ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΩΡΩΝ

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι η ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Βεβαίως αυτό δεν είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα απ’ την στιγμή που γνωρίσουμε ότι πράγματι ο Χριστός ήρθε στην γη μας κι απ’ την στιγμή που κάθε Δεκέμβριο υψώνεται το Όνομα Του μέσα απ’ την καθιερωμένη γιορτή που έχει θεσπιστεί προς τιμήν Του. Η περίοδος της γιορτής των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία για ευαγγελισμό, για μαρτυρία του έργου του Χριστού καθώς οι καρδιές των ανθρώπων είναι πιο μαλακές και τα αυτιά πιο ευήκοα.

Ακόμη κι αν ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου τα Χριστούγεννα φέρνουν σε ανάμνηση τον ερχομό Του στην γη.

Αν σε κάποιον δεν αρέσει η ανάμνηση του ερχομού του Χριστού στον κόσμο αυτός είναι ο διάβολος, που μισεί ακόμη και το άκουσμα του Ονόματος Αυτού. Ο εχθρός κάθε καιρό επιδιώκει να κρύβει τον ζωντανό και αναστημένο Χριστό με την τακτική του περισπασμού και της ύπνωσης. Προσφέρει αδιάκοπα «κοσμικά γλυκά» για να κρατάει συνεχώς απασχολημένο το μυαλό του ανθρώπου με ανούσια πράγματα, ώστε όταν φτάσει η ώρα να αφήσει το γήινο σώμα να μην έχει προλάβει να σκεφτεί σοβαρά το ζήτημα της αιωνιότητας του και να τακτοποιηθεί με τον Θεό.

Τα «γλυκά» μπορούν να περιλαμβάνουν φιλοσοφίες, ποδόσφαιρο, βιβλία ποικίλων ειδών, μυθιστορήματα, ταινίες, εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, ειδήσεις, κουτσομπολιά, αθεΐα, εξωγήινους, πνευματισμό, ενασχόληση με την θρησκεία που δεν οδηγεί σε αληθινή σχέση με τον Θεό, σεξ, ναρκωτικά, διάφορα θεάματα, τυχερά παιχνίδια, κ.α.

Οι δυο μεγάλες γιορτές του χρόνου όμως που γίνονται προς τιμή του Χριστού (Χριστούγεννα και Πάσχα), αναπόφευκτα στρέφουν την σκέψη προς Αυτόν. Εκεί λοιπόν επιστρατεύει ειδικά όπλα ώστε να μην λειτουργήσουν ως παράθυρα της αιώνιας ζωής. Όσον αφορά τα Χριστούγεννα μια τακτική είναι να προσδώσει στην ιστορία της ενανθρώπησης μια παραμυθένια διάσταση ώστε έπειτα μέσα απ’ τα λαμπάκια, τα δωράκια, τα τραγουδάκια και τα κουραμπιεδάκια να μην μπορεί κάποιος να διεισδύσει στο πραγματικό νόημα. Η δεύτερη μεγάλη τακτική εκείνη την περίοδο είναι ο Άι Βασίλης. Όποιος κι αν ήταν ιστορικά, ο διάβολος έχει βρει το καλύτερο περισπασμό που θα μπορούσε για να κρύβει τον Χριστό.

Ο χοντρός αυτός κύριος με την κόκκινη μύτη, τα ξωτικά του, τα ελάφια του και που πίνει όλη την ώρα coca cola έχει επισκιάσει τελείως τον Ιησού τις μέρες της γιορτής Του, που είναι το τιμώμενο Πρόσωπο.

