ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ: “ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ”

Στο βιβλίο του «Αστροφυσική», ο διάσημος καθηγητής-αστρονόμος του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, Frank H. Shu παραπέμπει στη βιβλική αφήγηση της Γενέσεως 1:1-3, την οποία παραθέτει στο βιβλίο του αυτούσια και η οποία λέγει: «Εν αρχή εποίησε ο Θεός τον Ουρανό και την γην. Η δε γη ην αόρατος και ακατασκεύαστος, και σκότος επάνω της αβύσσου, και πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος. Και είπεν ο Θεός· γενηθήτω φως· και εγένετο φως».

Μετά το χωρίο αυτό συνεχίζει ο καθηγητής: Έτσι όπως επιβεβαιώνει η σύγχρονη κοσμολογία, στην αρχή «εγένετο φως» και το φως αυτό αρχίζει να διαφωτίζει με τη λάμψη του την αντίληψή μας για τη δημιουργία του υλικού κόσμου.

Ο Hawking λέγει: Η απαρχή του σύμπαντος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης, η μάζα του σύμπαντος είναι απειροελάχιστη και η πυκνότητα της ύλης, που είναι συγκεντρωμένη στη χωροχρονική μοναδικότητα της μάζας, καθώς και η θερμοκρασία αυτής και το βαρυτικό της πεδίο, είναι άπειρες!

Στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του σύμπαντος η πυκνότητα και η θερμοκρασία ήταν σε απίστευτα υψηλά μεγέθη, που προκαλούν δέος. Τον 20ό και τον 21ο αιώνα, οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί έχουν προχωρήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις γύρω από τη δομή και δημιουργία του σύμπαντος, όπως η διαστολή αυτού (Ε. Hubble), τα ουράνια σώματα όπως γαλαξίες κτλ. (A. Hewish, Νομπέλ 1964), οι μαύρες τρύπες (Chandras, Νομπέλ), τα βαρυτικά κύματα (Hulse – Taylor, Νομπέλ 1989), η κοσμική (ακτινοβολία) μικροκυμάτων υποβάθρου εξερεύνησης (COBE) που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ού αιώνα, κατά τον Hawking (G. Smoot, I. Mather Νομπέλ).

Τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης διετύπωσε ο Βέλγος μοναχός – αστρονόμος George Lemaire (1894-1966) και ήταν ο πρώτος που διερεύνησε τη δημιουργία του σύμπαντος.

Τέλος, ένα στοχαστής, διανοητής, άνθρωπος με λογική και ευφυΐα αβίαστα άγεται στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από μία υπέρτατη δύναμη, τον Θεό!

Πηγή: Καθημερινή. 16. 01. 2021. Ι. Θ. ΧΑΪΝΗΣ  (Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου).