ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΕΝΟΧΟΣ ή ΑΘΩΟΣ;

Τρίτη φορά η Εισαγγελία Εφετών ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 και μετά, για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος. Η κατηγορία που του καταλογίζουν είναι ότι αλλοίωσε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, τα διόγκωσε δηλαδή για να μπει η χώρα στο μνημόνιο.

Την υπόθεση κίνησαν τα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτης, οι οποίοι επιμένουν και σήμερα πως η μέθοδος ήταν λάθος και έγινε έτσι για να μπει η χώρα στα μνημόνια.

Υπάρχει όμως μια τελείως αντίθετη πλευρά, και αυτή είναι ότι  αλλοίωση στοιχείων και μάλιστα επί σειράς ετών γινόταν από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του Σημίτη με αποκορύφωμα του Καραμανλή (2004-2009), η οποία άφησε ένα έλλειμμα άνω του 15% εξαιτίας των απίστευτων σπαταλών που διόγκωσαν τις δημόσιες δαπάνες.

Ποια είναι η αλήθεια; ‘Ένας Έλληνας που έβαλαν οι ξένοι αλλοίωσε τα στοιχεία για να μπούμε στα μνημόνια ή αυτοί που τα αλλοίωναν για χρόνια ήμασταν εμείς και για πρώτη φορά ένας Έλληνας είπε την αλήθεια σύμφωνα με το θεσμοθετημένο σύστημα της Ευρώπης κάνοντας απλά το καθήκον του; Ποια εκδοχή απ’ τις δύο είναι τελικά η αληθινή; Δεν μπορεί να είναι και οι δύο ταυτόχρονα, ούτε στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στην μέση.

Η υπόθεση Γεωργίου είναι μόνο η μύτη ενός παγόβουνου που δεν έχει να κάνει με την ζωή ενός ανθρώπου μόνο, αλλά μάλλον με την μοίρα ενός  ολόκληρου  έθνους. Είναι ο καθρέφτης της εικόνας μας, των νοοτροπιών που κουβαλάμε για χρόνια, της παθογένειας που έχουμε. Το να τολμήσουμε να κοιτάξουμε στα στρώματα που βρίσκονται κάτω από τη μύτη που εξέχει, τον προσωπικό μας καθρέφτη, ισοδυναμεί με το να θελήσουμε να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, και στην πραγματικότητα να αλλάξουμε. Η αντίθετη επιλογή -αυτή του αποδιοπομπαίου τράγου- δείχνει ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να προχωρήσουμε από το στάδιο του παιδιού ή του έφηβου σ’ αυτό του ενήλικα. Και ναι η περίοδος της παιδικής ηλικίας είναι φυσιολογική, αλλά το να περνούν τα χρόνια και να μένεις συνέχεια εκεί δεν είναι φυσιολογικό.

Παρακάτω μπορείς να ακούσεις τις δύο πλευρές και να βγάλεις τα συμπεράσματα σου.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

 

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Η ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ : ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