Ήδη από μικρά παιδιά γαλουχούμαστε με την ιδέα του χοντρού κύριου που ζει κάπου στην ανταρκτική και στην γιορτή του Χριστού (1) ετοιμάζει δώρα για όλα τα παιδιά που ήταν καλά την προηγούμενη χρονιά. Δώρα που μοιράζει με την βοήθεια των ξωτικών και των ιπτάμενων ελαφιών εισερχόμενος από τις καμινάδες των σπιτιών την ώρα που τα παιδιά κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Κάπως έτσι ο Άι Βασίλης μπήκε στην σκέψη μας και στις καρδιές μας όπου μέχρις μιας ηλικίας τον πιστεύαμε ως πραγματικό, αλλά και ως ενήλικες (πρώην παιδιά), συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι είναι υπαρκτός και να ζούμε στην συνθήκη του. (2)

Στους ανθρώπους αρέσει να ζουν με παραμύθια παρά με την αλήθεια! ( ..και από μεν την αλήθεια θα αποστρέψουν την ακοή τους, προς δε τους μύθους θα εκτραπούν. Β΄ ΤΙΜ 4:4)

Αξέχαστη θα μου μείνει η αντιπαράθεση με την δασκάλα του γιου μου ο οποίος με απάθεια της είπε ότι ο «Άϊ Βασίλης δεν υπάρχει αλλά αυτός που φέρνει τα δώρα είναι ο Χριστός». Μετά από κάποιες μέρες εξαγριωμένη μου ζήτησε τον λόγο που αποκάλυψα στον Εμμανουήλ την ανυπαρξία του Άι Βασίλη και χάλασα την «μαγεία».

Η λέξη «μαγεία» δεν είναι παραβολική αλλά κυριολεκτική, επειδή αυτό ακριβώς ενεργεί μέσω αυτού του χοντρού κυρίου ο διάβολος στα μυαλά των ανθρώπων. «..στους οποίους, καθώς είναι άπιστοι, ο θεός τούτου τού κόσμου τύφλωσε τον νου, για να μη λάμψει επάνω σ’ αυτούς ο φωτισμός τού ευαγγελίου τής δόξας τού Χριστού, που είναι εικόνα τού Θεού». (Β΄ΚΟΡ 4:4). Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σκοτισμός και το μέσο της τύφλωσης είναι ο Άι Βασίλης.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΡΙΜΕΝΑ

1. ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟΥ

Ο χορηγός της ζωής είναι ο Πατέρας Θεός. Αυτός είναι που μας δίνει αγαθές δόσεις (υλικές και πνευματικές) και όλο το χρόνο προμηθεύει για τις ανάγκες μας. Ο απόστολος Ιάκωβος λέει ότι: «κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα, είναι από πάνω, το οποίο κατεβαίνει από τον Πατέρα των φώτων, στον οποίο δεν υπάρχει αλλοίωση ή σκιά μεταβολής». (ΙΑΚ 1:17). Ακόμη ο απόστολος Παύλος μας λέει ότι: «αυτός δίνει σε όλους ζωή και πνοή και τα πάντα» (ΠΡΑΞ 17:23) και ότι «απ’ αυτόν, και διαμέσου αυτού, και σ’ αυτόν είναι τα πάντα· σ’ αυτόν ανήκει η δόξα στους αιώνες». (ΡΩΜ 11:36). Αν σε κάποιον ανήκει η ευχαριστία στο τέλος του χρόνου για κάθε αγαθό δώρημα του προηγούμενου, Αυτός είναι ο Ουράνιος Πατέρας.

Ο κλέφτης Άι Βασίλης κλέβει την προσοχή και την ευγνωμοσύνη απ’ τον Θεό για να την στρέψει στον εαυτό του.

Η ευχαριστία όμως αντί να πάει σε Αυτόν πηγαίνει σε ένα φανταστικό πρόσωπο. Μια φιγούρα που με την άσπρη γενειάδα μοιάζει πατρική αλλά δεν είναι ο Πατέρας Θεός. Με αυτό τον τρόπο κλέβει την προσοχή απ’ τον Πατέρα Θεό, Τον υποσκελίζει και λειτουργεί ως υποκατάστατο είδωλο. Ποιος είναι αυτός που δεν έρχεται παρά να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει κατά τον Ιησού; Ο διάβολος. Άρα ο εχθρός της ψυχής με ύπουλο τρόπο χρησιμοποιεί αυτή την καρικατούρα για να τραβήξει την προσοχή από τον Πατέρα σε ένα ανύπαρκτο πρόσωπο. Που όπως θα δούμε παρακάτω δεν είναι ακριβώς ανύπαρκτο.

2. ΔΩΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ!

