ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΣΟΥ

Αυτή η εικόνα θεωρείται μία από τις καλύτερες φωτογραφίες των τελευταίων δέκα χρόνων, διότι έβαλε τον φωτογράφο σε κατάσταση κατάθλιψης.

Η ιστορία λέει: Αυτά τα δύο τσιτάχ επιτέθηκαν στην γαζέλα σε μια στιγμή που έπαιζε με τα μικρά της. Και ότι η γαζέλα είχε την ευκαιρία να ξεφύγει, η απόσταση και η απόδραση για τη ζωή της ήταν υπέρ της, αλλά αποφάσισε να παραδοθεί στις λεοπαρδάλεις με αυτόν τον τρόπο.

Γιατί;

Για να δώσει στα μικρά της,  την ευκαιρία να ξεφύγουν. Γιατί αν έφευγε πρώτη, δεν θα υπήρχε χρόνος για τα μικρά της να ξεφύγουν.

Η εικόνα είναι η τελευταία στιγμή της μητέρας πού ο λαιμός της είναι στο στόμα των τσιτάχ καθώς κοιτάζει σταθερά για να βεβαιωθεί ότι τα μικρά της διέφυγαν με ασφάλεια πριν τα καταβροχθίσουν.

Μια μητέρα είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που μπορεί να θυσιάσει τη ζωή της για τα παιδιά της χωρίς όρια

Υπάρχει όμως και κάποιος που αγαπάει περισσότερο και απ’ την μητέρα. Είναι αυτός που τα χαρακτηριστικά της είναι μέσα Του, απ’ Αυτόν βγήκαν και Αυτός τις δώρισε στο ανθρώπινο γένος.

Είναι ο Θεός ο οποίος έδωσε τον Υιό του για χάρη μας. Κοίταξε τι λέει στο ευαγγέλιο του Ιωάννη: Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή (ΙΩΑΝ 3:16). Ο ίδιος μάλιστα δέχτηκε να την βάλει γιατί μας αγάπησε πάνω από την δική του ψυχή. 

Ο ίδιος είπε: «Εγώ είμαι ο ποιμένας ο καλός· ο ποιμένας ο καλός την ψυχή του βάζει για χάρη των προβάτων.  Αλλά, ο μισθωτός, και ο οποίος δεν είναι ποιμένας, του οποίου τα πρόβατα δεν είναι δικά του, βλέπει τον λύκο να έρχεται, και αφήνει τα πρόβατα, και φεύγει· και ο λύκος τα αρπάζει, και σκορπίζει τα πρόβατα. Και ο μισθωτός φεύγει, επειδή είναι μισθωτός, και δεν τον μέλει για τα πρόβατα.Εγώ είμαι ο ποιμένας ο καλός, και γνωρίζω τα δικά μου, και γνωρίζομαι από τα δικά μου, καθώς ο Πατέρας γνωρίζει εμένα, και εγώ γνωρίζω τον Πατέρα· και την ψυχή μου βάζω για χάρη των προβάτων. Κανένας δεν την αφαιρεί από μένα, αλλά εγώ τη βάζω από μόνος μου· εξουσία έχω να τη βάλω, και εξουσία έχω να την πάρω ξανά. Αυτή την εντολή πήρα από τον Πατέρα μου». (ΙΩΑΝ 10:11-15,18).

Έτσι όπως η μητέρα γαζέλα έκατσε να φαγωθεί από τα τσιτάχ για να ξεφύγουν τα παιδιά της, με παρόμοιο τρόπο ο Ιησούς αφέθηκε σε χέρια ανόμων που κυβερνούνταν από ακάθαρτα πνεύματα, για να γλυτώσει τα δικά Του παιδιά. Για να μην πέσουν αυτά στα χέρια των πονηρών πνευμάτων μετά την έξοδο τους από αυτό τον κόσμο της φθοράς και του θανάτου. Από την σύλληψη του μέχρι το μεγαλειώδες «τετέλεσται» ο Ιησούς ήταν παραδομένος σε χέρια δαιμόνων οι οποίοι τον έκαναν ότι ήθελαν. Ο σατανάς όμως δεν γνώριζε ότι όλο αυτό γινόταν σαν πληρωμή για εμάς όπου μέσα από αυτή την διαδικασία θα μας έχανε.

Το μαστίγιο, τα καρφιά, το αγκάθινο στεφάνι θα άξιζαν σε εμάς. Είναι η τιμωρία του αμαρτωλού και αποστατημένου ανθρώπου σύμφωνα με την δικαιοσύνη του Θεού. Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι  μπροστά στον Θεό είναι αμαρτωλός και κανονικά θα άξιζε τον δεύτερο θάνατο δεν μπορεί να εκτιμήσει και αυτή την θυσία.

Όποιος όμως δέχεται αυτή την αντικαταστατική τιμωρία και εμπιστεύεται την ζωή του στα χέρια Του δεν θα περάσει από κρίση αλλά έχει ήδη μεταβεί από τον θάνατο στην ζωή (ΙΩΑΝ 5:24).

