής κατ’ εικόνα δημιουργήματα Του. Γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει γι’ αυτόν διορισμένος τόπος και χρόνος τιμωρίας. Μέχρι τότε θέτει όλη του την διανοητική ικανότητα και ενέργεια στο να πάρει μαζί του όσους περισσότερους μπορεί. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω εξαπάτησης, κολακείας και ψεμάτων. Σε έναν που πιστεύει δεν θα έρθει με οφθαλμοφανέστατους σαρκικούς πειρασμούς αλλά ως άγγελος φωτός. Με παρόμοιο τρόπο που παρουσιάστηκε στην Εύα εργάζεται και στο πνεύμα ανθρώπων που έχουν γνώση του Θεού. Χρησιμοποιεί εδάφια και θεολογίες. Αλλοίμονο σε εκείνον που νομίζει ότι είναι πιο έξυπνος από εκείνον και μπορεί να τον νικήσει με την διάνοια. Αυτός είναι το πιο εύκολο θύμα γιατί έχει την πεποίθηση στον εαυτό του. Η Γραφή λέει: «Μην φαντάζεσαι τον εαυτό σου σοφό» (ΠΑΡ 3:7). Μόνο όσοι έχουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό, Τον αναζητούν συνεχώς και δεν εφησυχάζονται, μπορούν να λαμβάνουν τέτοια αποκάλυψη που να τους φανερώνεται τι συμβαίνει.

Ερχόμαστε τώρα στις διδασκαλίες που προανέφερα. Διδάσκει πουθενά η Αγία Γραφή την εκμηδένιση των ψυχών; Έχει κάποια διδασκαλία σε κάποιο απ’ τα βιβλία της; Η είναι μια δική σου δοξασία επειδή δεν τολμάς να αντικρίσεις την αλήθεια κατάματα κι έτσι κάθε τι που λέει κάτι διαφορετικό το προσαρμόζεις να ταιριάζει με αυτό που σου αρέσει να πιστεύεις; Γνωρίζεις ότι ο Θεός μας θεωρεί υπεύθυνους για ότι επιλέγουμε να πιστεύουμε (καθώς οι σκέψεις μας καθορίζουν ύστερα τον τρόπο ζωής μας) και γι’ αυτό θα δώσουμε λόγο;

«Ένας Θεός αγάπης δεν θα έριχνε τα παιδιά του στην φωτιά» έχω ακούσει συχνά να λέτε. Ο Ιησούς όμως είπε κάτι τελείως διαφορετικό: Και μη φοβηθείτε από εκείνους που θανατώνουν το σώμα, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να θανατώσουν την ψυχή· αλλά, φοβηθείτε μάλλον αυτόν που μπορεί να απολέσει και την ψυχή και το σώμα μέσα στη γέεννα (ΜΑΤΘ 10:28). Τι σου λέει εδώ ο Ιησούς; Διάλεξε ποιόν θα φοβάσαι. Τον άνθρωπο ή τον Θεό. Γιατί ο Θεός έχει εξουσία να απολέσει και το σώμα και την ψυχή στην γέενα. Και όταν έρθει η ώρα να το κάνει δεν θα λυπηθεί. Αυτό λοιπόν έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την ανθρώπινη συναισθηματική δήλωση της ψυχούλας μας, που φτιάχνει τον Θεό όπως θέλει ανάλογα με συναισθήματα του: «Ένας Θεός αγάπης δεν θα έριχνε τα παιδιά του στην φωτιά»

Γιατί ο Θεός δεν είναι μόνο Θεός αγάπης, είναι και δίκαιος κριτής, είναι Θεός που οργίζεται κάθε μέρα (ΨΑΛ 7:11), είναι άγιος (ΗΣ 6:3) είναι ζηλότυπος (ΕΞ 34:14), είναι φωτιά που κατατρώει (ΕΒ 12:29). Και δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου σε αυτή την πλευρά.

Κατά δεύτερον που λέει η Γραφή ότι είμαστε όλοι παιδιά του Θεού; Ξεκινάμε ως δημιουργήματα και ύστερα καταλήγουμε είτε παιδιά του Θεού είτε τέκνα του διαβόλου, (ΙΩΑΝ 8:44) όποιο δρόμο διαλέξει ο καθένας.