Το ύψιστο δώρο του Πατέρα Θεού στον κόσμο είναι η προσφορά του Υιού Του για την σωτηρία όλου του ανθρώπινου γένους. Ο Ιωάννης στο ευαγγέλιο του μας λέει ότι: «με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». (ΙΩΑΝ 3:16). Και ο απόστολος Παύλος: «αυτός, που τον ίδιο του τον Υιό δεν λυπήθηκε, αλλά τον παρέδωσε για χάρη όλων μας, πώς και μαζί μ’ αυτόν δεν θα χαρίσει σε μας τα πάντα;» (ΡΩΜ 8:32). Τις μέρες λοιπόν που το δώρο αυτό έρχεται σε ανάμνηση και στο προσκήνιο ο Άι Βασίλης είναι εκεί για να μοιράσει τα δικά του δώρα. Με τον τρόπο αυτό το ύψιστο δώρο κρύβεται από τα δώρα του Άι Βασίλη, που όσο εντυπωσιακά κι αν είναι μετά από λίγο θα ξεχαστούν ενώ το ένα που χαρίζει αιώνια ζωή παραμένει επισκιασμένο.

Ο διάβολος βρήκε τρόπο να κλέβει την προσοχή απ’ το συγκλονιστικότερο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, που είναι η γέννηση του Χριστού στον κόσμο για την σωτηρία όλου του ανθρώπινου γένους.

Η προσοχή πάει σε τέτοιο βαθμό στον Άι Βασίλη που το συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός της ενανθρώπησης του Θεού θολώνεται σε βαθμό που κανένας δεν προβληματίζεται να μάθει περισσότερα πάνω σε αυτό. Ο χοντρός κύριος κυριολεκτικά μπαίνει μπροστά από τα θεία γεγονότα για να λάβει όλη την προσοχή, όπου στο τέλος καταλήγει να φαίνεται πιο πραγματικός απ’ ότι ο Ιησούς. Καταλήγει να αποκτά μια αληθοφανή διάσταση ενώ ο Κύριος με το αστέρι, τους μάγους και τα προβατάκια μοιάζει σαν μύθος. Τα πράγματα αντιστρέφονται πλήρως. Επιπλέον το μήνυμα που εκπέμπει με την μεθυσμένη μύτη και την χοντρή κοιλιά είναι να ξεχάσουμε τα «βάσανα μας» και να περάσουμε καλά τρώγοντας και πίνοντας, χωρίς να μας μέλει για το αύριο.

Ακριβώς το αντίθετο του λόγου του Κυρίου: «Προσέχετε, μάλιστα, στον εαυτό σας, μήπως και βαρύνουν οι καρδιές σας μέσα σε κραιπάλη και μεθύσι και βιοτικές μέριμνες, και έρθει επάνω σας ξαφνικά εκείνη η ημέρα·» (ΛΟΥΚ 21:34)

Ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει αυτό παρά ο διάβολος; Το αρχαίο φίδι που μεταμφιεσμένος σε Άι Βασίλης μας περνάει τα δικά του υπνωτιστικά μηνύματα με σκοπό να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει την ψυχή μας αιώνια. Το ότι είναι πλάσμα του αέρα πετώντας πάνω από τις πόλεις και τα χωριά που κατοικούν οι άνθρωποι είναι μια ακόμη ένδειξη που παραπέμπει στον άρχοντα της εξουσίας του αέρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία κάτω από τα ρούχα του Άι Βασίλη κρύβεται ο διάβολος που μέσα από αυτή την μεταμφίεση μεθοδικά και υπομονετικά εργάζεται την απώλεια ψυχών. 

3. ΚΟΚΚΙΝΑ ΡΟΥΧΑ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το δώρο του Χριστού είναι το αμόλυντο Αίμα Του. Καθώς αυτό χύθηκε αποταμιεύτηκε συγχώρεση για κάθε ένα που θα μετανοήσει και θα ελπίσει στον Χριστό. Επίσης το Αίμα μας καθαρίζει και μας κάνει νέους ανθρώπους κάθε φορά που ομολογούμε τις αμαρτίες μας. Αντ’ αυτού ο διάβολος προβάλει ένα κύριο που δεν έδωσε το αίμα του για κανένα αλλά φοράει κόκκινα για να διασκεδάζει τις εντυπώσεις.