Ας δούμε τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες τι σήμαινε η παράδοση του αναμάρτητου Ιησού σε άδικα χέρια.

Εκείνους τους καιρούς η σταύρωση ήταν ο χειρότερος θάνατος. Μόνο οι χειρότεροι εγκληματίες καταδικάζονταν να σταυρωθούν. Ωστόσο, ήταν ακόμα πιο τρομερός για τον Ιησού, ο Οποίος σε αντίθεση με τους άλλους εγκληματίες που καταδικάστηκαν εις θάνατο δια σταυρώσεως, καρφώθηκε στον σταυρό στα χέρια και τα πόδια Του.

Κάθε καρφί ήταν γύρω στις 6 με 8 ίντσες μακρύ.

Τα καρφιά τρύπησαν τον καρπό του. Όχι τις παλάμες, όπως συχνά απεικονίζεται. Υπάρχει ένας τένοντας στον καρπό που εκτείνεται μέχρι τον ώμο. Οι Ρωμαίοι φύλακες γνώριζαν πως όταν τα καρφιά τοποθετούνταν με σφυρί μέσα στον καρπό, εκείνος ο τένοντας θα σχιζόταν και θα ερριγνύοταν, υποχρεώνοντας τον Ιησού να χρησιμοποιήσει τους μύες της πλάτης Του για να στηρίξει το σώμα Του ώστε να αναπνέει.

Και τα 2 πόδια του ήταν καρφωμένα μαζί. Επομένως, ήταν υποχρεωμένος να στηρίξει το σώμα Του πάνω στο μοναδικό καρφί που διατρυπούσε και κρατούσε σφιχτά τα πόδια Του στον σταυρό. Ο Ιησούς δεν μπορούσε να στηριχθεί με τα πόδια Του εξαιτίας του πόνου. Έτσι, ήταν υποχρεωμένος πότε να τεντώνει την πλάτη Του, πότε να χρησιμοποιεί τα πόδια Του για να συνεχίσει να ανασαίνει. Φανταστείτε την αγωνία, τον πόνο, τα βάσανα, το κουράγιο.

Ο Ιησούς άντεξε αυτήν την κατάσταση για περισσότερο από 3 ώρες.

Ναι, για παραπάνω από 3 ώρες! Μπορείτε να φανταστείτε το είδος των βασάνων Του; Λίγα λεπτά πριν πεθάνει, ο Ιησούς σταμάτησε να αιμορραγεί. Απλώς έβγαζε νερό από τις πληγές Του. Το ενήλικο ανθρώπινο σώμα περιέχει γύρω στα 3,5 λίτρα (ελάχιστα λιγότερο από ένα γαλόνι) αίματος. Ο Ιησούς έχυσε όλα τα 3,5 λίτρα του αίματός Του. Είχε 3 καρφιά βαθιά σφηνωμένη με σφυρί στα άκρα Του, ένα στεφάνι καμωμένο από αγκάθια στο κεφάλι Του και, πέρα από αυτά, ένας Ρωμαίος στρατιώτης έμπηξε ένα δόρυ στο στήθος Του…

Όλα αυτά δίχως να αναφέρουμε την ταπείνωση που υπέφερε κουβαλώντας τον ίδιο Του τον Σταυρό για σχεδόν 2 χιλιόμετρα, ενώ το πλήθος έφτυνε το Πρόσωπό Του και πετούσε πέτρες ( ο Σταυρός ζύγιζε σχεδόν 30 κιλά, μόνο το πάνω τμήμα, όπου τα χέρια Του καρφώθηκαν).

Ο Ιησούς έπρεπε να περάσει και να αντέξει αυτήν την εμπειρία, ώστε να ανοίξει τις Πύλες του Ουρανού, για να έχεις ελεύθερη πρόσβαση στον Θεό.

Για να μπορέσουν οι αμαρτίες σου να πλυθούν. Όλες τους, χωρίς εξαιρέσεις! Κάθε φορά που μετανοείς και εξομολογείσαι, το Άγιο αυτό Αίμα τρέχει και καθαρίζει! Σβήνει τις αμαρτίες απ’ τα βιβλία του ουρανού και σβήνει την ενοχή απ’ την συνείδηση. Έπειτα  το Άγιο Πνεύμα φέρνει την ειρήνη του Θεού στην καρδιά σου και εργάζεται να σε ελευθερώσει από την αμαρτία ώστε σε κάνει νέο άνθρωπο, όλο και πιο κοντά στην εικόνα του Χριστού. Είναι μια διαδικασία αυτή και ένας δρόμος που ο Θεός μας καλεί να μπούμε με τερματισμό την αιωνιότητα!

Δέξου σήμερα τον Ιησού ως Κύριο και Σωτήρα. Εμπιστεύσου σε Αυτόν την ζωή σου, ζήτα Τον να έρθει στην καρδιά σου να κατοικήσει. Αυτό που ζητάει είναι να έχει μια σχέση μαζί σου.

Είπε: «Καθένας, λοιπόν, που θα με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω και εγώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς.Όποιος, όμως, με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ και εγώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς». ( Ματθαίος 10:32 – 33)