Η Αγία Γραφή λοιπόν λέει μεν ότι ο Θεός είναι πολυέλεος αλλά και ότι τιμωρεί και ουδόλως αθωώνει τον ένοχο (ΑΡ 14:18).

Εσύ όμως δεν ζεις με τον αληθινό Θεό, με Αυτόν που πράγματι είναι ο Ιεχωβά, αλλά έχεις φτιάξει ένα ειδωλάκι στην διάνοια σου. Αυτό που ταιριάζει με την λογική σου και τα συναισθήματα σου.

Αυτό είχαν κάνει και οι Ισραηλίτες λίγο μετά την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Ο Μωυσής αργούσε να κατέβει και εκείνοι έφτιαξαν ένα χρυσό μοσχάρι το οποίο λάτρευαν. «Να οι θεοί που σε έβγαλαν από την γη της Αιγύπτου», είχαν πει (ΕΞ 32:4). Οι Ισραηλίτες δεν είχαν την συναίσθηση ότι λατρεύουν έναν ξένο θεό, νόμιζαν ότι πράγματι λατρεύουν τον αληθινό. Ο αληθινός «τους είχε πέσει βαρύς» όταν είδαν το μεγαλείο Του στο όρος. Τότε φοβήθηκαν υπερβολικά και είχαν πέσει με τα πρόσωπα τους στην γη. Είχαν πει: «Δεν μπορούμε να ακούμε πλέον αυτό τον λόγο» (ΕΒ 12:18-19). Επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν τον Αληθινό έπλασαν για τον εαυτό τους ένα ομοίωμα όπως άρεσε σε εκείνους και παρέβηκαν την δεύτερη εντολή «δεν θέλεις κάνεις ομοίωμα κάποιου» (ΕΞ 20:4). Αυτό ακριβώς κάνεις κι εσύ. Δεν μπορείς να αντέξεις την πλευρά της αυστηρότητας και της δικαιοκρισίας του Θεού κι έχεις φτιάξει έναν θεό που όλους τους αγαπάει, ποτέ δεν τιμωρεί, για όλα λέει «δεν πειράζει».

Ο Ιησούς όμως δεν μίλησε για την κόλαση (που είναι μια κατάσταση μετά τον φυσικό θάνατο) ως κάτι παραβολικό αλλά ως κάτι πραγματικό. Πρέπει να διακρίνεις πότε κάτι στην Αγία Γραφή λαλείτε ως παραβολή και πότε είναι πνευματική πραγματικότητα. Και όχι ότι δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία σου, ταράζει τον συναισθηματικό σου κόσμο, σου προκαλεί ανατριχίλες και απέχθεια να το αποκαλείς παραβολικό, νομίζοντας ότι έχεις τελειώσει μια και καλή μαζί του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΗ;

Παραβολή είναι μια ιστορία (που δεν είναι πραγματική) η οποία ειπώνεται για να μιλήσει για μια αλήθεια η οποία δεν θα γινόταν αποδεκτή αν λαλούταν κατευθείαν.

Για παράδειγμα ο άσωτος υιός και ο μεγάλος υιός. Ο άσωτος ήταν οι αμαρτωλοί που ο Ιησούς έκανε παρέα, ενώ ο μεγάλος υιός οι Φαρισαίοι που θύμωναν με τον Ιησού που τους δεχόταν τόσο εύκολα. Μέσα από την ιστορία σκιαγραφείτε η στάση τους χωρίς να θίγονται άμεσα οι ίδιοι και σκιαγραφείται και η στάση του Θεού Πατέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο χαμένο πρόβατο που είναι ο χαμένος Ισραηλίτης ή ο χαμένος άνθρωπος. Η γη με τα αγκάθια είναι η καρδιά με τις μέριμνες που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα πράγματα του Θεού, ο σπόρος ο λόγος του Θεού, το πολύτιμο μαργαριτάρι ο Χριστός, τα ζιζάνια οι γιοί του πονηρού κ.τ.λ. Κάθε παραβολή έχει ύστερα και μια εξήγηση που εξηγεί τι σημαίνει.

Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΙ ΠΑΡΑΒΟΛΙΖΕΙ;

Ο Ιησούς ποτέ δεν μίλησε για την κόλαση ως παραβολική ιστορία, σαν παράδειγμα για κάτι άλλο, αλλά ως πραγματικό μέρος. Είπε ότι φτιάχτηκε για τον διάβολο και τους αγγέλους του (είναι ο διάβολος και οι άγγελοι του παραβολικοί;;) ότι εκεί είναι το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών, το σκοτάδι το εξώτερο (ΜΑΤΘ 8:12) η λίμνη της φωτιάς (ΑΠΟΚ 19:20). Είπε επίσης τι πρέπει να κάνουμε για να μην πάμε εκεί. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν, δεν κρίνεται· όποιος, όμως, δεν πιστεύει, έχει ήδη κριθεί, επειδή δεν πίστεψε στο όνομα του μονογενή Υιού τού Θεού (ΙΩΑΝ 3:18).

Ο Ιησούς πέθανε ακριβώς για αυτό το λόγο, για να μην πάμε εκεί, καθώς δέχθηκε επάνω του την δική μας ποινή. Γι’ αυτό ταλαιπωρήθηκε, γι’ αυτό χτυπήθηκε, γι’ αυτό βασανίστηκε (ΗΣ 53). Πήρε επάνω του όλη την δική μας φριχτή τιμωρία για να ελευθερωθούμε από αυτή. Το να λες δεν υπάρχει κόλαση δεν σε λυτρώνει από αυτή, αλλά το να δεχθείς την θυσία Του και να μπεις κάτω από το αίμα Του το άγιο. Το οποίο σε πλένει, σε καθαρίζει, σε κάνει νέο άνθρωπο. Έτσι σώζεσαι απ’ την οργή του Θεού.

Πως όμως να το κάνεις όταν δέχεσαι το άλλο ψέμα του διαβόλου, ότι το αίμα του Ιησού χύθηκε μόνο για 144.000; Όταν την μια φορά τον χρόνο που κάνετε το δείπνο του Κυρίου, δεν πίνεις το αίμα του (που έχυσε για σένα) και δεν τρως το σώμα του (που έκοψε για σένα). Τι ομολογείς με αυτό; «Ότι το αίμα του Ιησού δεν είναι για μένα, ότι το σώμα του Ιησού δεν είναι για μένα». Τι είπε ο Ιησούς; Σας διαβεβαιώνω απόλυτα: Αν δεν φάτε τη σάρκα τού Υιού τού ανθρώπου, και δεν πιείτε το αίμα του, δεν έχετε μέσα σας ζωή. Όποιος τρώει τη σάρκα μου, και πίνει το αίμα μου, έχει αιώνια ζωή, και εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη ημέρα. Επειδή, η σάρκα μου, αληθινά, είναι τροφή, και το αίμα μου, αληθινά, είναι πόση. Όποιος τρώει τη σάρκα μου, και πίνει το αίμα μου, μένει σε ενότητα με μένα και εγώ σε ενότητα μ’ αυτόν (ΙΩΑΝ 6:53-56) Κοίταξε επίσης τι λέει για αυτόν που δεν μένει σε ενότητα μαζί Του: Αν κάποιος δεν μείνει ενωμένος μαζί μου, ρίχνεται έξω, όπως το κλήμα, και ξεραίνεται· και τα μαζεύουν και τα ρίχνουν σε φωτιά, και καίγονται (ΙΩΑΝ 15:6)

James Coleman

Το να φας το σώμα του Κυρίου και να πιεις το αίμα Του δεν είναι μια προαιρετική επιλογή, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Αν δεν φας και αν δεν πιείς δεν έχεις μέσα σου ζωή. Ο Ιησούς δεν δίδαξε ότι αυτό αφορά  μια ελίτ, αλλά κάθε ένα!

Πως σε έχει πείσει ο διάβολος να μην είσαι συμμέτοχος στο σώμα και στο αίμα του Κυρίου; Παίζει με το μυαλό σου λέγοντας σου μια ψευδοδιδασκαλία ότι αυτό αφορά μόνο 144.000.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 144.000;

Πως μπορείς να πιστεύεις για τόσα πράγματα ότι είναι παραβολικά και ξαφνικά οι 144.000 να είναι κυριολεκτικοί; Με πιο κριτήριο αποφασίζεις τελικά; Πως μπορείς να λες ότι ο αριθμός 144.000 είναι κυριολεκτικός, ενώ η αναφορά στις 12 φυλές του Ισραήλ (12.000 από κάθε φυλή) είναι παραβολική; Η μισή περικοπή είναι κυριολεκτική (ΑΠΟΚ 7:4) και η άλλη μισή παραβολική (ΑΠΟΚ 7:5-8) ;;; Είδες τι μπέρδεμα υπάρχει όταν αυθαίρετα βγάζουμε ερμηνείες; Ότι δεν μας βολεύει το ονομάζουμε παραβολικό και ότι μας βολεύει κυριολεκτικό. Έλα όμως που αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Πως μπορείς επίσης να τοποθετείς τον εαυτό σου στο πολύ όχλο, όταν αυτό το μεγάλο πλήθος έρχεται απ’ την μεγάλη θλίψη; (ΑΠΟΚ 7:14)  Έχει γίνει η μεγάλη θλίψη ή θα λάβει χώρα κατά την έλευση του θηρίου πάνω στη γη; Άρα και τα δύο αφορούν μελλοντικά γεγονότα, είτε οι 144.000 που είναι κυριολεκτικοί Ισραηλίτες είτε το μεγάλο πλήθος που είναι κυριολεκτικά από κάθε έθνος, φυλή, λαό και γλώσσα. Δεν μπορείς εσύ να τα φέρεις στο παρόν και να φτιάχνεις κόσμους. ΞΥΠΝΑ!!!

Θα το πω μια δεύτερη φορά: Οι 144.000 αναφέρονται σε Ισραηλίτες που επιστρέφουν στον Κύριο κατά την περίοδο της μεγάλης θλίψης. Το ίδιο και ο πολύς όχλος αναφέρονται σε ανθρώπους από τα έθνη που μέσα απ’ την μεγάλη θλίψη επιστρέφουν στον Κύριο. Όσον αφορά ποιοι θα συγκυβερνήσουν με τον Χριστό η Γραφή είναι πολύ ξεκάθαρη επάνω σε αυτό. Στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη λέει:  Όποιος νικάει, θα του δώσω να καθήσει μαζί μου στον θρόνο μου, όπως κι εγώ νίκησα, και κάθησα μαζί με τον Πατέρα μου στον θρόνο του (ΑΠΟΚ 3:21). Και όποιος νικάει, και όποιος φυλάττει μέχρι τέλους τα έργα μου, θα του δώσω εξουσία επάνω στα έθνη· και θα «τους ποιμάνει με μια σιδερένια ράβδο· θα συντριφτούν, σαν τα σκεύη τού κεραμέα»· όπως και εγώ πήρα από τον Πατέρα μου· και θα του δώσω το πρωινό αστέρι (ΑΠΟΚ 2:26-28). Παρόμοιες υποσχέσεις έχει σε κάθε μια εκκλησία από τις εφτά της Ασίας που αναφέρονται στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου της Αποκάλυψης. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν απευθύνονται σε κάποιους ιδιαίτερους πιστούς αλλά η λέξη που λέει είναι: Όποιος. Όποιος νικάει. Οι υποσχέσεις τελειώνουν επίσης με την εξής φράση: Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα προς τις εκκλησίες. Απευθύνονται λοιπόν σε όλες τις εκκλησίες (τοπικές συνάξεις) και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς που έχουν αυτιά. Εσύ έχεις αυτιά; Αν ναι απευθύνονται και σε σένα. ΞΥΠΝΑ!!!

Όσον αφορά ποιοι θα είναι στους νικητές, πόσοι θα είναι, αν είναι περισσότεροι από 144.000 (που είναι νικητές από τον λαό Ισραήλ των εσχάτων ημερών, αλλά δεν είναι οι μόνοι) δεν μας αφορούν! Ούτε ο Πατέρας είναι υποχρεωμένος να μας δώσει λεπτομερείς αναφορές, αλλά μάλλον ισχύει ο λόγος που ο Ιησούς είχε πει στον Πέτρο όταν αφού τον πληροφόρησε για την ζωή του, μετά εκείνος τον ρώτησε για τον Ιωάννη: «Κύριε, και αυτός τι;» Κι εκείνος του απάντησε: «Τι ως προς εσένα; Εσύ, ακολούθα με» (ΙΩΑΝ 21:22Β). Εσένα δηλαδή η δουλειά σου δεν είναι να κοιτάς τους άλλους ή τι εγώ κάνω με άλλους αδελφούς σου, αλλά η δική σου ευθύνη είναι να κοιτάς Εμένα. Να είσαι επικεντρωμένος σε Εμένα και να κοιτάς να κάνεις το θέλημα Μου, όσον αφορά την δική σου ζωή. Όλα τα άλλα δεν σε ωφελούν.