Οι άνθρωποι θέλουν έναν άγιο που κάνει δώρα, παρά έναν Σωτήρα στον οποίο οφείλουν να υποταχτούν.

4. ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ

Το πνεύμα του Αϊ Βασίλη συμβάλει στην καλλιέργεια της αυτοδικαίωσης. Το story είναι ότι αν είσαι καλός θα πάρεις δώρο. Αν είσαι κακός δεν θα πάρεις. Η ετυμηγορία του Θεού είναι ότι είσαι αμαρτωλός και κανονικά θα σου άξιζε ο δεύτερος θάνατος. Όμως εξαιτίας της πολλής Του αγάπης έστειλε τον Χριστό να πεθάνει στην θέση σου. Στην τιμωρία σου έκανε έλεος και επιπλέον σου χαρίζει ως δώρο τη αιώνια ζωή. Χωρίς να την αξίζεις και χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι για να την κερδίσεις παρά μόνο να την δεχθείς με ευγνωμοσύνη. Το πνεύμα του Άι Βασίλη απομακρύνει τον άνθρωπο από το ευαγγέλιο και τον στρέφει στον εαυτό του για καλοσύνη και αρετή όπου όταν τα καταφέρνει υπάρχει ανταμοιβή.

Ο Άι Βασίλης βάζει ένα σπόρο αυτοδικαίωσης στα παιδιά.

5. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Καθώς η πλάνη δεν αφήνει τους ανθρώπους να γνωρίσουν τον Πατέρα, πολλοί γονείς προτρέπουν να παιδιά τους να γράψουν γράμματα στον Άι Βασίλη αντί να τα παροτρύνουν να προσευχηθούν στον Θεό. Με αυτό τον τρόπο δεν ενθαρρύνονται να χτίσουν μια σχέση με τον Ζωντανό και Αληθινό Θεό, ούτε μαθαίνουν να ζουν δια πίστεως, αντιθέτως με την παιδική τους καρδούλα εξασκούν πίστη σε ένα ανύπαρκτο πρόσωπο. Όταν μετά από χρόνια μαθαίνουν ότι ο Άι Βασίλης δεν υπάρχει η ίδια σκέψη τους περνάει και για τον Αληθινό Θεό. Εισερχόμενοι σε ένα κόσμο που επικρατεί ο ορθολογισμός και η ανθρώπινη λογική θεωρούν το ίδιο ανούσιο να προσευχηθούν στον Θεό, όσο ανούσιο θα τους φαινόταν να συνεχίσουν να στέλνουν γράμματα στον Άι Βασίλη.

7 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ

Ο Άι Βασίλης προσφέρει δώρα, ο Ιησούς πρόσφερε τον Εαυτό Του και πιο συγκεκριμένα το αίμα Του.

Ο Άι Βασίλης σου δίνει δώρα μια φορά τον χρόνο, ο Ιησούς σου  προσφέρει άφθονη ζωή και τον ουρανό για όλη την αιωνιότητα.

Ο  Άι Βασίλης σου ζητάει να είσαι καλός για να σου δώσει δώρα, ο Ιησούς όντας αμαρτωλός και εχθρός του, έδωσε τον εαυτό του ως αντίλυτρο για να μην χαθείς αιώνια αλλά να έχεις αιώνια ζωή.

Ο Άι Βασίλης σου ζητάει να είσαι καλός, ο Ιησούς να μετανοείς και να πιστεύεις στο ευαγγέλιο.

Ο Άι Βασίλης δεν σου ζητάει κάποιου είδους αφιέρωση, ο Ιησούς να τα αφήσεις όλα και να Τον ακολουθήσεις.

Ο Άι Βασίλης δεν σώζει, αντιθέτως επισκιάζει την σωτηρία, ο Ιησούς είναι ο σωτήρας του κόσμου.

Ο  Άι Βασίλης είναι μυθικό πρόσωπο, ο Ιησούς υπαρκτό και ζει τώρα για να μεσιτεύει για μας στον Πατέρα.


