Όλα στο φώς

ΑΠΟ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΜΕ;

Τελευταία μελετούσα την ζωή του Μωυσή και στάθηκα σε δυο φράσεις που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Η πρώτη ήταν ότι: ήταν δυνατός σε λόγια και σε έργα και ότι διδάχτηκε όλη την σοφία των Αιγυπτίων. Σε έρευνα που έκανα σε βιβλία Αιγυπτιολογίας ανακάλυψα ότι η σοφία των Αιγυπτίων περιλάμβανε τέσσερα πράγματα. Μαγεία – ιατρική (τότε δεν ήταν διαχωρισμένα), αστρονομία, γραφή και ανάγνωση.  Αυτό μας δείχνει ότι και ο Μωυσής πέρασε μέσα από το σκοτεινό κόσμο της Αιγυπτιακής μαγείας.

Βέβαια η Γραφή μας λέει ότι αρνήθηκε να ονομάζεται υιός της θυγατέρας του Φαραώ και να έχει πρόσκαιρη απόλαυση αμαρτίας. Όταν όμως τον συναντάμε στην γη Μαδιάμ βλέπουμε να έχει ένα αντικείμενο από την παλιά ζωή του κι αυτό ήταν το ραβδί του. Δεν ήταν ένα οποιοδήποτε ραβδί, αλλά ήταν ένα αντικείμενο εξάσκησης μαγείας. Τέτοια ραβδιά είχαν οι μάγοι όταν ο Μωυσής με τον Ααρών επέστρεψαν στην Αίγυπτο τα οποία οι ίδιοι μετέτρεψαν σε φίδια. Αυτό το ραβδί λοιπόν για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε είχε ακόμα μαζί του. Κι όχι μόνο αλλά στηριζόταν και πάνω του!

Γι’ αυτό ο Θεός όταν του φανερώνεται, το πρώτο πράγμα που τον ρωτάει είναι «τι είναι αυτό που κρατάς στο χέρι σου;» Όταν δε τον πρόσταξε να το ρίξει κάτω για να γίνει φίδι, ήταν για να του δείξει ποιος είναι από πίσω και να γκρεμίσει σε μια στιγμή χρόνου όλο το οικοδόμημα της μαγείας και της αξίας που είχε πάρει στην καρδιά του.  Ύστερα όμως δεν του ζήτησε να το σπάσει ή να το κάψει αλλά να παραδώσει την ζωή του στα χέρια Του, να στηριχτεί επάνω Του ώστε μέσα από αυτό ο Θεός να ενεργεί από εκεί και κάτω την  υπερφυσική του δύναμη.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο που ανάφεραν τα βιβλία Αιγυπτιολογίας εξηγώντας την μαγεία, ήταν ότι η βάση της ήταν η τάση για έλεγχο. Οι μάγοι δηλαδή απαγγέλοντας ξόρκια και μαγικές επικλήσεις προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν δυνάμεις (δηλαδή τα πονηρά πνεύματα) για να ελέγξουν το βασίλειο για λογαριασμό του Φαραώ, τις κατακτημένες φυλές, τους δούλους, τις δυνάμεις της φύσης ακόμη κι αυτά τα ίδια τα πνεύματα που εκπλήρωνα τα αιτήματα τους.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Το αντίθετο της μαγείας, της τάσης δηλαδή για έλεγχο είναι η πίστη. Δεν προσπαθώ να ελέγξω κάτι, αλλά αφήνομαι να ελεγχτώ από μια δύναμη και ένα Πρόσωπο που είναι πάνω από μένα, που είναι ο Θεός και πιο συγκεκριμένα ο Χριστός. Ο Ιησούς μας καλεί σε μια θέση ανάπαυσης, σε μια στάση εμπιστοσύνης, που δεν κρατάμε εμείς τα πράγματα στα χέρια μας, δεν προσπαθούμε να τα ελέγξουμε αλλά αφηνόμαστε Εκείνος να έχει τον έλεγχο, οδηγώντας την ζωή μας εκεί που έχει να την πάει. Μέσα σε αυτή την σχέση μου δίνει το δικαίωμα να φέρνω κάθε αίτημα μπροστά Του με προσευχή για να το αναλάβει Αυτός.

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί υπάρχουν «πιστοί» που ναι μεν έχουν απαρνηθεί τον κόσμο, αμαρτωλές συνήθειες  αλλά ακόμα στηρίζονται σε αυτό το «ραβδί». Δεν θεωρούν λάθος να χρησιμοποιούν την χειραγώγηση για να πετύχουν πράγματα που θεωρούν καλά. Όμως τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό και στην βασιλεία του Θεού όλα πρέπει να είναι άγια. Πόσες και πόσες σχέσεις οικογενειακές, αδελφικές, εκκλησιαστικές, ακόμη και σε επίπεδο εργατών δεν είναι διαποτισμένες από απαιτήσεις, παράπονα, κατηγορίες, συναισθηματικούς εκβιασμούς, τεχνητές ενοχές, ψυχολογικούς καταναγκασμούς, επιβολή, πιέσεις, κολακεία, γοητεία, πείσμα, όπου όλα αυτά ανήκουν στο πνεύμα της μαγείας. Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται ξόρκια, χαρτιά, φλιτζάνια αλλά πάλι ο στόχος είναι να κοντρολάρω αυτόν που έχω απέναντι μου. Και ναι τα πονηρά πνεύματα αυτού του είδους συνεχίζουν να εργάζονται από πίσω και να  εισπράττει την γεύση τους, αυτός που στην κάθε ξεχωριστή περίπτωση είναι ο παθών. Ενώ ο φορέας είναι τόσο εξοικειωμένος με αυτά που δεν έχει καν συναίσθηση της φθοράς που προκαλούν στον πλησίον του, αφού για χρόνια έχει μάθει να στηρίζεται σε τέτοιους τρόπους.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΑΠ’ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ

Αν, λοιπόν, κάποιος καθαρίσει τον εαυτό του απ’ αυτά, θα είναι σκεύος για τιμητική χρήση, αγιασμένο, και εύχρηστο στον οικοδεσπότη, ετοιμασμένο για κάθε αγαθό έργο (΄Β ΤΙΜ 2:21). Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα ο Κύριος να βάλει το δάχτυλο του επάνω σε αυτά για να καθαρίσει τον λαό Του, καθώς θέλει να τον χρησιμοποιήσει για την δόξα Του και τέτοια στοιχεία δεν χωρούν.

Εάν είσαι κάποιος που βλέπεις στον εαυτό σου τέτοια χαρακτηριστικά δύο τινά συμβαίνουν: Είτε τα είχες από πάντα και ποτέ δεν καθαρίστηκες, είτε κάποια στιγμή έφυγες από την θέση της πίστης. Καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπαίνουν σε χρήση όταν υπάρχει έλλειψη πίστης.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Για να μην νομίζετε ότι εξαιρώ τον εαυτό μου θα σας διηγηθώ πως αποκάλυψε ο Θεός σε μένα αυτό το πνεύμα και πως το αφαίρεσε απ’ την ζωή μου. Πριν κάποια χρόνια μου έδειξε ένα όνειρο. Είδα ένα μεγάλο μπλε βαρέλι και άκουσα τον Κύριο να μου λέει ότι αυτό είναι το βαρέλι του οικογενειακού χρίσματος. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια να ανοίξω το καπάκι για να δω τι έχει μέσα. Όταν το άνοιξα είδα λάδι, καλό λάδι που φαινόταν ποιοτικό.

Ύστερα όμως παρατήρησα ότι μέσα στο λάδι κατοικούσαν τρία ακάθαρτα ζώα! Το ένα από αυτά ήταν η αράχνη. Μετά από μια περίοδο ο Θεός έδειξε στο πνεύμα της γυναίκας μου κατά την διάρκεια της προσευχής της μια αράχνη και της είπε ότι αυτό είναι το πνεύμα της μαγείας. Τότε άρχισαν να φωτίζονται τέτοια στοιχεία στην σχέση μας που χρησιμοποιούσαμε, (περισσότερο με μη συνειδητό τρόπο) είτε γιατί μέχρι τότε δεν είχαν σημειωθεί ως ακάθαρτα, είτε γιατί δεν είχαμε πλήρη συναίσθηση ότι προέρχονται απ’ το καζάνι της κόλασης. Τότε μετανοήσαμε, τα καταδικάσαμε και τα αποκηρύξαμε απ’ την ζωή μας. Δεν έφτανε όμως αυτό για τον πλήρη καθαρισμό μας. Ο Κύριος μας έδωσε 21 μέρες νηστείας (τις οποίες κάναμε εναλλάξ) για να αφαιρέσει το πονηρό πνεύμα απ’ την ζωή μας που ενεργούσε  όλα αυτά.

Εάν κι εσύ βλέπεις τέτοια στοιχεία στην ζωή σου μπορείς να μετανοήσεις ξεκινώντας να τα εξομολογείσαι μπροστά στον Κύριο ζητώντας Του να σε καθαρίσει. Έχε επίσης υπόψη σου ότι ο Κύριος μπορεί να σου δώσει κάποιες μέρες νηστείας να κάνεις. Δεν λέω ότι θα είναι ίδιες με τις δικές μου. Ο Κύριος γνωρίζει την κάθε περίπτωση και έχει για τον καθένα ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Μπορεί να είσαι χρόνια πιστός, σε εκκλησιαστικό χώρο, ίσως και εργάτης του ευαγγελίου. Αυτό δεν σε εξαιρεί αυτόματα, διότι αν τα βλέπεις στην ζωή σου χρειάζεσαι καθαρισμό. Τόσο απλά. Σημασία δεν έχει πως μας βλέπουν οι άλλοι, η δημόσια εικόνα που έχουμε καλλιεργήσει, αλλά πως μας βλέπει ο Θεός. Το μόνο που ξέρω είναι ότι περπατάμε σε μια εποχή που ο Θεός θέλει να καθαρίσει το σώμα Του απ’ αυτά τα στοιχεία σε όλα τα επίπεδα και τις περιοχές.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πνεύμα της μαγείας και σε μεγαλύτερο βάθος μπορείς να ακούσεις το παρακάτω μήνυμα.

Πως γίνεται κάποιοι να ομολογούν τον Χριστό και παράλληλα να έχουν το πνεύμα της μαγείας; Που μπορεί να βρίσκει χώρο ο διάβολος; Το πρώτο πράγμα είναι οι διδασκαλίες. Αν κάποιες περιέχουν πλάνη (που είναι ψέμα ανακατεμένο με αλήθεια) η οποία γίνεται αποδεκτή θα παράγουν ένα καθεστώς που θα δίνει το δικαίωμα στον διάβολο να συνεχίσει να παραμένει και να εργάζεται σε ζωές πιστών χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Η παραδοχή της αλήθειας (ακόμη και της πιο σκληρής) είναι που ανοίγει τα μάτια και οδηγεί σε ελευθερία.