ΔΙΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; (pdf)

από τον Σπύρο Καραλή

Αγαπητέ αναγνώστη, πριν διαβάσεις το βιβλίο τούτο, σε παρακαλώ πρόσεξε αυτά τα λόγια που θέλω να σου πω: Το βιβλίο αυτό είναι μια κραυγή πόνου, και ένα προφητικό κάλεσμα.

Δεν είναι από τα συνηθισμένα βιβλία που μιλούν πάνω στο θέμα «Εκκλησία», και μην περιμένεις να κολακευτείς για το ότι ανήκεις σε κάποια επί μέρους εκκλησία ή δογματική απόχρωση. Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται σε όλους τους πιστούς του Ιησού Χριστού. Σ’ αυτούς που είναι ικανοποιημένοι για τη σημερινή κατάσταση της εκκλησίας τους και σ’ αυτούς που δεν είναι. Η οπτική του βιβλίου είναι διαδογματική.

Ο σκοπός του είναι ένας και μόνος: Να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά της αδιαφορίας και διαίρεσης μεταξύ των χριστιανών οποιουδήποτε δόγματος και χριστιανικής ομολογίας. Όπως είναι φυσικό, έχω ορισμένες προσωπικές ιδέες και γνώμες πάνω σε ορισμένα δογματικά θέματα. Δεν είμαι θεολόγος. Δεν έχω σπουδάσει σε κανένα σχολικό βιβλίο. Ό,τι λέω το γνωρίζω ως αυτοδίδακτος, έχοντας μελετήσει προσωπικά την Αγ. Γραφή και διαβάσει διάφορα πνευματικά βιβλία. Ίσως να βρεις ανακρίβειες ή επουσιώδη λάθη πάνω σε διάφορα θέματα, θεολογικά, ιστορικά ή άλλου είδους. Σε παρακαλώ μην παρατήσεις την ανάγνωση του βιβλίου πριν φτάσεις στο τέλος. Μην κάνεις και εκφέρεις κρίσεις, πριν δεις πού θέλω να καταλήξω. Γνωρίζω καλά ότι αυτό το πόνημα μου είναι μικρό, ολιγόλογο και ατελές. Η ελπίδα και προσευχή μου είναι: άλλοι, αξιότεροι από μένα, να καταπιαστούν πάνω σ’ αυτό το θέμα και να συγγράψουν βιβλία πολύ ανώτερα από το δικό μου. Οι προσωπικές μου ιδέες και γνώμες, όπως και το γεγονός ότι ανήκω σε κάποια επί μέρους εκκλησία, δεν πάει να πει ότι ο σκοπός του βιβλίου αυτού είναι η προβολή και η προπαγάνδα αυτών των προσωπικών ιδεών ή της εκκλησίας που ανήκω. Όχι! Ο σκοπός του  βιβλίου  είναι  να  πέσουν  τα  «τείχη  της  Ιεριχούς»,  της  ασυνεννοησίας  και  καχυποψίας  ή  και εχθρότητας, που ο εχθρός της ψυχής μας όρθωσε μεταξύ αληθινών αναγεννημένων χριστιανών, και να γίνει συνείδηση σε όλους τους πραγματικούς χριστιανούς ότι η παγκόσμια Εκκλησία βρίσκεται σε κατάσταση αμαρτίας, έτσι όπως είναι σήμερα χωρισμένη, ενώπιον του Κυρίου Ιησού. Έχοντας από χρόνια καταπονηθεί για την υπάρχουσα διαίρεση των χριστιανών και έχοντας διαβάσει διάφορα βιβλία ελληνικά και ξένα πάνω σε πολλά και διάφορα θέματα, δεν είχα την ευκαιρία μέχρι σήμερα να αναγνώσω σχεδόν ούτε ένα βιβλίο πάνω στο θέμα της ένωσης των πιστών του Χριστού με πρακτικό τρόπο. Ούτε πώς θα ξεπεραστεί η ήδη υπάρχουσα διαίρεση. Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι δε μιλάω με αλαζονεία αν πω ότι αισθάνομαι λίγο σαν πρωτοπόρος και ότι ο Κύριος μου έβαλε στην καρδιά ν’ απασχοληθώ με ένα θέμα που σε πολλούς ίσως φανεί περίεργο και ουτοπιστικό.

Ας μη σε παραξενέψει να διαβάσεις κάτι που πολύ δε συζητείται στους πνευματικούς κύκλους. Το ότι δε συζητείται δεν πάει να πει ότι έτσι είναι και το θέλημα του Θεού. Κι αν ο Θεός ήθελε να συζητηθεί τώρα; Γιατί πολλές αλήθειες της Γραφής είχαν ξεχαστεί και παραμεληθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι οποίες πάλι εν καιρώ ήλθαν στο φως και τις οποίες ο Κύριος έκανε πάλι να αναλάμψουν μετά από πολλά χρόνια λήθης. Πιστεύω ότι η τελευταία αλήθεια που πρέπει να ανακτήσει η παγκόσμια Εκκλησία του Χριστού, πριν από το δεύτερο ερχομό Του στη γη, αλήθεια η οποία χάθηκε δια μέσου των αιώνων, είναι σήμερα η ενότητα όλων των αναγεννημένων χριστιανών.

                                                                                                              Με αγάπη Χριστού

ΔΙΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;