Που βρήκε όμως το έδαφος ο χοντρός αυτός κύριος να είναι αρχικά δίπλα στον Χριστό και στην συνέχεια να τον επισκιάζει σε βαθμό να χάνεται απ’ το προσκήνιο;

Δεν θα είχε τον χώρο αν μετά τα τραυματικά γεγονότα του Μεσαίωνα δεν ερχόταν στην επιφάνεια το πνεύμα του ουμανισμού που θέτει σαν αρχή και μέτρο των πάντων τον άνθρωπο.

Στην μετά – μεσαιωνική εποχή ο Θεός τέθηκε σε «ανυπαρξία», ενώ για τους χριστιανούς αν και δεν έπαψε να υπάρχει απέκτησε περιφερειακό ρόλο. Από Κύριος που ήταν στην αρχαία εκκλησία και στο επίκεντρο, μετατράπηκε σε ένα «Παντοδύναμο υπηρέτη» που παρακαλάει τον άνθρωπο να δεχτεί την σωτηρία, τρέχει να εκπληρώσει τις ανάγκες του,  δεν μιλάει για αμαρτία ή για θανάτωση του «εγώ» ούτε ενδιαφέρεται να εκπληρώσει το θέλημα του Πατέρα Του στην γη, αλλά εργάζεται ακατάπαυστα για την ευτυχία του.

Στο πνεύμα του ουμανισμού ο Θεός υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για να υπηρετεί τον Θεό. Επίσης η αγάπη του Χριστού γίνεται αντιληπτή με ένα τελείως διεστραμμένο τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να καταλάβουμε την αποδοχή του Άι Βασίλη στον δυτικό κόσμο. Ένας χοντρός κύριος με άσπρη γενειάδα, πάντα χαμογελαστός, που δεν σχετίζεται (απαραίτητα) με τον Θεό, ούτε χαλάει συναισθήματα, έρχεται να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Δεν έχει κάποια απαίτηση οποιουδήποτε είδους αλλά μοιράζει απλόχερα δώρα. Πίνει ακατάπαυστα coca cola (3) και παροτρύνει σε απολαύσεις και καλοπέραση με το γνωστό χαρακτηριστικό του γέλιο.

“Αφήστε τα (μικρά και μεγάλα) παιδιά να κοιμούνται και μην τα ξυπνάτε απ’ τον λήθαργο που τους προσφέρω, διότι έτσι δεν θα μπουν στην βασιλεία των ουρανών”.

Αν και δίνει δώρα με κάνει να θέλω να πάρω δώρα. Γίνεται σήμα κατατεθέν του καταναλωτισμού, του υλισμού και της ευδαιμονίας, τάσεις που γέννησε το πνεύμα του ουμανισμού.

Ο Άι Βασίλης πέρα από τις μεταλλάξεις του στο πέρασμα του χρόνου και τις διαφοροποιήσεις του ανά την υφήλιο, είναι μια μορφή που πλάσαρε το πνεύμα του κόσμου για να κρατάει τον κόσμο υπνωτισμένο, ώστε να μην μπορεί να βρει με τίποτα τον αληθινό Σωτήρα.

“ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ”. Το σακούλι αυτό δεν είναι περιέχει μόνο τα δώρα που θα σου δώσω, είναι για να μου δώσεις ύστερα να βάλω μέσα την ψυχή σου. «Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει·» (ΙΩΑΝ 10:10).

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ;

Οι περισσότεροι χριστιανοί του Δυτικού κόσμου θεωρούν τον Άι Βασίλη κάτι αθώο που δεν βλάπτει κανένα. Ίσως γιατί συμμετέχουν κι εκείνη στο φαγοπότι και παραδίνονται ψυχή και σώμα στην γιορτή της ύλης, την οποία ο χοντρός κύριος κατέληξε να εκπροσωπεί. Ίσως γιατί χωρίς να το καταλάβουν δεν γιορτάζουν τον Ιησού αλλά τον «Άι Βασίλη» μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ίσως γιατί ο Ιησούς της Δύσης μέσα απ’ το φίλτρο του ουμανισμού δεν απέχει πολύ από τον Άι Βασίλη. Ένας Χριστός Άι Βασίλης που ήρθε στην γη κουβαλώντας στον σάκο του το ευαγγέλιο της ατομικής σωτηρίας και όχι το ευαγγέλιο της βασιλείας.