Αυτό που σε αφορά πρωτίστως είναι η σωτηρία σου. Διότι κάθε σωσμένος ανήκει στο σώμα της νύφης Του. Καθώς ο Κύριος δεν έχει πολλές νύφες, αλλά μία. Ένα σώμα, ένα λαό, μια οικογένεια. Ή ανήκεις σε αυτόν ή δεν ανήκεις. Ή είσαι μέσα ή δεν είσαι.

Η αναγέννηση, η δωρεά του Αγίου Πνεύματος, η σωτηρία, η εξουσία του να γίνεις παιδί του είναι για κάθε έναν που πιστεύει. ΞΥΠΝΑ!!! Ο Κύριος είπε: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού (ΙΩΑΝ 3:5). Και πάλι: Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του (ΡΩΜ 8:9). Και ποιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν το Πνεύμα Του; Μόνο 144.000; Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ’ αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ’ αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του (ΙΩΑΝ 1:12).

Όσον αφορά το αν θα είμαστε στην γη ή στον ουρανό, δεν έχει και τόση σημασία απ’ την στιγμή που γνωρίζουμε ότι θα είμαστε μαζί με τον Κύριο. Ο Ιησούς πριν φύγει από αυτό τον κόσμο προσευχήθηκε στον Πατέρα και είπε: Πατέρα, εκείνους που μου έδωσες, θέλω, όπου είμαι εγώ, να είναι και εκείνοι μαζί μου· για να θωρούν τη δόξα τη δική μου, την οποία μου έδωσες, επειδή με αγάπησες πριν από τη δημιουργία τού κόσμου (ΙΩΑΝ 17:24). Αυτό λέει και ο Παύλος για όσους είναι του Κυρίου. Ο Χριστός είναι η απαρχή, έπειτα όσοι είναι τού Χριστού, στην παρουσία του· (Α’ ΚΟΡ 15:23)

«Μάρτυρα του Ιεχωβά» όλο αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας για σένα. Ένα μήνυμα σχετικά με το ποια είναι η πραγματική σου ταυτότητα μέσα στον Χριστό και μέσα απ’ την Χάρη του Θεού. Ο διάβολος θέλει να σου κλέψει την ταυτότητα και γι’ αυτό σου σερβίρει ψέματα. Ποιος σου είπε να τοποθετείς τον εαυτό σου σε έναν «όχλο», όταν έχεις καλεστεί ως παιδί το Θεού;

Μην βιαστείς λοιπόν να πετάξεις ή να απορρίψεις αυτό το μήνυμα. Προσευχήσου. Ζήτα την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο ο Ιησούς υποσχέθηκε ότι θα μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια (ΙΩΑΝ 16:13) και όχι η εταιρία της Σκοπιάς και οποιαδήποτε θρησκευτικό ίδρυμα. Έχεις μεγάλη ευθύνη για το τι θα πράξεις ύστερα από αυτά που άκουσες. Πάντως ο Ιησούς είπε: θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει (ΙΩΑΝ 8:32). Εύχομαι η αλήθεια να σε κάνει ελεύθερο από κάθε ψέμα του διαβόλου που ο πονηρός σου ψιθύρισε μέσα από τις διδασκαλίες της Σκοπιάς. Σου αφιερώνω την προσευχή του Παύλου την οποία έκανε για πιστούς και όχι για άπιστους! Δεν παύω να ευχαριστώ τον Θεό για σας, αναφέροντας εσάς στις προσευχές μου· προκειμένου, ο Θεός τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Πατέρας της δόξας, να σας δώσει πνεύμα σοφίας και αποκάλυψης, σε επίγνωσή του· ώστε να φωτιστούν τα μάτια τού νου σας, στο να γνωρίσετε ποια είναι η ελπίδα της πρόσκλησής του, και ποιος ο πλούτος της δόξας της κληρονομιάς του στους αγίους· και ποιο είναι το υπερβολικό μέγεθος της δύναμής του σε μας που πιστεύουμε, (ΕΦ 1:16-19Α)