Ένας «Ιησούς Άι Βασίλης» που δικαιολογεί την ανηθικότητα και ανέχεται την ακαθαρσία στο όνομα της αγάπης. Αυτός ο «Ιησούς Άι Βασίλης» παράγει πιστούς κατά την εικόνα του, που αδυνατούν να δουν πέρα απ’ τους εαυτούς τους και πέρα απ’ την ατομική τους σωτηρία. Δεν τους νοιάζει να ζήσουν για τον Χριστό στην γη αλλά ο μόνος στόχος είναι να βρεθούν στον ουρανό. Ενώ όσο παραμένουν στην γη κοιτούν πώς να περνούν καλά και να μην αμαρτάνουν σοβαρά για να μην χάσουν το «δώρο της σωτηρίας».

Οι πιστοί μπορεί να πιστεύουν στον ουρανό αλλά δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τον φέρουν στην γη. Το δικό τους σύνθημα είναι: “Ας φάμε και ας πιούμε γιατί αύριο θα αρπαχτούμε”.

Αυτοί οι πιστοί ντύνονται τον «Χριστό Άι Βασίλη» νομίζοντας ότι θα τους προστατέψει απ’ την κόλαση. Αυτό γίνεται αφορμή πολλοί από αυτούς να φέρονται άσχημα σε αδελφούς τους, να εκμεταλλεύονται, να μεταχειρίζονται συνανθρώπους τους για ιδιοτελής σκοπούς τους, νομίζοντας ότι δεν θα πληρώσουν καμία συνέπεια επειδή είναι ντυμένοι με τον «Ιησού Άι Βασίλη».

Ο ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ «ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΙΗΣΟΥ» ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ

Σε ένα περιβάλλον ευδαιμονίας η σάρκα ορέγεται τις απολαύσεις του κόσμου τούτου και η ψυχή κράζει για «ειρήνη και ασφάλεια».  Ο λέων ο ωρυόμενος που κινείται ως φίδι σε ένα πνευματικό έδαφος που έχει απορρίψει την ζωντανή φωνή του Αγίου Πνεύματος και στηρίζεται αποκλειστικά στην λογική του, έρχεται να απαντήσει με θεολογίες εφησυχασμού, με μια ψεύτικη χάρη και με μια δήθεν τελειωμένη σωτηρία πριν καν ξεκινήσουμε να περπατάμε στο μονοπάτι Του και να την κάνουμε βίωμα μας. Ώστε αφού αφαιρέσει κάθε υγιή φόβο και φέρει την συνείδηση σε μια κατάσταση που αδυνατεί να δεχτεί έλεγχο από το Άγιο Πνεύμα, να οδηγήσει καθένα με πονηρή καρδιά -και που δεν βρίσκει κανένα κίνητρο να αποβάλει- να ζει όλο και πιο πολύ στην «κόψη του ξυραφιού» ώστε να φτάσει να καταπατεί το αίμα του Χριστού χωρίς να το συναισθάνεται.

Κατά δεύτερον μέσα απ’ το φίλτρο του ουμανισμού και της ανθρώπινης σοφίας ο σατανάς απογυμνώνει το ευαγγέλιο από την Δύναμη του Θεού, μετατρέποντας το σε ένα μήνυμα που μπορεί να απευθυνθεί μόνο στην διάνοια. Για να παράγει με την σειρά του την εμπειρία μιας πλαστής αναγέννησης που ο άνθρωπος ταυτίζει την σωτηρία του με μια προσευχή που έκανε κάποτε, μέσα απ’ την οποία φαντάζεται ότι είναι αναγεννημένος ακόμη κι αν δεν μεταμορφώνεται ή ζει σταθερά σε πάθη ανομίας.

Αυτές οι αντιλήψεις  προέρχονται από τον «Άι Βασίλη Ιησού» κάτω απ’ τα ενδύματα του οποίου είναι ο σατανάς, ο οποίος εργάζεται την απάτη για να οδηγήσει όσους περισσότερους πιστούς μπορεί στην πλάνη και στην απώλεια!

Και δεν είναι τίποτε το θαυμαστό· επειδή, ο ίδιος ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός. (Β΄ ΚΟΡ 11:14).

Όταν ο απόστολος Πέτρος λέει «Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» σε πιστούς απευθύνεται. (Α΄ ΠΕΤ 5:8). Το ίδιο και ο απόστολος Παύλος όταν λέει:«Εξετάζετε τον εαυτό σας, αν είστε στην πίστη· δοκιμάζετε τον εαυτό σας·» (Β΄ΚΟΡ 13:5Α).

Αυτά το εδάφια είναι αρκετά για να ξυπνήσουν τους χριστιανούς της εποχής μας ως προς το ότι η σωτηρία είναι μια διαδικασία και όχι μια αυτοματοποιημένη απολαβή.  Μια ενέργεια σταδιακής μεταμόρφωσης και όχι μια θεολογία που όποιος καταφέρει να φυλάει στην «τσέπη του μυαλού του» θα βρεθεί στον ουρανό. Είναι σχέση και πορεία με τον Αναστημένο Ιησού, την ζωντανή φωνή Του οποίου ακούω κι ακολουθώ, όπου ο καρπός του είναι μεταμορφωμένη ζωή! Και όχι διανοητική πίστη που έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ενώ στην πρακτική καθημερινή ζωή ζω σε εκφράσεις ανομίας και σάρκας, τις οποίες αδυνατώ να διακρίνω λόγω της τύφλωσης που έχει ενεργήσει ο «Άι Βασίλης σατανάς».

Η σωτηρία είναι ένας δρόμος που βαδίζω κάθε μέρα ακολουθώντας τον Καλό Ποιμένα και όχι ένα “μαγικό εισιτήριο” που απέκτησα κάποτε από μια προσευχή, μέσα απ’ την οποία νομίζω ότι δέσμευσα τον Θεό να με οδηγήσει σε ένα τόπο ασφάλειας όταν φύγω απ’ το παρών σχήμα.

Αν κάποιος βλέπει το εαυτό του σε αυτή την παγίδα ο καιρός για να ξυπνήσει είναι ΤΩΡΑ διότι αύριο μπορεί να είναι αργά!

Ο Αληθινός και Αναστημένος Κύριος και σήμερα προειδοποιεί τους δικούς Του, ελέγχει, αφυπνίζει, προτρέπει. Γι’ αυτό σήμερα αν ακούσεις την φωνή Του μην σκληρύνεις την καρδιά σου.

«Καθώς, λοιπόν, είμαστε συνεργοί του, παρακαλούμε ταυτόχρονα να μη δεχθείτε μάταια τη χάρη τού Θεού· (επειδή, λέει: «Σε καιρό δεκτό σε εισάκουσα, και σε ημέρα σωτηρίας σε βοήθησα»· δες, τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, δες, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας)». (Β΄ΚΟΡ 6:1-2).

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Τα παλαιότερα χρόνια ο Αϊ Βασίλης ερχόταν την πρωτοχρονιά. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει «μετάθεση» για Χριστούγεννα, καθώς η φιγούρα του φαίνεται πιο ελκυστική στην όλο και πιο ευδαιμονιστική εποχή που ζούμε.

(2) Αν σας φαίνεται υπερβολικό ότι οι άνθρωποι αρέσκονται να φαντάζονται ότι ο Αϊ Βασίλης υπάρχει ακούστε αυτό: Η NORAD (κοινή στρατιωτική διοίκηση ΗΠΑ-Καναδά) κάθε χρόνο παρακολουθεί την διαδρομή του Αι Βασίλη από τους πόλους και ενημερώνει τους πολίτες που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή! (δες εδώ)

(3) Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του ‘Αι Βασίλη με τη συγκεκριμένη μορφή ήταν ο Αμερικάνος σχεδιαστής Haddon Sundblom ο οποίος και συνεργάστηκε για δεκαετίες με την εταιρεία. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο.